Νέα μεγάλα μέτωπα ανοίγουν στον δημόσιο τομέα της Υγείας αφού στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, και αφορά τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων, προστίθενται τώρα άλλα δύο σημαντικά ζητήματα τα οποία δεν αποκλείεται μάλιστα να οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες τα κρατικά νοσοκομεία.

Ένα από τα δύο νέα μέτωπα αφορά την ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ συντεχνιών και ΟΚΥπΥ για τα οικονομικά κίνητρα που ο οργανισμός παραχωρεί στους γιατρούς του δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι τα οικονομικά κίνητρα είχαν παραχωρηθεί αρχικά το 2019 όταν με την έναρξη της εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας μεγάλος αριθμός γιατρών εγκατέλειψαν τον δημόσιο τομέα προκειμένου να ιδιωτεύσουν εντός του συστήματος και κρίθηκε απαραίτητη η αναχαίτιση της τάσης φυγής που τότε είχε παρουσιαστεί προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Το σχέδιο κινήτρων ωστόσο που τώρα βρίσκεται σε ισχύ πλησιάζει στη λήξη του και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» μεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών των γιατρών έχει ήδη πραγματοποιηθεί μια συνάντηση από την οποία όμως δεν φαίνεται να προέκυψε κοινό έδαφος για διαβούλευση καθώς, όπως διαπιστώνεται, γιατροί και οργανισμός, για άλλη μια φορά, ερμηνεύουν με διαφορετικό τρόπο τις οικονομικές δυνατότητες των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση βρίσκεται στα πολύ αρχικά της στάδια και ως εκ τούτου καμία από τις δύο πλευρές δεν παρουσιάζεται πρόθυμη, προς το παρόν, να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος αν και πολύ σύντομα γιατροί και ο ΟΚΥπΥ θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι και για την διαβούλευση που θα αφορά αυτή τη φορά τη λειτουργία Πανεπιστημιακών νοσοκομείων και κλινικών. 

Στην περίπτωση της διαβούλευσης για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία βεβαίως πρωταγωνιστές δεν είναι μόνο οι συντεχνίες και ο ΟΚΥπΥ αφού, σε αυτήν συμμετέχουν κι άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς με τον διάλογο να διεξάγεται υπό τον υπουργό Υγείας.

Σε περίπτωση ωστόσο που οι συντεχνίες των γιατρών του δημοσίου δεν ικανοποιηθούν από τις τελικές προτάσεις που θα θέσει ενώπιον τους ο Μιχάλης Δαμιανός, η όποια αναστάτωση δημιουργηθεί, αν δημιουργηθεί, θα επηρεάσει και πάλι τα δημόσια νοσηλευτήρια αν και είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, καταλυτικό ρόλο στην έκβαση του διαλόγου θα διαδραματίσει η στάση των ακαδημαϊκών γιατρών που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση. Εξελίξεις επί του συγκεκριμένου θέματος πρέπει να αναμένονται σύντομα αφού ο υπουργός Υγείας ανέμενε μέχρι την περασμένη εβδομάδα τα σχόλια των συντεχνιών για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πέραν των εκκρεμοτήτων που αφορούν τους γιατρούς, έτοιμοι για έντονες αντιδράσεις παρουσιάζονται οι νοσηλευτές οι οποίοι εδώ και ένα περίπου μήνα διαμαρτύρονται για την μη πρόληψη επιπρόσθετου νοσηλευτικού προσωπικού. Σύμφωνα με τις συντεχνίες, εδώ και πολύ καιρό ούτε καν οι νοσηλευτές που αφυπηρετούν ή παραιτούνται, δεν αντικαθίστανται από τον ΟΚΥπΥ.

Σε ό,τι αφορά τον διάλογο χωρίς τέλος που αφορά τη συνομολόγηση συλλογικών συμβάσεων, συντεχνίες και ΟΚΥπΥ εξακολουθούν να διαβουλεύονται μεταξύ τους χωρίς όμως να έχει μέχρι στιγμής επιτευχθεί κάποια συμφωνία.

Η τεχνική επιτροπή που είχε συσταθεί προκειμένου να μελετήσει τις λεπτομέρειες, οικονομικές και όχι μόνο, της τελευταίας πρότασης του ΟΚΥπΥ, συνεδρίασε για άλλη μια φορά προ ημερών, ωστόσο όπως πληροφορούμαστε δεν υπήρξε καμία θετική εξέλιξη.