Ο Θαλής Νικολάου, μας συστήθηκε πριν λίγα χρόνια με μια σειρά από μικρά ξύλινα τραπεζάκια. Από τότε έχουν μεσολαβήσει εκθέσεις, βραβεύσεις και η συλλογή με τις δημιουργίες του έχει εμπλουτιστεί με φωτιστικά και μικρά έπιπλα Made in Cyprus. Αυτές τις μέρες, η δουλειά του παρουσιάζεται στη Νέα Υόρκη στην έκθεση ICFF.

Μπορεί να υπάρξει design made in Cyprus; Το εγχείρημα είναι μάλλον δύσκολο για αυτό και πολλοί που σπουδάζουν βιομηχανικό σχεδιασμό, στην πορεία αλλάζουν τομέα δράσης ή παραμένουν στο εξωτερικό. Ο Θαλής Νικολάου αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση. Αισιόδοξος, πεισματάρης και πολυπράγμων, έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα κοινό που ενδιαφέρεται για τις δημιουργίες του και τον στηρίζει ώστε να μπορεί να κάνει το επόμενο βήμα. Κι αυτή την στιγμή το επόμενο βήμα είναι η συμμετοχή του στη Διεθνή Έκθεση Επίπλου (ICFF) που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, μεταξύ 19 και 21 Μαΐου. Στην έκθεση συμμετέχουν γύρω στους 13000 εκθέτες και έμφαση δίνεται σε 70 νέους δημιουργούς, εκ των οποίων ο ένας είναι ο Θαλής. Ο πρώτος Κύπριος που συμμετέχει στην εν λόγω έκθεση, η οποία φέτος συμπληρώνει 35 χρόνια ύπαρξης. Στην έκθεση θα παρουσιάσει μία από τις πρώτες του δημιουργίες, το τραπεζάκι “Elephant-T” και μία από τις πιο πρόσφατες, το φωτιστικό “Touch my Buddy”, το οποίο αποτελεί εξέλιξη του “Plank N’ Play” που έτυχε διεθνούς βράβευσης.

Το “Plank N’ Play”, επιτραπέζιο φωτιστικό, εναρμονίζει έναν δέκτη από φυσικό ξύλο με μια σύγχρονη βάση βαμμένου φινιρίσματος, τονίζοντας την αντίθεση των υλικών. Στο ξύλο εισήχθησαν μαγνητικοί σύνδεσμοι για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη βάση προς τον δέκτη. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ελέγχουν την ένταση του φωτός μέσω της τεχνολογίας dimmer που είναι ενσωματωμένη στη βάση, εξατομικεύοντας έτσι την εμπειρία φωτισμού μέσω διαισθητικών εντολών αφής, σε μία σχέση αλληλεπίδρασης. Είναι επίσης ευέλικτο, μπορεί να αναποδογυριστεί και η λάμπα αλλάζει προσανατολισμό, παρέχοντας μια νέα εμπειρία. Παρόμοιες ιδιότητες έχει και το “Touch my Buddy” το οποίο είναι επιδαπέδιο και στα υλικά που το συνθέτουν έχει προστεθεί και το τσιμέντο.

Όπως φαίνεται και από την πιο πάνω περιγραφή, ο Θαλής Νικολάου συνδυάζει τον σχεδιασμό με την τεχνολογία και την ευρηματικότητα δίνοντας μια νέα διάσταση σε αντικείμενα της καθημερινότητας. Ταυτόχρονα, εργαζόμενος ο ίδιος στην παραγωγή, μπορεί να ελέγχει κάθε πτυχή της διαδικασίας. «Το σχέδιο δεν μπορεί να διαχωρίζεται από την πράξη κατασκευής», είναι μία από τις πεποιθήσεις του. Έχοντας εργαστεί σε εργαστήρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο Λονδίνο, αλλά και με έμφυτη την ικανότητα να δημιουργεί χειρωνακτικά, είναι σε θέση να κάνει την πεποίθηση του πράξη. Κι αυτό τον βοηθά να έχει πλήρη αντίληψη του κόπου, των δυσκολιών και των δυνατοτήτων. «Στόχος του βιομηχανικού ντιζάιν δεν είναι η δημιουργία όμορφων ή εφετζίδικων κομματιών. Είναι η χρηστικότητα και η λειτουργικότητα, σε συνδυασμό με την αισθητική», όπως εξηγεί. Και παρόλο που κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως όλα όσα χρειαζόταν ο άνθρωπος στην καθημερινότητα του έχουν ήδη γίνει, ο Θαλής πιστεύει πως όλα μπορούν να σχεδιαστούν ξανά με νέους τρόπους και άλλη οπτική. Όπως, για παράδειγμα, ένα portable τραπεζάκι που μπορεί να κρεμαστεί σαν πίνακας στον τοίχο ή ένα άλλο που δεν μπορείς να δεις από πουθενά τις βίδες και τις ενώσεις… Ή ένας μηχανισμός που διαιρεί το βάθος στο ψυγείο ώστε με μια κίνηση να είναι τα πάντα ορατά και να μην μένουν ξεχασμένα φαγώσιμα (αυτό αποτέλεσε και τη διπλωματική του εργασία).

Ένα άλλο στοιχείο που διακρίνει τις δημιουργίες του Θαλή είναι τα παιχνιδιάρικα ονόματα που τους δίνει: J.T.3.O.U (Just The 3 Of Us), D.E.T.S (Dinosaur Eats Toilet Seat), T.M.B The Big Brother, Touch my Buddy, Spot on και λοιπά.

Να σημειώσουμε πως δουλειά του Θαλή Νικολάου έχει παρουσιαστεί ήδη στην έκθεση Maison & Object (Παρίσι) αλλά και σε διεθνή περιοδικά όπως το Sosoir (Γαλλία), το Madame Figaro (Γαλλία) και το Deco Home (Γερμανία) καθώς και σε περιοδικά της Κύπρου όπως οι Συνθέσεις.