Ο Γιώργος Σόλωνος δεν ανησυχεί για το μέλλον της μουσικής.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά στο Λος Άντζελες, ενώ στην υπερεικοσαετή μουσική του πορεία έχει να επιδείξει, εκτός από βραβεία και διακρίσεις, μια σειρά από συνεργασίες με σπουδαίες μορφές του χώρου, όπως ο Τόμι Λι, ο Σκοτ Χάμφρεϊ, ο Κουίνσι Τζόουνις, o Τιμ «Ripper» Όουενς, ο Μπόι Τζορτζ. Πάνω απ’ όλα, φυσικά, έχει να επιδείξει τις μουσικές του για ταινίες και τα τραγούδια του, αλλά και τις εργασίες του ως παραγωγός και κιθαρίστας. Το νέο του άλμπουμ με τίτλο «Human», που μόλις κυκλοφόρησε, αποτελεί για τον Γιώργο Σόλωνος μια καμπή στην καλλιτεχνική του διαδρομή. Με αφορμή αυτή τη δουλειά και τη ζωντανή παρουσίασή της στη Κύπρο, τον ρωτήσαμε για τα στοιχεία που έχει προσθέσει στο ηχόχρωμά του, το πώς φαντάζεται την εξέλιξη της μουσικής, αλλά και ποια στροφή για τον εαυτό του και την άποψή του για τον κόσμο σηματοδοτεί αυτή η δουλειά. 

Τι ρόλο θεωρείς ότι έπαιξε το περιβάλλον της Κύπρου στην καλλιτεχνική σου εξέλιξη; Έπαιξε αναμφίβολα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής μου εξέλιξης. Το πλούσιο πολιτιστικό μωσαϊκό, τα εκθαμβωτικά τοπία και η όλο ζωντάνια ατμόσφαιρα στο νησί έχουν λειτουργήσει ως πηγή έμπνευσης για τη μουσική μου. Είτε πρόκειται για τη ζεστασιά του μεσογειακού ήλιου είτε για την αιώνια ομορφιά των αρχαίων μνημείων, η Κύπρος έχει εμφυσήσει στο έργο μου μια αίσθηση αυθεντικότητας και εκφραστικότητας που αναμφισβήτητα της ανήκει.

Πώς θα περιέγραφες τη δημιουργική περίοδο που διανύεις αυτό το διάστημα; Mπορεί να περιγραφεί ακριβέστερα ως βαθιά ενδοσκοπική και συναισθηματικά φορτισμένη. Το τελευταίο μου άλμπουμ, «Human», εμβαθύνει στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης εμπειρίας, εξερευνώντας θέματα ταυτότητας, σύνδεσης και ευαλωτότητας. Είναι μια βαθιά βουτιά στο προσωπικό μου ταξίδι, όπου ξεγυμνώνω εσωτερικές σκέψεις και συναισθήματα.

Ποια στοιχεία έχεις προσθέσει στη μουσική σου τα τελευταία χρόνια και πώς φαντάζεσαι τον ήχο σου στο επόμενο στάδιο; Με τα χρόνια, εξελίσσομαι συνεχώς ως καλλιτέχνης, ενσωματώνοντας νέα στοιχεία στη μουσική μου για να τη διατηρήσω φρέσκια και συναρπαστική. Τον τελευταίο καιρό πειραματίζομαι με την ανάμειξη διαφορετικών ειδών, στυλ και οργάνων, δημιουργώντας έναν ήχο που είναι μοναδικά δικός μου. Κοιτάζοντας μπροστά, φαντάζομαι τη μουσική μου να συνεχίζει να εξελίσσεται, ίσως να εμβαθύνει σε αχαρτογράφητες ηχητικές περιοχές και να δοκιμάζει τα όρια της δημιουργικότητας, αρκεί να είναι ειλικρινής και να έχει απήχηση πρώτα και κύρια σε μένα.

Σε τι αναφέρεται ο τίτλος «Human»; Ποια στροφή στη ζωή σου και την άποψή σου για τον κόσμο σηματοδοτεί; Μιλά για μια βαθιά αλλαγή στην οπτική μου για τη ζωή και τον κόσμο γύρω μου. Σηματοδοτεί μια βαθύτερη εξερεύνηση της ανθρωπιάς, της ενσυναίσθησης και της ενδοσκόπησης στη μουσική μου. Αυτό το άλμπουμ σηματοδοτεί μια καμπή στο καλλιτεχνικό μου ταξίδι, όπου αγκαλιάζω την τραχύτητα των ανθρώπινων συναισθημάτων και την ομορφιά της ατέλειας.

Ποια είναι η πηγή της ομορφιάς; Η ομορφιά είναι στο μάτι του θεατή. Για μένα, η πηγή της ομορφιάς βρίσκεται στην ωμότητα και την αυθεντικότητα της ανθρώπινης εμπειρίας. Είναι οι στιγμές ευαλωτότητας, πάθους και αλήθειας που αντηχούν βαθιά και προκαλούν ισχυρά συναισθήματα. Η ομορφιά μπορεί να κρύβεται στα πιο απλά πράγματα: σε μια εγκάρδια μελωδία, σ’ έναν συγκλονιστικό στίχο, σε μια συγκινητική ερμηνεία ή απλά σ’ ένα χαμόγελο.

Τι καθιστά διαχρονικό ένα μουσικό κομμάτι; Ένα μουσικό κομμάτι γίνεται διαχρονικό όταν ξεπερνά τα όρια του χρόνου και του χώρου, αγγίζοντας τις καρδιές των ακροατών από γενιά σε γενιά. Είναι ένας συνδυασμός εξαιρετικής δεξιοτεχνίας, οικουμενικής θεματολογίας και συναισθηματικής απήχησης που διασφαλίζει τη διαρκή του γοητεία. Η διαχρονική μουσική μιλάει στο ανθρώπινο πνεύμα, απηχώντας τις βαθύτερες επιθυμίες, τους φόβους και τις προσδοκίες μας.

Ποια θεωρείς την πιο καθοριστική επιρροή στην πορεία σου; Θα έλεγα ότι την πιο καθοριστική επιρροή για μένα αποτέλεσε η αταλάντευτη αφοσίωσή μου στην αυθεντικότητα και την εκφραστικότητα στη μουσική μου. Από τη συνεργασία με θρυλικούς καλλιτέχνες μέχρι την αναγνώριση με διακρίσεις και βραβεία, κάθε εμπειρία μ’ έχει διαμορφώσει ως καλλιτέχνη και ενίσχυσε την αφοσίωσή μου στην τέχνη μου.

Πώς βλέπεις τον εαυτό σου στην ταχέως εξελισσόμενη μουσική βιομηχανία; Όπως έλεγε ο Ηράκλειτος, δεν υπάρχει τίποτα μόνιμο εκτός από την αλλαγή. Στην ταχέως εξελισσόμενη μουσική βιομηχανία, βλέπω τον εαυτό μου ως κάποιον που αγκαλιάζει την αλλαγή, παραμένοντας πιστός στο καλλιτεχνικό του όραμα. Καλοβλέπω τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα νέα μοντέλα διανομής και τα εκλαμβάνω ως ευκαιρίες για να προσεγγίσω ένα ευρύτερο κοινό και να συνδεθώ με το μουσικόφιλο κοινό σε βαθύτερο επίπεδο. Στόχος μου είναι να συνεχίσω να δημιουργώ μουσική που να είναι ειλικρινής, εγκάρδια και ουσιαστική, ανεξάρτητα από τις τάσεις της μουσικής βιομηχανίας.

Βλέπεις και τα θεματικά σου ερεθίσματα να αλλάζουν, να εμπλουτίζονται; Οπωσδήποτε. Εξελίσσονται συνεχώς και εμπλουτίζουν τη δημιουργική μου διαδικασία. Αντλώ έμπνευση από μυριάδες πηγές, από προσωπικές εμπειρίες μέχρι παγκόσμια γεγονότα και καθώς το ταξίδι συνεχίζεται, ανυπομονώ να εξερευνήσω νέες θεματικές και να δοκιμάσω τα όρια της δημιουργικότητας. 

Σε ανησυχεί η εξελικτική πορεία της μουσικής και το μέλλον της ως τέχνη; Η εξέλιξη της μουσικής είναι αναπόφευκτη, αλλά δεν ανησυχώ για το μέλλον της ως μορφή τέχνης. Η μουσική ήταν πάντα ισχυρό μέσο έκφρασης, ικανό να υπερβαίνει τα όρια και να ενώνει ανθρώπους από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Όσο οι καλλιτέχνες θα συνεχίζουν να δημιουργούν από καρδιάς και το ακροατήριο να παραμένει ανοιχτό σε συναισθήματα, νέους ήχους και ιδέες, το μέλλον της μουσικής θα είναι λαμπρό.

Υπήρξε ποτέ στιγμή που να αμφέβαλες ότι η μουσική είναι το αντικείμενο με το οποίο θέλεις να εκφράζεσαι; Σίγουρα προέκυψαν στιγμές αμφιβολίας κατά τη διάρκεια του δικού μου ταξιδιού, στιγμές όπου αμφισβήτησα αν η μουσική ήταν πράγματι ο σωστός δρόμος και προορισμός για μένα. Αλλά με κάθε πρόκληση και κάθε αναποδιά, η αγάπη μου για τη μουσική μόνο δυνάμωνε, επιβεβαιώνοντας την πίστη μου στη μεταμορφωτική της δύναμη. Η μουσική δεν είναι μόνο αυτό που κάνω· είναι αυτό που είμαι και δεν θα το έκανα αλλιώς.

  • INFO Το άλμπουμ «Human» είναι διαθέσιμο σε όλες τις online μουσικές πλατφόρμες και στην ιστοσελίδα του καλλιτέχνη. Ζωντανές παρουσιάσεις στην Κύπρο: 14/4 Λευκωσία, Downtown Live, 8μ.μ. 99810011, 27/4 Λάρνακα, Savino Live, 10μ.μ. 7/5 Λεμεσός, Ravens Music Hall, 8μ.μ. 

Ελεύθερα, 14.4.2024