O Larry Gus και ο Παναγιώτης Μελίδης ήταν κάποτε το ίδιο πρόσωπο.
Γεννήθηκε στη Βέροια με καταγωγή κατά το ήμισι από την Κύπρο και κατά το ήμισι από τη Θράκη. Από το 2006 ο Παναγιώτης Μελίδης γράφει μουσική ως Larry Gus (λάρυγγας) και σήμερα θεωρείται ένας διεθνώς αναγνωρισμένος μουσικός. Έχει στο ενεργητικό του επτά δίσκους, εκ των οποίων οι τέσσερις στη θρυλική, ανεξάρτητη αμερικανική δισκογραφική εταιρεία DFA, ενώ έχει ζήσει και συνθέσει σε Βαρκελώνη, Μιλάνο και Νέα Υόρκη κι έχει δει τη ζωή του να γίνεται θέμα σε ντοκιμαντέρ («Ο φίλος μου ο Larry Gus», διαθέσιμο στο Cinobo). Προηγουμένως σπούδασε και δούλεψε ως μηχανικός υπολογιστών κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Music Technology Group του Πανεπιστημίου Πομπέου Φάμπρα. Στο βιογραφικό του αναφέρεται ότι η μουσική του συνδυάζει sample-based τεχνικές και ψυχεδελικές ποπ μελωδίες, συγχωνευμένες σε μια άπειρη πυκνότητα πολυρυθμικών layers. Παράλληλα, έγινε γνωστός για τις υπερκινητικές, ενίοτε αυτοσαρκαστικές και χαοτικά αυτοσχεδιαστικές συναυλίες του, με σχετική αναφορά να έχει γίνει μέχρι και από το μη εξαιρετέο ιστότοπο Pitchfork. Ο Larry Gus ζει στην Αθήνα, όπου μεταξύ άλλων συνεργάζεται με χορογράφους, σκηνοθέτες, αρχιτέκτονες, φυσικά μουσικούς, αλλά και σεναριογράφους όπως τον Ευθύμη Φιλίππου. Στην Κύπρο ερχόταν από μικρός για να δει τους συγγενείς του, αλλά τα τελευταία χρόνια έρχεται όλο και συχνότερα για ζωντανές εμφανίσεις. Τη φορά αυτή ενώνει τις δυνάμεις με τον πολυτάλαντο Κύπριο συγγραφέα, μουσικό και DJ Σωφρόνη Σωφρονίου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ AfroBanana 2024, σε μια αλχημεία επί σκηνής που γεφυρώνει δύο απρόβλεπτους κόσμους σε ένα συναρπαστικό σετ.
–Τι περιλαμβάνει αυτή η σύμπραξη με τον Σωφρόνη Σωφρονίου και τι είναι αυτό που σας συνδέει καλλιτεχνικά; Mε τον Σωφρόνη Σωφρονίου μάς ενώνει κυρίως η λογοτεχνία. Η σκέψη ήταν ένα ad-hocαυθυπόστατο δημιούργημα και εννοείται site specific για το AfroBanana. Kαταλαβαινόμαστε σε πολλά επίπεδα με τον Σωφρόνη και ήθελα όσο τίποτα να δοθεί η ευκαιρία να κάνουμε κάτι μαζί. Μιλώντας από την πλευρά μου, η σκέψη είναι σαν τις φωτογραφίες στα βιβλία του Ζέμπαλντ, που ξέρεις ότι αφορούν το έργο, αλλά δεν μπορείς να είσαι σίγουρος αν είναι όντως άμεσα σχετιζόμενες ή όχι.
–Είναι διαφορετικές «περσόνες» ο Larry Gus και ο Παναγιώτης Μελίδης; Ξεκινήσαν σαν να είναι το ίδιο πράγμα, ένα και το αυτό, αλλά περνώντας τα χρόνια νομίζω ότι άρχισαν να αποκλίνουν. Το όνομα «λάρυγγας» αφορά ένα πιο performative κομμάτι, ενώ το «Παναγιώτης Μελίδης» αφορά συνθέσεις και τραγούδια και chord progressions, σαν συνέχεια των μαθημάτων ενός 12χρόνου. Το λάρυγγας έχει το ταλέντο ενός 12χρονου (κανένα δηλαδή) και το Παναγιώτης Μελίδης τις γνώσεις ενός 12χρόνου (ελάχιστες δηλαδή). Υπάρχει ένα νήμα που ενώνει και τα δύο, προσπαθώ κι εγώ να τα αποκρυπτογραφήσω, αλλά ακόμα και εκτός σκηνής και μουσικής, νιώθω ότι το ένα συμπλέκεται με το άλλο, ακόμα και σ’ ένα τραπέζι με αγνώστους, ή στην αίθουσα αναμονής ενός ιατρείου.
-«Εντοπίζεις» κάπου τον Κύπριο μέσα σου; Παντού, μέσα μου, νιώθω ότι όσο περνάνε τα χρόνια τόσο περισσότερο. Και συνθετικά ακόμα, έρχεται σε στιγμές που δεν το περιμένω. Είναι συναρπαστικό.

–Αντιμετωπίζεις τη μουσική ως μετερίζι ή ως καταφύγιο; Νομίζω ότι μετά από τόσα χρόνια δεν έχω λόγο σχετικά με το τι και το πώς. Εννοώ ότι δεν ξέρω πια να κάνω κάτι άλλο. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια που οδηγούσαν σε πολλές διασταυρώσεις, τα οποία ακόμα τα ακολουθώ κάπως, αλλά και πάλι, είναι σαν να μην μπορώ να κατέβω πιο κάτω, ή να ανέβω πιο πάνω, φτάνει δηλαδή ο κόμβος να περιέχει εξόδους και εισόδους που βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο. Και την ίδια ώρα βλέπω από κάτω τις λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας να φεύγουν πίσω μου (ή και μπροστά μου). Για να το πω πιο σύντομα: είμαι άχρηστος για οτιδήποτε άλλο πια. Φαντάσου δηλαδή, αν αυτό είναι η δουλειά μου και είμαι τόσο μέτριος σε αυτό, πόσο ανεπαρκής είμαι σε όλα τα άλλα! Επίσης, το πρώτο μου συγκρότημα λεγόταν Ολική Ανεπάρκεια, αλλά δεν θυμάμαι αν ήταν όντως συγκρότημα ή απλώς μια ηχογράφηση σε μία κασέτα.
–Η εξέλιξη της τεχνολογίας βαθαίνει ή ρηχαίνει τη μουσική; Ο θάνατος έρχεται, είναι σαν τον θάνατο στα τραγούδια του Σαββόπουλου, που είναι πάνω σε μία μηχανή πάντα. Η μηχανή μερικές φορές πάει αργά και άλλες πάει γρήγορα, ο προορισμός είναι πάντα ένας, όμως.
–Από πού αντλείς μελωδίες; Από τον Eύθυμη Φιλίππου, τον Μιχάλη Σιγανίδη, τον Μπράιαν Γουίλσον, τον Μπερτ Μπάκαρακ, την Ιλέιν Μέι και τον Ίσμαελ Ριντ.
–Ποιο είναι το πιο εξωφρενικό πράγμα που έχεις κάνει καλλιτεχνικά; Νομίζω ότι το μόνο που υπάρχει είναι μια αλληλουχία από βαρετά πράγματα: άπειρο κουβάλημα, περπάτημα, μελέτη (ή και ανικανότητα για μελέτη). Και στο τέλος το τέλος. Επίσης, ένας στην Ελβετία μία φορά πήγε να με σηκώσει όρθιο και του έπεσα και φοβήθηκα πολύ κι εγώ και αυτός. Αυτός μπορεί και να μη φοβήθηκε, τώρα που το σκέφτομαι…
–Ποιο καλλιτεχνικό προσόν θα ευχόσουν να είχες; Να τραγουδάω σωστά.
- INFO Larry Gus και Σωφρόνης Σωφρονίου εμφανίζονται την Πέμπτη 4 Ιουλίου στις 9μ.μ. Το AfroBanana 2024 πραγματοποιείται μεταξύ 4-7 Ιουλίου στα Λεύκαρα, afrobanana.com
Ελεύθερα, 30.6.2024