Άλλαξαν τα πλάνα υπουργείου Υγείας και ΟΚΥπΥ και το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά, «μετακομίζει» από το Μακάρειο Νοσοκομείο, στο Γενικό Νοσοκομείο της πρωτεύουσας. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» και κατόπιν επίσημης απόφασης του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, την τελευταία εβδομάδα οι αρμόδιοι λειτουργοί έχουν προχωρήσει και στη σχετική διερεύνηση. Έχουν ήδη εξεύρει τους χώρους που πρέπει να διαμορφωθούν κατάλληλα για να εξυπηρετούν παιδιά και ο Οργανισμός έχει παράλληλα προχωρήσει και στην προκήρυξη των θέσεων για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. 

Αιτία για την αλλαγή σχεδίων, οι ελλείψεις που παρατηρούνται στο Μακάρειο νοσοκομείο και σχετίζονται με τις υποστηρικτικές και άλλες υπηρεσίες που χρειάζεται ένα ΤΑΕΠ για να λειτουργήσει με ασφάλεια. 

Συγκεκριμένα, λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι το νοσηλευτήριο διαθέτει ακτινολογικό τμήμα μόνο για διενέργεια απλών ακτινογραφιών και υπερήχων και δεν διαθέτει αξονικό τομογράφο ο οποίος είναι απαραίτητος για τη λειτουργία ενός ΤΑΕΠ. Επιπρόσθετα, το κλινικό εργαστήριο του νοσοκομείου δεν λειτουργεί επί 24ώρου βάσης και ως εκ τούτου οι αναλύσεις των μικρών ασθενών και πάλι θα έπρεπε να μεταφέρονται στο Γενικό Νοσοκομείο για διεκπεραίωση κάτι το οποίο θα απαιτούσε χρόνο και κατ’ επέκταση και ταλαιπωρία γονιών και παιδιών. Τέλος το νοσηλευτήριο δεν διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποστηρικτικές, για ένα ΤΑΕΠ ιατρικές ειδικότητες, ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια. Τις ειδικότητες αυτές βεβαίως και διαθέτει το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΓεΣΥ: Αρχίζει η διαβούλευση για τα ΤΑΕΠ

Στα μειονεκτήματα της λειτουργίας του ΤΑΕΠ παίδων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και όχι στο Μακάρειο καταγράφηκε το γεγονός ότι ο ΟΚΥπΥ επιβάλλεται να προχωρήσει σε πρόσληψη εννέα γιατρών και στην εκπαίδευση νοσηλευτών (που προνοεί επιπρόσθετο κόστος) αλλά και το ότι, σε πρώτη φάση θα υπάρχουν διαθέσιμες μόνο τρεις κλίνες. Ωστόσο και σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συζήτηση του θέματος δόθηκαν και οι σχετικές απαντήσεις. Σε περίπτωση που το ΤΑΕΠ λειτουργήσει στο Μακάρειο, ο ΟΚΥπΥ πρέπει να προχωρήσει στην αγορά αξονικού τομογράφου, στην πρόσληψη γιατρών, στην ενίσχυση της στελέχωσης του ακτινολογικού τμήματος και στην ενίσχυση της στελέχωσης του κλινικού εργαστηρίου εάν αυτό θα χρειαστεί να λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως. Ως εκ τούτου το κόστος σε αυτή την περίπτωση θα ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο. 

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών, στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας υπάρχει χώρος ο οποίος θα μπορούσε να απομονωθεί και να χρησιμοποιηθεί, αφού πρώτα διαμορφωθεί και διακοσμηθεί κατάλληλα για να μπορεί να φιλοξενήσει παιδιά. Αυτό μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, θα μπορούσε να γίνει και νωρίτερα της πλήρους λειτουργίας του ΤΑΕΠ για παιδιά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρειάζεται ξήλωμα και όχι ανακαίνιση το Μακάρειο

Όσον αφορά στη στελέχωση, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΚΥπΥ, επιβάλλεται να υπάρχουν έξι παιδίατροι και τρεις παιδοχειρουργοί. Σχετικά με τη στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν νοσηλευτές από το υφιστάμενο ΤΑΕΠ ή αν χρειαστεί, ο ΟΚΥπΥ θα μπορούσε τις επόμενες ημέρες να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις. Οι νοσηλευτές αυτοί θα περάσουν από ειδική εκπαίδευση στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών που αφορούν παιδιά. 

Σε ό,τι αφορά την κτηριολογική διαρρύθμιση, ο σχεδιασμός προνοεί τη δημιουργία δύο ή τριών παιδιατρικών αιθουσών. Θα υπάρχει διαφορετικό γραφείο διαλογής και εγγραφής ασθενών, από το υφιστάμενο που απευθύνεται σε ενήλικες, ενώ το Τμήμα θα διαθέτει και δική του ξεχωριστή είσοδο. 

Προσπάθειες να είναι έτοιμοι μέχρι τα Χριστούγεννα

Από τη μέχρι σήμερα διερεύνηση της κατάστασης από τον ΟΚΥπΥ, εκτιμάται ότι το ΤΑΕΠ παίδων είναι πιθανό να λειτουργήσει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας πριν από τα Χριστούγεννα, αφού οι εγκαταστάσεις υπάρχουν και εκκρεμεί μόνο η διαμόρφωση και διακόσμησή τους, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν παιδιά. Πρέπει επίσης να διαμορφωθούν χώροι εγγραφής και διαλογής ασθενών αλλά και αίθουσα αναμονής. Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα, προβληματίζει κάπως ο χρόνος που θα χρειαστεί για να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, αν και ο ΟΚΥπΥ παρουσιάζεται αισιόδοξος ότι δεν θα προκύψουν ιδιαίτερες καθυστερήσεις με δεδομένο ότι η διαδικασία των προσλήψεων έχει ήδη αρχίσει και βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Η λειτουργία του ΤΑΕΠ παίδων στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας ήταν ένα ενδεχόμενο που διερευνήθηκε από τον ΟΚΥπΥ κατόπιν οδηγιών του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Όπως πληροφορούμαστε, ο Υπουργός αφού έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες των οργανωμένων ασθενών αλλά και γιατρών, οι οποίοι επισήμαναν τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε ό,τι αφορά τις υποστηρικτικές υπηρεσίες στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ζήτησε την περασμένη εβδομάδα από τον ΟΚΥπΥ να προχωρήσει σε σχετική διερεύνηση. Ο Οργανισμός ανταποκρίθηκε χωρίς καθυστέρηση και η σχετική απόφαση λήφθηκε στις 14 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν μέλη της διοίκησης και διεύθυνσης του Οργανισμού, αλλά και μέλη της διεύθυνσης της Περιφέρειας Λευκωσίας του ΟΚΥπΥ στην οποία ανήκουν τόσο το Μακάρειο όσο και το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.