Η Τουρκία ενδέχεται να συγχωνεύσει τρεις κρατικές Ισλαμικές τράπεζες υπό το Κρατικό Επενδυτικό Ταμείο της χώρας για να αυξήσει την αποδοτικότητα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Dünya την Τετάρτη.

Η συγχώνευση βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο της συζήτησης, ανέφερε το δημοσίευμα της εφημερίδας Dünya, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές με γνώση επί του θέματος. Στόχος είναι να δημιουργηθεί η δεύτερη μεγαλύτερη Ισλαμική τράπεζα στην Τουρκία, ανέφερε η εφημερίδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα €144,7 δισ. το βραχυπρόθεσμο εξωτερικό χρέος της Τουρκίας

Οι τράπεζες – Ziraat Katılım, Vakif Katılım και Emlak Katılım – έχουν συνδυάσει περιουσιακά στοιχεία 133,7 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (15,4 δισεκατομμύρια δολάρια), ανέφερε η Dünya. Κατέγραψαν συνολικό κέρδος 114 εκατομμυρίων λιρών το πρώτο τρίμηνο, αύξηση 10% από την ίδια περίοδο ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε.

Η πιθανή συγχώνευση σημαίνει ότι η Halkbank, μια από τις τρεις μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του επενδυτικού ταμείου, έχει καθυστερήσει τα σχέδια για δημιουργία της δικής της Ισλαμικής τράπεζας, δήλωσε η Dünya. Οι υπόλοιπες δύο τράπεζες είναι η Ziraat Bank και η Vakıfbank.

Πηγή: Capital.gr