Οι διεθνείς διακρίσεις και ακαδηµαϊκές του κατατάξεις, η πρωτοποριακή ερευνητική δραστηριότητά του, η διεθνώς διακεκριµένη ηλεκτρονική µάθηση/εξ αποστάσεως εκπαίδευση που παρέχει αποτελούν δείγµατα της προσήλωσης στο όραµά του.
 
Το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας είναι το µεγαλύτερο πανεπιστήµιο σε αριθµό φοιτητών στην Κύπρο και το µεγαλύτερο στη Ν. Ευρώπη, µε κύρια γλώσσα διδασκαλίας την αγγλική. Είναι το πλέον διεθνοποιηµένο πανεπιστήµιο στη χώρα, µε περισσότερους από 12.000 φοιτητές (διά ζώσης και εξ αποστάσεως) από 70 χώρες και παρουσία σε δεκάδες πόλεις του εξωτερικού, όπως η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Τελ Αβίβ και η Αθήνα.
 
Οι διεθνείς διακρίσεις και ακαδηµαϊκές του κατατάξεις, η πρωτοποριακή ερευνητική δραστηριότητά του, η διεθνώς διακεκριµένη ηλεκτρονική µάθηση και εξ αποστάσεως εκπαίδευση που παρέχει, η δηµιουργία της πρώτης και µεγαλύτερης Ιατρικής Σχολής, καθώς και του πρώτου Πανεπιστηµιακού Κέντρου Πρωτοβάθµιας Φροντίδας στην Κύπρο, αποτελούν δείγµατα της προσήλωσης του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας στο όραµά του να καταστεί κέντρο ακαδηµαϊκής και τεχνολογικής αριστείας στη Μεσόγειο.
 
Στα Κορυφαία Πανεπιστήµια της Περιοχής
 
Το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας βρίσκεται σταθερά ανάµεσα στα κορυφαία πανεπιστήµια της περιοχής, καθώς ο παγκόσµιος οργανισµός QS World University Rankings το κατέταξε τα τελευταία δύο χρόνια στις θέσεις 106 και 91, στην Περιφέρεια Αναδυόµενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (EECA Region). Η περιφέρεια αυτή αποτελείται από 24 χώρες (µεταξύ τους η Ρωσία, η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Κροατία, η Ρουµανία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Τουρκία, η Ουκρανία) και στην οποία λειτουργούν περίπου 1.800 πανεπιστήµια.
 
Παγκόσµια πρωτοπορία σε θέµατα έρευνας και τεχνολογίας
 
Το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας αναγνωρίζεται διεθνώς από ανεξάρτητους παρατηρητές για τη δυναµική και πρωτοπόρο συµβολή του, σε επίπεδο έρευνας και τεχνολογίας στα ψηφιακά νοµίσµατα και την τεχνολογία Blockchain. Αποτελεί το πρώτο πανεπιστήµιο στον κόσµο που προσέφερε από το 2014 δωρεάν εξ αποστάσεως µάθηµα (ΜΟΟC) στα ψηφιακά νοµίσµατα, το οποίο έχουν παρακολουθήσει µέχρι σήµερα περισσότεροι από 35.000 φοιτητές από 100 χώρες. Το συγκεκριµένο µάθηµα έχει µάλιστα αναγνωριστεί, σε άρθρο της ιστοσελίδας «forbes.com» (Δεκέµβριος 2019), ως ένα από τα καλύτερα που προσφέρεται σήµερα στον κόσµο, ανάµεσα σε 11 πανεπιστήµια.
 
Παράλληλα, το εξ αποστάσεως αγγλόφωνο µεταπτυχιακό πρόγραµµα στο ψηφιακό νόµισµα (MSc in Digital Currency) του Πανεπιστηµίου υπήρξε το πρώτο ακαδηµαϊκό πρόγραµµα στον τοµέα παγκοσµίως και θεωρείται ευρέως το κορυφαίο στον κόσµο – όπως αναγνωρίζουν έγκυρα έντυπα όπως το περιοδικό The Merkle (Ιανουάριος 2017). Επιπλέον, το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας είναι, από την άνοιξη του 2017, το πρώτο στον κόσµο το οποίο εκδίδει πλέον όλους τους τίτλους σπουδών των αποφοίτων του στο Bitcoin Blockchain, παρέχοντας παράλληλα άµεση ηλεκτρονική πιστοποίηση της γνησιότητας των τίτλων αυτών.
 
Το Πανεπιστήµιο φηµίζεται επίσης για τους πρωτοποριακούς Διαγωνισµούς Πρόβλεψης, γνωστούς και ως M-Competitions, οι οποίοι συµβάλλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της ακρίβειας των προβλέψεων και στην ενηµέρωση των επαγγελµατιών και των σχετικών φορέων σε σχέση µε την πλέον κατάλληλη µέθοδο πρόβλεψης που αφορά στις συγκεκριµένες ανάγκες του τοµέα τους. Τα M-Competitions είναι το πνευµατικό παιδί του καθηγητή  Σπύρου Μακριδάκη, Διευθυντή του Ινστιτούτου Για το Μέλλον (IFF) του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας και πρωτοπόρου στον τοµέα και κατά πολλούς, πατέρα των διαγωνισµών µεθόδων και τεχνικών πρόβλεψης.
 
DECENTRALIZED: Το Κορυφαίο Συνέδριο Blockchain της Ευρώπης
 
Το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας διοργανώνει τη σειρά παγκόσµιων συνεδρίων Decentralized, η οποία αποτελεί µία πρωτοποριακή διάσκεψη κορυφής για επαγγελµατίες και ακαδηµαϊκούς και είναι εστιασµένη στους τρόπους µε τους οποίους η τεχνολογία Βlockchain και τα αποκεντρωµένα συστήµατα επηρεάζουν τις εταιρείες και την κοινωνία.
 
Το συνέδριο πραγµατοποιείται σε ετήσια βάση και περιλαµβάνει εκατοντάδες οµιλητές από τον ακαδηµαϊκό χώρο, τη βιοµηχανία και κυβερνητικούς οργανισµούς, καθώς και χιλιάδες συµµετέχοντες. Έχει ως στόχο τη δηµιουργία µίας πλατφόρµας για τη συλλογική προσπάθεια αξιοποίησης των τελευταίων καινοτοµιών και την αντιµετώπιση των προκλήσεων αυτού του αναπτυσσόµενου οικοσυστήµατος.
 
Πρώτο στην ΕΕ στην Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση
 
Το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας έχει επίσης βραβευτεί µε την διάκριση τεσσάρων Αστέρων QS από τον Οργανισµό QS Intelligence Unit, για συνολική αριστεία στην εκπαίδευση, ενώ έχει διακριθεί µε 5 Αστέρια QS στον τοµέα της ηλεκτρονικής µάθησης/εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αυτή η διάκριση αποτελεί απόδειξη της δέσµευσης του Πανεπιστηµίου για την παροχή υψηλού επιπέδου εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και επιτεύχθηκε µέσα από τη συνεχή επένδυσή του, τόσο στις απαιτούµενες υλικοτεχνικές υποδοµές, όσο και στο κατάλληλο ανθρώπινο δυναµικό.
 
Με αυτή την αναγνώριση, το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας πέτυχε ορόσηµο τριπλής πιστοποίησης στον τοµέα αυτό, καθώς έχει επίσης βραβευτεί µε το «E-xcellence Association in Quality» (2015), από τον οργανισµό European Association of Distance Teaching Universities (EADTU). Επιπλέον, έχει βραβευτεί για την ποιότητα στην εκπαίδευση (e-learning) και την αριστεία στη χρήση της τεχνολογίας της Πληροφορικής στην τριτοβάθµια εκπαίδευση (2014), το οποίο απονεµήθηκε από το European Foundation for Quality in e-Learning (EFQUEL). 
 
Ίδρυση της πρώτης και µεγαλύτερης Ιατρικής Σχολής στην Κύπρο
 
Το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας πρωτοπόρησε στην παροχή ιατρικής εκπαίδευσης στην Κύπρο, ιδρύοντας το 2011 την πρώτη Ιατρική Σχολή στη χώρα. Η Σχολή ιδρύθηκε σε συνεργασία µε το St George’s, University of London, που κατατάσσεται στα κορυφαία 250 πανεπιστήµια του κόσµου. Η καινοτοµία αυτή ανέδειξε την Κύπρο ως προορισµό για πανεπιστηµιακή εκπαίδευση στον εν λόγω τοµέα, καθώς εισήγαγε ένα εξειδικευµένο πρόγραµµα σπουδών, που απουσίαζε µέχρι τότε από τα κυπριακά δεδοµένα.
Η ποιότητα των αποφοίτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου, αλλά και η ουσιαστική διασύνδεσή του µε τη βιοµηχανία, επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ποσοστό 99,4% των αποφοίτων της έχουν εξασφαλίσει θέση εργασίας σε 200 και πλέον ιατρικά κέντρα διεθνούς κύρους και εµβέλειας, όπως το John Radcliffe Hospital, το Addenbrooke’s Hospital, το St. Mary’s Hospital και άλλα.
 
Το πρώτο Πανεπιστηµιακό Κέντρο Πρωτοβάθµιας Φροντίδας στην Κύπρο
 
Το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας εγκαινίασε πρόσφατα το πρώτο Πανεπιστηµιακό Κέντρο Πρωτοβάθµιας Φροντίδας στην Κύπρο. Το Ιατρικό Κέντρο είναι συµβεβληµένο µε το Γενικό Σύστηµα Υγείας (ΓεΣΥ) και στόχος του είναι η προσφορά πρωτοβάθµιας φροντίδας στα µέλη της πανεπιστηµιακής κοινότητας του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας, των οικογενειών τους, και του ευρύτερου πληθυσµού της Λευκωσίας. Πέραν της προσφοράς πρωτοβάθµιας φροντίδας υγείας, το Κέντρο θα παράγει ερευνητικό έργο στη γενική ιατρική και δηµόσια υγεία και θα αξιοποιείται για την εκπαίδευση των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας.