Ένα μήνα μετά την έναρξη των παραστάσεων, η παραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου «Το τέρας έρχεται» έλαβε τελικά έγκριση για τη διοργάνωση παραστάσεων σε μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων έλαβε τελικά η παραγωγή.

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις σχετικά με την απόφαση λειτουργού του Υπουργείου Παιδείας που την παρακολούθησε κατά τη διάρκεια των προβών να την κρίνει ως «ακατάλληλη» για οργανωμένες παραστάσεις που αφορούν μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, επικαλούμενος «καλλιτεχνικούς λόγους».

Ο ΘΟΚ ανακοίνωσε σήμερα ότι σε συνέχεια σχετικών ενεργειών του η παραγωγή, που παρουσιάζεται στις Αποθήκες στο πλαίσιο των Δράσεων «Νέος σε έρημο νησί», τελικά εγκρίθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς του ΥΠΑΝ παραμένει θολό το τοπίο αναφορικά με το αν υπάρχει τελικά αρμοδιότητα για έγκριση παραστάσεων που απευθύνονται σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων ή όχι.

Η θέση του ΘΟΚ παραμένει σταθερή ότι η λεγόμενη «Επιτροπή Έγκρισης Θεαμάτων», που αφορά την έγκριση παραστάσεων που απευθύνονται στο Δημοτικό, είναι αναχρονιστική και λογοκριτική και πρέπει να καταργηθεί.

«Το τέρας έρχεται» είναι ένα έργο βασισμένο στο ομώνυμο νεανικό μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Πάτρικ Νες, εμπνευσμένο από μια πρωτότυπη ιδέα της Σοβόν Ντάουντ σε διασκευή των Σάλι Κούκσον και Άνταμ Πεκ. Παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία των Ειρήνης Ανδρέου και Γιάννη Καραούλη.

Το μυθιστόρημα, το οποίο εκδόθηκε το 2011, διασκευάστηκε για το θέατρο 11 χρόνια αργότερα για λογαριασμό του Old Vic Theatre από τους δημιουργούς Σάλι Κούκσον και Άνταμ Πεκ, σε δημιουργική σύμπραξη με τον θίασο.

Η Ειρήνη Ανδρέου και ο Γιάννης Καραούλης διαβάζουν με έγνοια το κείμενο για να υλοποιήσουν ένα σκηνικό εγχείρημα που διαπραγματεύεται το πέρασμα από την πραγματικότητα στη φαντασία. Η δημιουργική ομάδα και οι ηθοποιοί δίνουν φωνή στο ψυχικό τοπίο του νεαρού ήρωα, όπου κατοικούν ο φόβος, ο θυμός, η θλίψη, η απομόνωση, αλλά και η εγγύτητα, η κατανόηση, η αναγνώριση.

Η ιστορία που θέτει καίρια, επιτακτικά ερωτήματα, τόσο από την οπτική του εφήβου όσο και απ’ αυτήν του ενήλικα, τα οποία συνδέονται με σημαντικά στάδια της ζωής ενός ανθρώπου. Πρωτίστως καταδεικνύει ότι η εφηβεία είναι από μόνη της μια δύσκολη περίοδος και η απώλεια συνιστά συχνά ένα οριακό βίωμα για να μπορέσει ένας έφηβος να το διαχειριστεί. Χρειάζεται, όμως, κάποιος να τον ακούσει, προκειμένου να κατανοήσει και να αντιμετωπίσει αυτό το συναίσθημα.

Παίζουν οι Νίκος Μανωλάς, Στέλιος Ανδρονίκου, Ιωάννα Παπαμιχαλοπούλου, Μέλανη Στέλιου, Ιάσονας Ασημακόπουλος, Γιώργος Κυριάκου, Αντρέας Πατσιάς, Άννυ Χούρη.