Η ηθική, η εργασία, ο γάμος και η οικογένεια, και το πώς επιδρούν στις συμπεριφορές και στις σχέσεις των ανθρώπων, είναι στο επίκεντρο του βιβλίου «Ο αναρχικός τραπεζικός» του Μάρκου . Ο συγγραφέας αστυνομικής λογοτεχνίας πραγματεύεται με χιούμορ τη φυγή ενός συνηθισμένου ανθρώπου από τις ηθικές και κοινωνικές συμβάσεις του πρότερου βίου του.
–Πώς ξεκίνησε η ιδέα για να γράψετε το βιβλίο «Ο αναρχικός τραπεζικός»; Γιατί δώσατε αυτό τον τίτλο; Η αρχική ιδέα ήταν να περιγράψω με χιούμορ το πώς ένα τυχαίο γεγονός μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός συνηθισμένου ανθρώπου και να τον οδηγήσει σταδιακά στη φυγή από τις ηθικές και κοινωνικές συμβάσεις του πρότερου βίου του και τελικά στην παρανομία. Ο τίτλος είναι μια παράφραση του γνωστού Αναρχικού τραπεζίτη. Ο Φερνάντο Πεσόα στο σπουδαίο αυτό έργο του αναδεικνύει την ελευθερία ως το υπέρτατο αγαθό ενός αναρχικού. Ο ήρωάς μου, ένας καταπιεσμένος τραπεζικός υπάλληλος, κάνει το μεγάλο άλμα προς την απόλυτη ελευθερία και καλείται να διαχειριστεί τα νέα δεδομένα στη ζωή του.
–Μέσα από το βιβλίο επιχειρείτε να αποτυπώσετε την εποχή μας; Κάθε μυθιστόρημα ανεξαρτήτως του είδους που υπηρετεί αποτυπώνει στοιχεία της εποχής στην οποία διαδραματίζεται. Θα έλεγα ότι το βιβλίο μου είναι ένα ηθογραφικό μυθιστόρημα αστυνομικής αφορμής με καυστικό σχόλιο, όχι τόσο για επίκαιρα θέματα που αναδεικνύουν το κοινωνικό πλαίσιο της εποχής, όσο για διαχρονικές αξίες και θεσμούς, όπως η ηθική, η εργασία, ο γάμος και η οικογένεια, και το πώς επιδρούν στις συμπεριφορές και στις σχέσεις των ανθρώπων.
–Πώς πετυχαίνετε να κρατάτε το σασπένς αμείωτο μέχρι το τέλος; Η διατήρηση της αγωνίας είναι βασικό μέλημα ενός συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας και ίσως το βασικότερο στοιχείο της επιτυχίας μιας αστυνομικής ιστορίας. Η αμείωτη δράση, η διαφορετική οπτική των γεγονότων με εναλλαγή των αφηγητών, η συντήρηση με αμφισημίες μιας διάχυτης ατμόσφαιρας μυστηρίου είναι κάποιες τεχνικές που χρησιμοποιούν οι συγγραφείς. Όμως συνταγή για την επιτυχία δεν υπάρχει. Προσωπικά επιλέγω πρωτοπρόσωπη αφήγηση -συνήθως ενεστωτική σε σκηνές έντασης- που «βάζει» τον αναγνώστη στη θέση του πρωταγωνιστή και σε συνδυασμό με αφηγηματική οικονομία που δεν θέτει σε δοκιμασία την αναγνωστική υπομονή επιδιώκω να διατηρήσω σε υψηλά επίπεδα το σασπένς της ιστορίας μου.
–Τι πιστεύετε ότι κάνει μια ιστορία να ξεχωρίζει; Αναμφισβήτητα ο φόβος του συγγραφέα είναι ένα κοινότοπο μυθιστόρημα που θα ξεχαστεί γρήγορα. Επειδή είμαι της άποψης ότι, ειδικά στην αστυνομική λογοτεχνία, όλες οι ιστορίες έχουν ήδη γραφτεί, θεωρώ ότι η πρωτοτυπία μιας ιστορίας δεν εξαρτάται από την πλοκή και την κατάληξή της, αλλά από τον τρόπο της αφήγησης. Ένας καλός συγγραφέας, με τη σύνθετη απόδοση της ψυχοσύστασης των πρωταγωνιστών, την επιδέξια διαχείριση της πλοκής και του μυθιστορηματικού χρόνου, και τη δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας μπορεί να κάνει μια συνηθισμένη ιστορία να φαίνεται πρωτότυπη, ενώ ένας μέτριος δεν θα αξιοποιήσει σωστά ακόμα και την πιο πρωτότυπη ιδέα.
–Ποια βιβλία αστυνομικής λογοτεχνίας προτείνετε στους αναγνώστες για το καλοκαίρι; Προτείνω το μυθιστόρημα «Κάλμαν» του Ελβετού Γιοάχιμ Σμιτ από τις εκδόσεις Μεταίχμιο για την εξαιρετική αποτύπωση του ακατέργαστου ψυχισμού και των ενδοσκοπήσεων ενός ιδιαίτερου πρωταγωνιστή, με χαρακτηριστικά που σπάνια συναντούμε στην αστυνομική λογοτεχνία, για τις λυρικές περιγραφές της άγριας ομορφιάς του αρκτικού τοπίου και για την απρόβλεπτη πλοκή, στοιχεία που συνθέτουν μια πρωτότυπη και συναρπαστική ιστορία με χιούμορ, αγωνία και συγκινησιακές εξάρσεις. Επίσης, το «Δάκρυα Ξυράφι» του Αμερικανού Σον Κόσμπι από τις εκδόσεις Gutenberg, μια βίαιη περιπέτεια αγωνίας και έντονης συναισθηματικής φόρτισης που καθηλώνει τον αναγνώστη με ρεαλιστικές περιγραφές αλλεπάλληλων σκηνών δράσης και τον προβληματίζει για επίκαιρα και ευαίσθητα κοινωνικά θέματα.

«Ο αναρχικός τραπεζικός»
Εκδ. Μεταίχμιο
Σελ. 272
Τιμή: 13.95