Αν κάτι ξεχωρίζει το κυπριακό τουριστικό προϊόν εκτός από τον ήλιο και τη θάλασσα, είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν νυχθημερόν για την εξέλιξή του, προσπαθώντας να διατηρήσουν ψηλά τον πήχη των προσδοκιών του επισκέπτη στη χώρα μας. Δεν είναι άλλοι από την «εμπροσθοφυλακή» που θα συναντήσει κανείς όταν επισκεφθεί τα ξενοδοχεία της Κύπρου. Οι άνθρωποι που κουβαλούν την πεποίθηση ότι η κυπριακή φιλοξενία που αρμόζει σε κάθε επισκέπτη είναι αυτή που θα παρείχαν οι ίδιοι στους επισκέπτες του σπιτιού τους.

Έναν τέτοιον άνθρωπο του τουρισμού, συναντήσαμε τις προηγούμενες μέρες στο ξενοδοχείο της Louis Hotels, «Τhe Ivi Mare», τον κ. Πόλυ Αντωνίου, έναν από τους παλιούς διευθυντές που ανήκει στη μεγάλη οικογένεια του Ομίλου από το 1985. Τον παρατηρήσαμε προσεκτικά να κινείται στους χώρους του ξενοδοχείου, έχοντας έγνοια για το καθετί. Για τους επισκέπτες, για την ομάδα που εργάζεται στο ξενοδοχείο. Όλα να κινούνται σαν ένα καλοκουρδισμένο ρολόι. Βασική του προτεραιότητα; Οι επισκέπτες του ξενοδοχείου να έχουν την ανάλογη εξυπηρέτηση από το ξενοδοχείο που διευθύνει.

Από τις «κανονικές» στις chartered flights

Μια άλλη εποχή για τον κυπριακό τουρισμό μας περιγράφει ο κ. Πόλυς Αντωνίου, στα πρώτα χρόνια της καριέρας του. Μια εποχή που οι πελάτες των ξενοδοχείων, έφθαναν στην Κύπρο μέσω των κανονικών πτήσεων αφού δεν υπήρχε κανένας σχεδιασμός για ναυλωμένες πτήσεις. «Πήγαιναν ταξί από τα ξενοδοχεία προς το αεροδρόμιο για να παραλάβουν τους τουρίστες και να τους φέρουν κοντά μας»  θυμάται. Μια εποχή που σίγουρα επιδεχόταν εξέλιξης με την εισαγωγή των ναυλωμένων πτήσεων, το χτίσιμο νέων ξενοδοχείων για απαιτήσεις κάθε είδους. «Φτιάξαμε τουριστικά προϊόντα για κάθε πελατεία. Και «all inclusive» και για τους πελάτες «bed and breakfast» και «half-board» και για οικογένειες και για ζευγάρια και μόνο ενήλικες» μας αναφέρει. 

 

 

Οι κρίσιμες περίοδοι

Πάνω από 40 χρόνια στην τουριστική βιομηχανία, ο κ. Πόλυς Αντωνίου έζησε αρκετές κρίσιμες περιόδους που επηρέασαν τον κλάδο. Τα περισσότερα από αυτά, αν όχι όλα, ο ίδιος βρισκόταν σε διευθυντικές θέσεις, με έγνοια τόσο για την ομάδα του, όσο και για την επιβίωση του εκάστοτε ξενοδοχείου. Ξεχωρίζει δύο σημαντικές μεγάλες κρίσεις, αυτήν του πολέμου του Κόλπου όπου αναγκάστηκαν τα ξενοδοχεία στην Κύπρο να κλείσουν για έξι μήνες και την πρόσφατη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού. Ομολογεί ωστόσο ότι η δεύτερη ήταν δυσκολότερη, διότι ήταν μια μακρά περίοδος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το προσωπικό.

«Τα σχέδια της κυβέρνησης τόσο για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όσο και για το προσωπικό εξισορρόπησαν τις απώλειες αλλά και πάλι ήταν πολύ μεγάλη η περίοδος που βιώσαμε. Δεν θυμάμαι στην ξενοδοχειακή βιομηχανία να βιώσαμε κάτι παρόμοιο. Ανακάμψαμε και φαίνεται ότι η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου έχει πολύ γερά θεμέλια και ανθρώπους οι οποίοι διατηρούν τις αρχές τους. Η ανάκαμψη, μπορούμε να πούμε πως άρχισε από τον Αύγουστο του 2021. Ήταν τότε που μπορούσαν οι Άγγλοι να πετάξουν εκτός της χώρας τους. Και ένας από τους δημοφιλείς προορισμούς τους είναι η χώρα μας.  Έτσι η Κύπρος άρχισε και πάλι να παίρνει τα πάνω της και να γεμίζουν τα ξενοδοχεία μας» τονίζει.

Οι ευχάριστες αναμνήσεις μιας ολόκληρης ζωής στον τουρισμό

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση για έναν διευθυντή που ζει καθημερινά και κινείται στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου, να βλέπει επαναλαμβανόμενους πελάτες. Οι άνθρωποι που επιλέγουν να επισκέπτονται ξανά και ξανά ένα ξενοδοχειακό κατάλυμα, επιβεβαιώνουν μια πετυχημένη ομάδα και ένα υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν.  Στον 1,5 χρόνο λειτουργίας του IVI Mare, υπήρξε πελάτης ο οποίος επισκέφθηκε το ξενοδοχείο δέκα φορές. Ένας άλλος πελάτης, μόνο για το 2022 επισκέφθηκε το ξενοδοχείο έξι φορές.Άλλες στιγμές μεγάλης χαράς για έναν ξενοδόχο είναι οι επιβραβεύσεις του ξενοδοχείου, είτε από το Trip Advisor, είτε με άλλες διακρίσεις ποιότητας, είτε από τους tour operators του εξωτερικού.

Το κλειδί της επιτυχίας

Συναντώντας έναν άνθρωπο του τουρισμού δεν θα μπορούσαμε να μην τον ρωτήσουμε τι κάνει ένα ξενοδοχείο να ξεχωρίζει. Το κλειδί της επιτυχίας μας λέει ο κ. Αντωνίου, είναι ο ξενοδόχος μαζί με το προσωπικό να επικεντρωθεί στην εξυπηρέτηση του πελάτη. Να θέλει να εξυπηρετήσει τον πελάτη που φιλοξενεί.

Τι κάνει το The Ivi Mare να ξεχωρίζει

Αναμφίβολα, οι μικρές ποιοτικές λεπτομέρειες στις υπηρεσίες του ξενοδοχείου αλλά και το ίδιο το προϊόν που έστησαν οι άνθρωποι της εταιρείας, το ξεχωρίζει σε σημεία όπως το σέρβις, το φαγητό αλλά και η πελατοκεντρική εξυπηρέτηση από τα μέλη της ομάδας. Αυτά είναι και τα σημεία που το ξενοδοχείο λαμβάνει τις υψηλότερες βαθμολογίες.

Τα πλάνα για το μέλλον

Οι προσπάθειες για τη συνεχή αναβάθμιση και την διατήρηση του υψηλού επιπέδου του IVI Mare είναι συνεχείς προκειμένου να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις του κοινού. Το επόμενο διάστημα το ξενοδοχείο θα αναβαθμίσει τους εξωτερικούς χώρους της πισίνας και της παραλίας ενώ αναμένονται και ορισμένες πινελιές στους κοινόχρηστους χώρους του ξενοδοχείου. Η συνέχιση της πορείας προδιαγράφεται… λαμπρή.