Αλλάζει ο τρόπος μεταχείρισης των χρόνιων ασθενών στο ΓεΣΥ. Εντός της εβδομάδας, ο ΟΑΥ θα θέσει σε λειτουργία ειδικές ρυθμίσεις στο λογισμικό του συστήματος και οι προσωπικοί γιατροί θα κληθούν να χωρίσουν σε κατηγορίες τους ασθενείς τους και να τους εντάξουν σε μητρώα ασθενών ανάλογα με την πάθηση που αντιμετωπίζουν. Την ίδια ώρα, ο ΟΑΥ προετοιμάζεται ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει και σε νέες ρυθμίσεις βάσει των οποίων κάποιες ομάδες σοβαρά πασχόντων θα εξαιρούνται από την υποχρέωση εξασφάλισης παραπεμπτικού για να επισκεφθούν τον ειδικό γιατρό που τους παρακολουθεί ενώ πολύ σύντομα και αφού καταρτιστούν τα μητρώα ασθενών και γίνει επεξεργασία δεδομένων, θα ακολουθήσουν κι άλλες εξαιρέσεις που ενδεχομένως να αφορούν τον τρόπο εξασφάλισης φαρμάκων ή την έκδοση παραπεμπτικών για συγκεκριμένες εξειδικευμένες εξετάσεις. 

Παράλληλα, νέα ρύθμιση έρχεται αυτή την εβδομάδα για όλους τους δικαιούχους οι οποίοι θα ενημερώνονται πλέον αμέσως μετά την καταχώρηση επίσκεψης από τον προσωπικό τους γιατρό στο λογισμικό του ΓεΣΥ, ώστε να γνωρίζουν πόσες από τις επισκέψεις που δικαιούνται κάθε χρόνο έχουν χρησιμοποιήσει μέχρι τη συγκεκριμένη στιγμή. 

Με αυτές τις ρυθμίσεις, οι οποίες δεν είναι και οι μοναδικές που θα τεθούν σε εφαρμογή τους επόμενους μήνες, ο ΟΑΥ, σύμφωνα με την ανώτερη λειτουργό Μόνικα Κυριάκου, έχει στόχο «να διευκολυνθούν οι δικαιούχοι που πραγματικά χρειάζονται υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα να αρχίσει σιγά σιγά να συγυρίζεται το σύστημα με σκοπό να ομαλοποιηθεί η κατάσταση προς όφελος όλων των πολιτών». Κάποιες από τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει ο οργανισμός μέχρι το τέλος του χρόνου,  θα βοηθήσουν μεταξύ άλλων, και στην καλύτερη διαχείριση του χρόνου αναμονής για τη λήψη υπηρεσιών από τους πολίτες αλλά και στην ορθότερη οργάνωση των ίδιων των γιατρών. 

Συγκεκριμένα, αύριο, εκτός απροόπτου, ο ΟΑΥ θα ενημερώσει τους προσωπικούς γιατρούς για την έναρξη της διαδικασίας καταρτισμού μητρώων ασθενών. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι προσωπικοί γιατροί θα κληθούν να ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία στο λογισμικό του ΓεΣΥ προκειμένου να ενημερώσουν το σύστημα για το ποιοι ασθενείς τους αντιμετωπίζουν χρόνιες παθήσεις όπως για παράδειγμα διαβήτη, θαλασσαιμία, καρκίνο κλπ. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Συνεχίζονται οι απάτες με ψευδογιατρούς – Τι να προσέξετε

«Σε πρώτη φάση, ο καταρτισμός των μητρώων ασθενών θα βοηθήσει στην καλύτερη οργάνωση και προγραμματισμό των ίδιων των γιατρών. Ένας γιατρός, για παράδειγμα, όταν γνωρίζει ότι ένας ασθενής του πάσχει από διαβήτη θα μπορεί να οργανώνει τα ραντεβού μαζί του, να προγραμματίζει τις εξετάσεις του και να διευκολύνονται γενικά και ο ίδιος και ο δικαιούχος του», είπε η κ. Κυριάκου και συνέχισε, «σε δεύτερη φάση και αφού καταρτιστούν τα μητρώα ασθενών (και αφού ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες μέσω του δ.σ του  Οργανισμού) πρώτα, θα προχωρήσουμε και σε κάποιες άλλες ρυθμίσεις. Μια από αυτές θα είναι να εξαιρεθούν συγκεκριμένες ομάδες χρόνιων ασθενών από την υποχρέωση έκδοσης παραπεμπτικού για ειδικούς γιατρούς. Η αρχή θα γίνει με τους θαλασσαιμικούς και τους ογκολογικούς ασθενείς οι οποίοι θα αποκτήσουν απευθείας πρόσβαση στους ειδικούς γιατρούς που τους παρακολουθούν και δεν θα χρειάζονται την έκδοση παραπεμπτικού από τον προσωπικό τους γιατρό. Για τους ογκολογικούς ασθενείς, αυτό θα ισχύει όταν βρίσκονται στο στάδιο της θεραπείας τους». Με αυτό τον τρόπο, είπε η κ. Κυριάκου, «θα αποφορτιστούν και οι προσωπικοί γιατροί και θα διευκολυνθούν και οι ασθενείς μας». Ανάλογες εξαιρέσεις θα δοθούν στη συνέχεια και σε άλλες ομάδες ασθενών όπως τα άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, οι μεταμοσχευμένοι κλπ. Αφού ολοκληρωθούν οι δύο αυτές φάσεις, ο ΟΑΥ θα προχωρήσει σε επεξεργασία των δεδομένων του με στόχο να προωθήσει και άλλες αλλαγές σε ό,τι αφορά τους χρόνιους ασθενείς που θα σχετίζονται με κάποιους από τους περιορισμούς που σήμερα ισχύουν στο ΓεΣΥ και έχουν να κάνουν είτε με την συνταγογράφηση φαρμάκων, είτε με την παραπομπή σε συγκεκριμένες εξετάσεις κλπ. 

«Η προσπάθεια αυτή, η οποία τώρα θα μπει και σε εφαρμογή έχει στόχο να βελτιωθεί ο τρόπος διαχείρισης των χρόνιων ασθενών οι οποίοι είναι τα άτομα που χρειάζονται περισσότερες υπηρεσίες υγείας χωρίς καθυστερήσεις και αχρείαστη ταλαιπωρία», επεσήμανε η κ. Κυριάκου. «Η διαδικασία αλλαγών και ένταξης νέων ρυθμίσεων είναι και θα είναι συνεχής αφού στόχος του οργανισμού είναι να διευκολύνονται οι δικαιούχοι στην προσπάθεια τους για εξασφάλιση υπηρεσιών υγείας και βεβαίως να αντιμετωπιστούν και κάποια προβλήματα που σήμερα παρατηρούνται στο σύστημα», πρόσθεσε.  

Μήνυμα στο email αμέσως μετά την επίσκεψη σε γιατρό

Σε ό,τι αφορά το σύνολο των δικαιούχων του ΓεΣΥ, όπως εξήγησε στον «Φ» η διευθύντρια του ΟΑΥ Έφη Καμίτση, «θα ενταχθεί στο σύστημα ρύθμιση ενημέρωσης των ασθενών για τις επισκέψεις που πραγματοποιούν στους προσωπικούς τους γιατρούς».

«Βάσει του τι ισχύει σήμερα, ο κάθε δικαιούχος ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκει δικαιούται συγκεκριμένο αριθμό επισκέψεων στον προσωπικό του γιατρό κάθε χρόνο. Εάν ξεπεράσει τον αριθμό αυτό, ο προσωπικός γιατρός έχει το δικαίωμα (δεν είναι υποχρεωτικό) να χρεώνει τον δικαιούχο €15 ανά επιπρόσθετη επίσκεψη. Αυτή τη στιγμή, οι δικαιούχοι δεν έχουν στα χέρια τους κάτι που να τους ενημερώνει επίσημα πόσες επισκέψεις έχει καταχωρήσει ο προσωπικός τους γιατρός στο σύστημα και η νέα ρύθμιση έρχεται να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό», είπε η διευθύντρια του ΟΑΥ.  Ο κάθε δικαιούχος αμέσως μετά την καταχώρηση επίσκεψης στο λογισμικό του ΓεΣΥ θα μπορεί τόσο μέσω της ηλεκτρονικής του σελίδας στο σύστημα όσο και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να ενημερώνεται για τον αριθμό επισκέψεων που έχει πραγματοποιήσει. Αυτό θα βοηθήσει τόσο τους δικαιούχους όσο και τους γιατρούς. 

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα πολίτες διαμαρτυρήθηκαν επειδή οι προσωπικοί τους γιατροί, υπολόγιζαν την τηλεφωνική τους εξυπηρέτηση ως κανονική επίσκεψη και στη συνέχεια όταν η εξυπηρέτηση γινόταν με φυσική παρουσία, απαιτούσαν να τους καταβληθεί ποσό €15 αφού όπως υποστήριζαν είχε συμπληρωθεί ο καθορισμένος αριθμός επισκέψεων του έτους. Παράπονα είχαν καταγραφεί και από πλευράς των γιατρών, που σε αρκετές περιπτώσεις καλούνται να διαχειριστούν δικαιούχους οι οποίοι για τούς δικούς τους λόγους επικοινωνούν συνεχώς και χωρίς ουσιαστικό λόγο μαζί τους ζητώντας τους να τους εξυπηρετήσουν τηλεφωνικά. 

Στο μεταξύ και ανεξαρτήτως όλων των υπολοίπων, ο ΟΑΥ ενημέρωσε χθες προσωπικούς και ειδικούς γιατρούς αλλά και φαρμακοποιούς του ΓεΣΥ ότι στις 2 Μάϊου θα τεθεί σε εφαρμογή το σύστημα συμπλήρωσης ερωτηματολογίου κατά τη συνταγογράφηση αντιβιοτικών. 

Το ερωτηματολόγιο τίθεται σε εφαρμογή σε συνεργασία με την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή «Μια Υγεία» του υπουργείου Υγείας και στοχεύει στην αντιμετώπιση της αυξημένης χρήσης αντιβιοτικών που έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη μικροβιακής αντοχής. Το ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται μέσω του λογισμικού συστήματος από όλους τους θεράποντες ιατρούς.  

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Αν πάρει μπρος και το υπ. Υγείας…

Οι κινήσεις στις οποίες προχωρεί ο ΟΑΥ είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο, για να ισορροπήσει το ΓεΣΥ και να διορθωθούν όλες οι στρεβλώσεις που σήμερα ο παρατηρούνται χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν. Καλό θα ήταν όμως να πάρει μπρος και το υπουργείο Υγείας, το οποίο κατά που φαίνεται δεν έχει θέσει καθόλου στις προτεραιότητες του τα θέματα που αφορούν το ΓεΣΥ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν υπηρεσίες μέσω του συστήματος. Κολλήσαμε στα ΤΑΕΠ τα οποία δεν είναι το ΓεΣΥ. Τα δε προβλήματα τους είναι διαχρονικά. Τα πραγματικά προβλήματα είναι αλλού και, δυστυχώς, προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει βούληση για να λάβει ο ΟΑΥ την πολιτική στήριξη που χρειάζεται για να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.