Η αρχιτεκτονική, πολλές φορές, μεταφράζει τα σημεία των καιρών. Κι ένα από τα σημεία των καιρών είναι η έλλειψη επικοινωνίας διά της συνεύρεσης. Για αυτό και η Lina Ghotmeh, που σχεδίασε το φετινό περίπτερο της Serpentine, του έδωσε τον τίτλο “A table” καλώντας τους επισκέπτες να καθίσουν μαζί γύρω από ένα τραπέζι.

Με καταβολές από τη Μεσόγειο (το Λίβανο συγκεκριμένα) η αρχιτέκτονας Lina Ghotmeh προσπαθεί να αναπαραστήσει μία ατμόσφαιρα συνεύρεσης, μοιράσματος και υπαίθριας γιορτής. Μια ατμόσφαιρα που της θυμίζει τον τόπο των γονιών της αλλά που τείνει να χαθεί. «Σε έναν κόσμο που γίνεται όλο και πιο απομονωμένος, είναι σχεδόν ριζοσπαστικό να σχεδιάζουμε δημοκρατικούς χώρους για συνευρέσεις και συζητήσεις» εξηγεί η σχεδιάστρια του φετινού περιπτέρου της Serpentine στο Λονδίνο, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες και θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τον Οκτώβριο. Στο διάστημα αυτό, εκτός από τους επισκέπτες που θα δέχεται, θα αποτελέσει ένα χώρο ποικίλων εκδηλώσεων.

Το περίπτερο βρίσκεται στους Κήπους του Κένσινγκτον και αποτελεί θεσμό για τη βρετανική πρωτεύουσα τα τελευταία 23 χρόνια. Κάθε χρόνο ένας καταξιωμένος αρχιτέκτονας αναλαμβάνει τον σχεδιασμό ενός εφήμερου περιπτέρου και για λίγους μήνες αποτελεί προορισμό για τους φιλότεχνους, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει τα διεθνή φώτα της δημοσιότητας στέλνοντας πολλαπλούς συμβολισμούς. Τον σχεδιασμό του έχουν αναλάβει κατά καιρούς διάσημοι αρχιτέκτονες, όπως οι Ζαν Νουβέλ, Ζάχα Χαντίτ, Φρανκ Γκέρι, Τόγιο Ίτο, Πήτερ Ζούμθορ… και φέτος η Γαλλολιβανέζα Lina Ghotmeh. 

Για φέτος, το Περίπτερο είναι μια  ξύλινη κατασκευή, από υλικά βιολογικής προέλευσης και χαμηλών εκπομπών άνθρακα που ενσωματώνεται στο περιβάλλον του πάρκου. Η δομή του αποκτά μια ενδιαφέρουσα σκελετική εμφάνιση, με μια σειρά από ξύλινες νευρώσεις που υποστηρίζουν μια πτυχωτή οροφή η οποία αντλεί έμπνευση από τα γύρω δέντρα. Ο σχεδιασμός αυτός, όχι μόνο είναι καλαίσθητος, αλλά προσθέτει επίσης έναν ξεχωριστό χαρακτήρα και σχέση με το φως. Σε αντίθεση με μια επίπεδη επιφάνεια, οι πιέτες δημιουργούν μια μαγευτική ατμόσφαιρα καθώς οι ακτίδες εισέρχονται μέσα.

Ο εσωτερικός χώρος ορίζεται από ένα μεγάλο τραπέζι που αναπτύσσεται περιμετρικά, προσφέροντας μια ευκαιρία για ξεκούραση, ανταλλαγή ιδεών, ανησυχιών, χαρών και παραδόσεων. Η λιτή δομή με χαμηλή στέγη, παραπέμπει στις καλύβες Toguna της φυλής Dogon στο Μάλι της Δυτικής Αφρικής, σχεδιασμένες για να φέρνουν τα μέλη μιας κοινότητας σε συζήτηση. Η εμπειρία ενισχύεται από ένα ηχητικό άκουσμα που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη και συνθέτη Tarek Atoui, με βάση τα σκίτσα της Lina Ghotmeh και την έρευνα του Atoui στην κλασική και αγροτική αραβική μουσική.

Εύστοχα, το Περίπτερο έχει ονομαστεί «A table», καλώντας τους επισκέπτες να συγκεντρωθούν και να συνδεθούν γύρω από ένα τραπέζι, συμβάλλοντας στη σχολή σκέψης που υποστηρίζει ότι η αρχιτεκτονική και το φυσικό περιβάλλον δεν υπάρχουν ως αδρανείς χώροι, αλλά γίνονται χώροι ενεργοί όταν καταλαμβάνονται από ανθρώπους που αλληλοεπιδρούν.

Στην Σχολή αυτή ανήκει και η Lina Ghotmeh, γεννημένη το 1980. Τα έργα της κυμαίνονται σε κλίμακα (από αντικείμενα έως μουσεία) και γεωγραφικά (από τη Γαλλία έως την Ιαπωνία). Ανάμεσα τους, το “Réalimenter Masséna”, ένας ξύλινος πύργος στο Παρίσι, που κέρδισε το βραβείο της πόλης για καινοτόμα έργα. Το “Stone Garden”, νικητής του Βραβείου Αρχιτεκτονικής Dezeen 2021, που είναι ένας οικιστικός πύργος στη Βηρυτό που στεγάζει το Mina Image Center for Middle Eastern Studies. Τα “Εργαστήρια Hermès”, ένα παθητικό κτίριο χαμηλών εκπομπών άνθρακα στη Νορμανδία. Η ανακαίνιση του “Les Grands Verres”, πρώην εστιατορίου (2017-2020) του Μουσείου Σύγχρονων Τεχνών Palais de Tokyo και το Εθνικό Μουσείο της Εσθονίας.

Ελεύθερα 25.6.2023