Σε δέκα ορεινές κοινότητες του Τροόδους θα περιοδεύσει το σπουδαίο έργο του Θόρντον Ουάιλντερ «Η μικρή μας πόλη», σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου, κάνοντας αρχή σήμερα από την Ευρύχου.

Σε διάσκεψη τύπου την Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι ο Οργανισμός θεσπίζει τη λειτουργία μιας κινητής μονάδας παραστάσεων που απευθύνεται αποκλειστικά σε περιοχές οι οποίες δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο θέατρο είτε δεν είχαν, ως σήμερα, την ευκαιρία να γνωρίσουν τη θεατρική τέχνη μέσα από επαγγελματικές, υψηλού επιπέδου παραγωγής.

Στόχος της Κινητής Θεατρικής Μονάδας ΕΚΤΟΣ ΕΔΡΑΣ είναι να προσφέρει στο κοινό των περιοχών αυτών σπουδαίες παραστάσεις, χωρίς να κάνει οποιαδήποτε έκπτωση στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό, τα έργα που θα παρουσιάζονται θα είναι επιλεγμένα με προσεκτικά κριτήρια και θα παρουσιάζονται αποκλειστικά σε περιοχές εκτός της πόλης της Λευκωσίας. Στην προσπάθεια αυτή στέκονται ως αρωγοί και συνοδοιπόροι το γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων και οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Η πρόεδρος του ΘΟΚ Αντιγόνη Αθηαινίτη σήμείωσε ότι έχει σημασία να πάει το βουνό στον Μωάμεθ «για όλους αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα, για διάφορους λόγους, να ταξιδέψουν στην πλησιέστερη μεγάλη πόλη· να δώσουμε την ευκαιρία σε συμπολίτες μας που μπορεί να μην έχουν επαφή με το θέατρο να γνωρίσουν τη μαγεία του. Γιατί δουλεύουμε για αυτόν τον ένα θεατή, νέο ή λιγότερο νέο, που θα βρει στο θέατρο έναν ολόκληρο κόσμο, είτε παραμείνει θεατρόφιλος είτε αποφασίσει να ασχοληθεί ενεργά με αυτή την τέχνη».

Στη συνέντευξη Τύπου παρόντες ήταν ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου και ο Κώστας Χαμπιαούρης Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων οι οποίοι ανέφεραν ότι η συνεργασία με το ΘΟΚ γίνεται στο πλαίσιο της ανάπτυξης και στήριξης των ορεινών περιοχών.

Το ταξίδι της «Μικρής μας πόλης» ξεκίνησε από το Δήμο Γερίου στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους αρκετοί δήμοι και κοινότητες. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του ΘΟΚ με το Γραφείο του Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων, έχουν προγραμματιστεί δέκα παραστάσεις σε ορεινές κοινότητες του Τροόδους, με πρώτο σταθμό την Ευρύχου στις 6 Μαρτίου.

«Κάποιος θα υποστήριζε πως το θέατρο δεν αποτελεί έναν κλασικό μοχλό ανάπτυξης και οικονομίας. Και ίσως δεν θα είχε άδικο. Η τέχνη, ούτως ή άλλως, δεν ασχολείται με αυτά. Ναι, θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι πολυτέλεια το θέατρο, η μουσική, οι τέχνες γενικότερα. Τι θα ’ταν όμως η ζωή μας χωρίς αυτά; Έχει σημασία, λοιπόν, να πάει το βουνό στον Μωάμεθ: για όλους αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα, για διάφορους λόγους, να ταξιδέψουν στην πλησιέστερη μεγάλη πόλη· να δώσουμε την ευκαιρία σε συμπολίτες μας που μπορεί να μην έχουν επαφή με το θέατρο να γνωρίσουν τη μαγεία του» είπε η κ. Αθηαινίτη.

Ίδρυμα Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων 

Ο Κώστας Χαμπιαούρης ανακοίνωσε τη Σύσταση Ιδρύματος Πολιτισμού Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για τη διαμόρφωση, εφαρμογή, παρακολούθηση της Πολιτιστικής Πολιτικής για την περιοχή Τροόδους με στόχο «την αναστροφή της υφιστάμενης αρνητικής κατάστασης στην περιοχή του Τροόδους και την προστασία και αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, αναδεικνύοντάς την ως ενεργό στοιχείο της τοπικής ταυτότητας και οικονομίας». Ο κ. Χαμπιαούρης αναφέρθηκε επίσης στη δημιουργία δικτύου φορέων υποστήριξης του Ιδρύματος, καταγραφή και τεκμηρίωση της ιστορίας και των πολιτιστικών πόρων των ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους, τη διάδοση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς Τροόδους, την αναβάθμιση και αξιοποίηση πολιτιστικών υποδομών, την πολιτιστική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και τη Δια Βίου Μάθηση, διασυνδεδεμένη με την Επιχειρηματικότητα.

Ο Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι  «το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στηρίζει έμπρακτα τη συνεργασία μεταξύ ΘΟΚ και Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων Τροόδους και στέκεται στο πλάι τους ως στενός συνεργάτης και  συμπαραστάτης στον οποίο θα μπορούν να υπολογίζουν σε κάθε τους σχέδιο ή δράση που αποσκοπεί στην καλλιέργεια των συμπολιτών μας».

Η παράσταση «Η μικρή μας πόλη», θα παρουσιαστεί μέχρι τον Απρίλιο σε δέκα ορεινές κοινότητες του Τροόδους και συγκεκριμένα στην Ευρύχου, Κυπερούντα, Όμοδος, Πεδουλά, Αγρό, Παλαιχώρι, Καλό Χωριό Λεμεσού, Πελένδρι, Γαλάτα, Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου. Επίσης θα παρουσιαστεί σε πολλές άλλες κοινότητες της Κύπρου στο πλαίσιο της πολιτιστικής αποκέντρωσης.

Αναλυτικά:  
 

ΤΕΤΑΡΤΗ 19/2/2020 ΓΕΡΙ Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Γερίου 20:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/2/2020 ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ Αίθουσα Εκδηλώσεων Δήμου Αγίας Νάπας 20:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 6/3/2020 ΕΥΡΥΧΟΥ Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Γυμνασίου και Λυκείου Σολέας 20:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 8/3/2020 ΚΥΠΕΡΟΥΝΤΑ Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Κυπερούντας 18:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 15/3/2020 ΟΜΟΔΟΣ Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Γυμνασίου Ομόδους 17:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 18/3/2020 ΠΥΡΓΟΣ + ΜΟΝΑΓΡΟΥΛΛΙ Αίθουσα Εκδηλώσεων Κοινοτικού Συμβουλίου Πύργου Λεμεσού 19.30
ΣΑΒΒΑΤΟ 21/3/2020 ΠΕΔΟΥΛΑΣ Αίθουσα Γυμνασίου Πεδουλά 19:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 22/3/2020 ΑΓΡΟΣ Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Δημοτικού Σχολείου Αγρού 17:00
ΤΡΙΤΗ 24/3/2020 ΠΑΛΑΙΧΩΡΙ Αίθουσα “Κώστας Ιωακείμ” 19:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 28/3/2020 ΚΑΛΟ ΧΩΡΙΟ ΛΕΜΕΣΟΥ Περιφερειακό Δημοτικό Σχ. Καλού Χωριού Λεμεσού 19:00
ΤΡΙΤΗ 31/3/2020 ΠΕΛΕΝΔΡΙ Θέατρο ‘Όλυμπος” Πελενδρίου 19:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 4/4/2020 ΓΑΛΑΤΑ Πολιτιστικό Κέντρο Γαλάτας 19:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 5/4/2020 ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΛΙΑΤΟΥ Πολιτιστικό Κέντρο Αγίας Μαρίνας Ξυλιάτου 19:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 8/4/2020 ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Α΄ Δημοτικού Σχολείου Ξυλοφάγου 20:00
ΣΑΒΒΑΤΟ 11/4/2020 ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ Αμφιθέατρο Xenion High School 19:00
ΚΥΡΙΑΚΗ 12/4/2020 ΚΑΤΩ ΠΥΡΓΟΣ ΤΥΛΛΗΡΙΑΣ Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων Γυμνασίου Κάτω Πύργου Τυλληρίας 16:30
 

 
 Πηγή: philenews