Τελικά σημειώστε λάθος. Κατά πάσα πιθανότητα το ηλεκτρονικό μήνυμα που λάβατε με το οποίο ενημερωθήκατε ότι ο προσωπικός σας γιατρός καταχώρησε την τηλεφωνική σας επικοινωνία για έκδοση παραπεμπτικού, ως επίσκεψη, δεν σας στάλθηκε κατ΄ εντολή του γιατρού σας. Με απλά λόγια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, να μην υπολόγισε ο γιατρός σας την επικοινωνία του μαζί σας ως επίσκεψη αλλά να το έπραξε από μόνο του, αυτόματα, το λογισμικό του ΓεΣΥ.

Οι καταγγελίες των  πολιτών, τόσο στην Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για προσωπικούς γιατρούς οι οποίοι υπολογίζουν ως επίσκεψη ακόμα και την τηλεφωνική τους επικοινωνία με τους δικαιούχους τους, υποχρέωσαν τον  Οργανισμό Ασφάλιση Υγείας, να προχωρήσει σε σχετική έρευνα. Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι η διερεύνηση αυτή, άρχισε, όταν καταγράφηκαν διαμαρτυρίες και από προσωπικούς γιατρούς οι οποίοι υποστήριζαν ότι οι δικαιούχοι τους έλαβαν το σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα την στιγμή που οι ίδιοι δεν είχαν καταχωρήσει την επικοινωνία τους ως επίσκεψη.

Από την έρευνα του ΟΑΥ, διαπιστώθηκε ότι κατά την έκδοση παραπεμπτικών ή συνταγών για φάρμακα, το λογισμικό από μόνο του καταχωρεί την πράξη του γιατρού ως επίσκεψη και αποστέλλει το σχετικό ηλεκτρονικό μήνυμα στον δικαιούχο, ανεξαρτήτως του αν το γιατρός επιθυμούσε ή όχι να υπολογίσει την συγκεκριμένη υπηρεσία, ως επίσκεψη.

Αυτό, άρχισε να συμβαίνει το τελευταίο διάστημα και όταν ο ΟΑΥ αποφάσισε ότι οι δικαιούχοι θα ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τον αριθμό των επισκέψεων που έχουν πραγματοποιήσει κατά τη διάρκεια του έτους στον προσωπικό τους γιατρό. Κατά την προσαρμογή του λογισμικού στη συγκεκριμένη ρύθμιση, φαίνεται ότι προέκυψε τεχνικό λάθος με αποτέλεσμα, όλες σχεδόν οι πράξεις να καταχωρούνται ως επίσκεψη.

Ο ΟΑΥ,  όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», βρίσκεται ήδη στη διαδικασία διόρθωσης του τεχνικού λάθους και σχετικές ανακοινώσεις πρέπει να αναμένονται το επόμενο διάστημα. Κατά πάσα πιθανότητα θα τεθεί σε εφαρμογή ρύθμιση η οποία θα διασφαλίζει ότι μια πράξη θα υπολογίζεται ως επίσκεψη μόνο όταν ο γιατρός προχωρήσει στην διαδικασία που θα καθοριστεί.

Προς το παρόν δεν έχει διευκρινιστεί το κατά πόσον οι επισκέψεις που καταχωρήθηκαν εξαιτίας του τεχνικού προβλήματος, θα διαγραφούν ή όχι. Υπενθυμίζεται ότι ο κάθε δικαιούχος, ανάλογα με την ηλικία του δικαιούται συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων κάθε χρόνο και ο γιατρός του με τη συμπλήρωση του αριθμού αυτού δικαιούται να τον χρεώνει με €15. Για αυτό άλλωστε και οι διαμαρτυρίες των τελευταίων δύο μηνών.