Ο Αλέξης Αλεξάνδρου ανήκει σε μια νέα γενιά που το τι θα σπουδάσουν δεν τους δεσμεύει. Αφού λοιπόν πήρε το πτυχίο του στην αρχιτεκτονική, ανακάλυψε την κεραμική που στο στάδιο αυτό μοιάζει να κερδίζει έδαφος στις επιλογές του.

Γεννημένος στον Κάτω Πύργο πριν ανοίξει το οδόφραγμα μεγάλωσε απομονωμένος -εν πολλοίς- από τα αστικά κέντρα, μέσα στη φύση παρατηρώντας τον κύκλο της ζωής μέσα από αυτήν, τα σχήματα, τα χρώματα της χλωρίδας και της πανίδας, τις διεργασίες της γης, τους γεωλογικούς σχηματισμούς. Όλα αυτά, ακόμα κι αν δεν σήμαιναν τίποτα ιδιαίτερο στην παιδική του ηλικία, καταγράφηκαν στην ταυτότητα του και τη δεδομένη στιγμή ήλθαν στην επιφάνεια.

Το χώμα έγινε το βασικό υλικό της ενήλικης του ζωής. Έχοντας έμφυτο το στοιχείο της δημιουργικότητας επέλεξε την αρχιτεκτονική. Τελειώνοντας όμως τις σπουδές του και αρχίζοντας να ασκεί το επάγγελμα ανακάλυψε την κεραμική. Η μετατροπή του πηλού σε όμορφα αγγεία αλλά κι η επαφή με την ύλη και το άμεσο αποτέλεσμα τον μάγεψαν.

Σιγά- σιγά άρχισε να δίνει όλο και πιο πολλή έμφαση στην κεραμική, παρακολουθώντας σεμινάρια, συμμετέχοντας σε εργαστήρια, παραδίδοντας ο ίδιος μαθήματα, συμμετέχοντας σε εκθέσεις. Και κάποια στιγμή, μπαίνοντας στην εξίσωση και η σύγκριση της ζωής στην πόλη με τη ζωή κοντά στη φύση, αποφάσισε να επιστρέψει στον Πύργο. Η γενέτειρα του έγινε πλέον η βάση του, όπου έχει φτιάξει το εργαστήριο του, ενώ παράλληλα ασκεί και την αρχιτεκτονική.

Τον περασμένο Δεκέμβριο έκανε την πρώτη του έκθεση κεραμικής στον χώρο The Clay Collective στη Λευκωσία, παρουσιάζοντας αντικείμενα που έκανε με την τεχνική Obvara (τεχνική που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, το ζεμάτισμα του φινιρίσματος για να σφραγίσει την πορώδη επιφάνεια). Αυτές τις μέρες θα συμμετάσχει επίσης σε έκθεση στο Παρίσι, στην Galerie Joseph. Πρόκειται για έκθεση που οργανώνεται από τον Οργανισμό 1000vases στα πλαίσια του PAD (Paris Art Design). Θα συμμετέχουν 40 κεραμίστες από διάφορες χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και ο Αλέξης Αλεξάνδρου, ο οποίος θα είναι ο μόνος από την Κύπρο.

Στην παρούσα φάση της δουλειάς του, ο νεαρός δημιουργός έχει επιλέξει την τεχνική Obrava, γνωστή και ως “Baltic raku” λόγω του ότι προέρχεται από τις χώρες της Βαλτικής, κυρίως Λευκορωσία, Εσθονία και Λετονία.

«Τα κεραμικά της τεχνικής αυτής, εξηγεί ο Αλέξης Αλεξάνδρου, δεν είναι καθαρά διακοσμητικά. Λέγεται ότι έχουν πνευματική χροιά κι οι αγγειοπλάστες των προηγούμενων εποχών πίστευαν ότι η τεχνική Obvara τους προστάτευε από τα κακά πνεύματα». Ένας δε από τους αγγειοπλάστες που εφαρμόζουν την τεχνική αυτή, ο Daniil Pavelchuk, από το Μινσκ έχει πει πως «τα κεραμικά Obvara επιστρέφουν σε εμάς από την αρχαιότητα, φέρνοντας στα σπίτια μας αρχαία μυστικά και ξυπνώντας μέσα μας βαθιά ριζωμένα ένστικτα».

Η μέθοδος ανάγεται από τον 12ο αιώνα και έχει κοινό χαρακτηριστικό με τη διαδικασία Raku, όπως μας εξηγεί ο Αλέξης, το ότι ένα ήδη ψημένο στους 850ο κεραμικό βυθίζεται σε ένα συγκεκριμένο μείγμα obvara και στη συνέχεια σε νερό για να κρυώσει γρήγορα και να “παγώσει” το στιγμιαίο αποτέλεσμα που δημιουργείται. «Τα εφέ, αρκετές φορές, είναι εντυπωσιακά παραπέμποντας σε ζωικές και πρωτόγονες μορφές, ξύλου, πέτρας ακόμα και κοχύλια».

Έχοντας καταρτιστεί στην τεχνική αυτή, παραδίδει πλέον ο ίδιος μαθήματα. Στόχος του δε, είναι να δημιουργήσει ένα δημιουργικό πυρήνα στον Πύργο, όπου ήδη τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται διάφορα δρώμενα, τα οποία όμως δεν έχουν διάρκεια μέσα στον υπόλοιπο χρόνο.

Στην παρούσα φάση της δουλειάς του, ο Αλέξης Αλεξάνδρου έχει επιλέξει την τεχνική Obrava, γνωστή και ως “Baltic raku” λόγω του ότι προέρχεται από τις χώρες της Βαλτικής. «Τα κεραμικά της τεχνικής αυτής, εξηγεί ο δημιουργός, δεν είναι καθαρά διακοσμητικά. Λέγεται ότι έχουν πνευματική χροιά κι οι αγγειοπλάστες των προηγούμενων εποχών πίστευαν ότι η τεχνική Obvara τους προστάτευε από τα κακά πνεύματα».