To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Λιάνα Πλοτνίκοβα Βαρναβίδη: Η μουσική καλλιεργεί τη φαντασία
ΑΡΧΙΚΗDOWN TOWNΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Λιάνα Πλοτνίκοβα Βαρναβίδη: Η μουσική καλλιεργεί τη φαντασία
  27 Οκτωβρίου 2019, 1:00 μμ  
Η εμπνεύστρια του φεστιβάλ «Island Music» φέρνει κοντά νέους ταλαντούχους μουσικούς από διάφορες χώρες του κόσμου, σε μια μεγάλη γιορτή με συναυλίες και διαγωνισμό πιάνου, βάζοντας το δικό της λιθαράκι στην ανάπτυξη της κλασικής μουσικής στο νησί μας.
 
Mεγαλώνοντας δίπλα σε μητέρα πιανίστρια στη Μόσχα, σε ένα περιβάλλον όπου συγγενείς και φίλοι ασχολούνταν με τη μουσική, η πορεία της ήταν προδιαγεγραμμένη. Σήμερα λέει ότι η μουσική και η διδασκαλία είναι η ζωή της όλη, και πως, αν ξαναγεννιόταν, θα ήθελε πάλι να γίνει μουσικός. Η Λιάνα Πλοτνίκοβα Βαρναβίδη ξεκίνησε πιάνο σε ηλικία πέντε χρόνων στο ωδείο της μητέρας της. Έπειτα, ως ενήλικη πια, αποφοίτησε από το Gnesin Academy of Music. 

Όταν το 1990 εγκαταστάθηκε στη Λευκωσία, άρχισε να διδάσκει πιάνο στο Εθνικό Ωδείο της Λουλούς Συμεωνίδου. «Ήμουν από τις πρώτες ξένες πιανίστριες του Ωδείου και θυμάμαι, η κυρία Συμεωνίδου με ενθάρρυνε να μάθω καλά τα ελληνικά. Ήταν πολύ σημαντική εμπειρία για μένα η διδασκαλία για δέκα χρόνια δίπλα στην κυρία Λουλού, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή της στη μουσική. Στη συνέχεια, δημιούργησα το δικό μου ωδείο, το RIMS. Ήταν ένα σημαντικό κύτταρο στην πόλη, ένα σχολείο μουσικής με 80 μαθητές. Αγαπώ πολύ τη διδασκαλία και έτσι, στην έβδομη χρονιά του Ωδείου άρχισα να διδάσκω ξανά κι εγώ. Ο πρώτος μου μαθητής εκείνη την περίοδο ήταν ο Jayden Maroun, ένα πολύ ταλαντούχο παιδί που σήμερα είναι 12 χρονών», λέει η κ. Βαρναβίδου. 

Μαζί με τον Jayden Maroun ταξίδεψε αρκετές φορές στο εξωτερικό και τον συνόδευσε σε διάφορα φεστιβάλ και διαγωνισμούς, στη Βιέννη, την Αγία Πετρούπολη και αλλού, όπου κέρδισε πολλές σημαντικές διακρίσεις. Σ’ αυτά τα ταξίδια, μου εξηγεί, γεννήθηκε η ιδέα για να οργανώσει στην Κύπρο ένα φεστιβάλ κλασικής μουσικής, στο οποίο θα συμμετέχουν παιδιά και έφηβοι που εξασκούνται σε διάφορα όργανα. Το πρώτο φεστιβάλ με τίτλο «Island Music» έγινε το 2017 στη Λάρνακα και σ’ αυτό έλαβαν μέρος νέοι από την Αγία Πετρούπολη και την Κύπρο. «Εκτός από τη συναυλία, οργανώσαμε και master classes με αξιόλογους δασκάλους από την Κύπρο και το εξωτερικό. Θυμάμαι που, όταν οι δικοί μου μαθητές γνωρίστηκαν με παιδιά από το εξωτερικό, άρχισαν να ενδιαφέρονται περισσότερο για το όργανό τους και να δουλεύουν πιο εντατικά». Το 2018 το φεστιβάλ οργανώθηκε στη Λευκωσία με τη συμμετοχή παιδιών από τη Ρωσία, τη Γερμανία, τη Γεωργία και την Κύπρο. 
 
Φέτος, το τρίτο στη σειρά φεστιβάλ οργανώνεται πάλι στη Λευκωσία, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Creative Universe, με 22 συμμετέχοντες ηλικίας 7 έως 30 χρονών από την Κύπρο, τη Ρωσία, το Ισραήλ, την Αγγλία, την Αυστρία και τη Γεωργία. Παράλληλα με τις συναυλίες και τα master classes, για πρώτη φορά η Λιάνα Βαρναβίδη οργανώνει και διαγωνισμό πιάνου. Οι συμμετέχοντες δικαιούνται να παρουσιάσουν κλασικά κομμάτια, αλλά και κομμάτια του σύγχρονου κλασικού ρεπερτορίου. «Είναι μια ευκαιρία να φέρω κοντά νέους ταλαντούχους πιανίστες από διάφορες χώρες», λέει. «Πιστεύω ότι αυτή η επαφή μεγαλώνει το κίνητρο και για τα δικά μας παιδιά και διευρύνει τους ορίζοντές τους. Στην ψηφιακή εποχή, που τα παιδιά έχουν εθιστεί στις εύκολες και γρήγορες εικόνες και πληροφορίες, η μουσική έρχεται να καλλιεργήσει τη σκέψη και τη φαντασία τους. Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, τα παιδιά που έρχονται από το εξωτερικό μαζί με τα Κυπριόπουλα, θα ξεναγηθούν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Λευκωσίας, στη Λεβέντειο Πινακοθήκη και στην Πράσινη Γραμμή. Έτσι θα γνωρίσουν τον τόπο μας, θα συνδεθούν μεταξύ τους και θα αναπτύξουν σημαντικές φιλίες. Το Σαββατοκύριακα 2 και 3 Νοεμβρίου θα γίνει ο διαγωνισμός πιάνου στη Λευκωσία, στο Shoe Factory. Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Γκάρο Κεχεγιάν που μας παραχώρησε τον χώρο. Οι συναυλίες του Φεστιβάλ θα γίνουν στο θέατρο Παλλάς, στις 5-6 Νοεμβρίου. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον Viacheslav Zarenkov, πρόεδρο του Ιδρύματος Creative Universe, ο οποίος στηρίζει όχι μόνο εμάς αλλά και την τέχνη γενικότερα με πάθος». 

Καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ και πρόεδρος της επιτροπής του διαγωνισμού «Island Music», είναι ο Ρώσος πιανίστας Vadim Palmov, ο οποίος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μουσικής στην Καρλσρούη της Γερμανίας. Δίνει επίσης συναυλίες στον διεθνή χώρο. Στην κριτική επιτροπή για τον διαγωνισμό στην Κύπρο, συμμετέχει επίσης ο Valerin Voronin, γνωστός μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας Αστραχάν στη Ρωσία, ο Γιώργος Κουντούρης, μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου και ο Αντρέας Καμέρης, Κύπριος συνθέτης, πιανίστας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μουσικής στην Αγία Πετρούπολη. 

Ο Vadim Palmov σχολιάζει ότι το μουσικό Φεστιβάλ «Island Music» αποτελεί μια δυνατή πινελιά στα μουσικά γεγονότα του φθινοπώρου στο νησί μας. «Αυτή τη χρονιά η διοργάνωση εμπλουτίζεται με ακόμη περισσότερους νέους ταλαντούχους μουσικούς. Ο δημιουργικός ανταγωνισμός, σε διάφορες ηλικίες παιδιών και νέων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερες επιδόσεις».

* Το  Φεστιβάλ «Island Music» θα διαρκέσει από τις 2 έως 6 Νοεμβρίου. Ο διαγωνισμός πιάνου θα γίνει το Σαββατοκύριακο 2-3 Νοεμβρίου στο Shoe Factory 10.00 με 14.00, ενώ οι συναυλίες του φεστιβάλ θα γίνουν στις 5-6 Νοεμβρίου, στο θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία, στις 19.30, είσοδος ελεύθερη. Πληροφορίες www.interfestmusic.com.

maria.panayiotou@phileleftheros.com
 
Φιλgood, τεύχος 244.
 
  Συνέντευξη: Μαρία Παναγιώτου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...