Με αφορμή την 46η επέτειο της τουρκικής εισβολής, το Ίδρυμα Μάριος Τόκας (ΙΜΤ) δημοσιεύει ένα μοναδικό, σπάνιο ντοκουμέντο με τον Δημήτρη Μητροπάνο και το Μάριο Τόκα να τραγουδούν τους στίχους του Κώστα Μόντη, που έχουν σημαδέψει τον κυπριακό ελληνισμό απ’ άκρη σ’ άκρη: «Ανασήκωσε την πλάτη Πενταδάκτυλε».

Το βίντεο είναι από συναυλία στο Θέατρο Λυκαβηττού στην Αθήνα, το 1993. Το συγκλονιστικό ποίημα του Κώστα Μόντη, που μελοποίησε ο Τόκας, καθιερώθηκε με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα.

Ο Μάριος Τόκας ήταν πάντοτε ένας άνθρωπος πολύ ευαίσθητος. Η τουρκική εισβολή τον σημάδεψε βαθιά. Αυτή την εσωτερική του πληγή ποτέ δεν τη γιάτρεψε. Την άφησε να αιμορραγεί μέσα του. Να τον σημαδεύει αλλά ταυτόχρονα να τον εμπνέει να γράφει μουσική. Για την ειρήνη, την ελευθερία, την αγάπη και την αλληλεγγύη. Για τον έρωτα, τη ζωή και τη φιλία. Για όλα αυτά που στερήθηκε ο κυπριακός λαός. Για όλα αυτά που θεωρούσε ότι έπρεπε πάση θυσία να μην γίνουν ποτέ ξανά. Το θεωρούσε χρέος του απέναντι σε αυτούς που πέρασαν αλλά κυρίως σε αυτούς που έρχονται.

Μάριος Τόκας & Δημήτρης Μητροπάνος

“Ανασήκωσε την πλάτη κι απόσεισέ τους Πενταδάχτυλέ μου” (Στιγμές Εισβολής)

Μουσική: Μάριος Τόκας

Ποίηση: Κώστας Μόντης

Από το αρχείο της οικογένειας του Μάριου Τόκα υπό τη διαχείριση του ΙΜΤ.

Πηγή: philenews