Τέρμα στις παρεξηγήσεις μεταξύ προσωπικών γιατρών και δικαιούχων. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας προχώρησε σε αλλαγές στο σύστημα πληροφορικής του ΓεΣΥ και από σήμερα στο λογισμικό εντάσσεται και η «τηλεφωνική επίσκεψη» την οποία οι γιατροί θα μπορούν να καταχωρούν στις περιπτώσεις που εξυπηρετούν τους ασθενείς τους μέσω τηλεφώνου για συγκεκριμένα ζητήματα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση την οποία έλαβαν χθες ηλεκτρονικά οι προσωπικοί γιατροί, «η τηλεφωνική εξυπηρέτηση θα αφορά μόνο τις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν πραγματοποιείται επίσκεψη με φυσική παρουσία του δικαιούχου στο ιατρείο του προσωπικού γιατρού και όταν γίνεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ δικαιούχου και προσωπικού γιατρού που καταλήγει στις ακόλουθες συγκεκριμένες δράσεις:

  • Συνταγογράφηση για φάρμακα
  • Έκδοση παραπεμπτικού για διαγνωστικές και εργαστηριακές εξετάσεις
  • Έκδοση παραπεμπτικού για υπηρεσίες από άλλους επαγγελματίες υγείας.

Δεν προβλέπεται τηλεφωνική επίσκεψη για σκοπούς έκδοσης παραπεμπτικού προς ειδικούς γιατρούς.

«Σημειώνεται ότι για την τηλεφωνική ενημέρωση του δικαιούχου για τα αποτελέσματα εργαστηριακών ή άλλων διαγνωστικών εξετάσεων, ο προσωπικός γιατρός δεν χρειάζεται να δημιουργεί νέα επίσκεψη για προεπισκόπηση των αποτελεσμάτων. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα μέσω της σχετικής ειδοποίησης στα εισερχόμενα μηνύματα καθώς και στο ιατρικό ιστορικό του δικαιούχου στο οποίο ο προσωπικός γιατρός έχει πρόσβαση».

Κατά τους πρώτους μήνες εφαρμογής της «τηλεφωνικής εξυπηρέτησης», αυτή «θα επιμετρείται στις επισκέψεις που λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό των δεικτών απόδοσης για την έκδοση παραπεμπτικών από τους προσωπικούς γιατρούς αλλά δεν θα προσμετρά στις επισκέψεις ανά ηλικιακή ομάδα ανά ημερολογιακό έτος των δικαιούχων»

Οι δικαιούχοι, «θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όποτε καταχωρείται επίσκεψη στο σύστημα πληροφορικής από τον προσωπικό τους γιατρό. Στην ειδοποίηση αυτή πλέον θα αναφέρεται το είδος της επίσκεψης που καταχωρήθηκε καθώς και το ότι τόσο η τηλεφωνική εξυπηρέτηση όσο και η επίσκεψη εκτός κανονικού ωραρίου δεν προσμετρά στις επισκέψεις ανά ημερολογιακό έτος των δικαιούχων».

Με την εξέλιξη αυτή, διορθώνεται ένα πρόβλημα το οποίο εδώ και ένα σχεδόν χρόνο προκαλεί αναστάτωση μεταξύ των δικαιούχων του ΓεΣΥ και οδηγεί, σε πολλές περιπτώσεις, σε αχρείαστες εντάσεις μεταξύ προσωπικών γιατρών και ασθενών.