Ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος δεν έκρυψε ούτε και χθες τις δυσκολίες που υπάρχουν στον κοινωνικό διάλογο για θέσπιση εθνικού κατώτατου μισθού. Μίλησε μάλιστα για χάσμα και επανάλαβε πως στόχος του κοινωνικού διαλόγου δεν είναι η συμφωνία – πρόσφατα στη Βουλή χαρακτήρισε ουτοπία ένα τέτοιο ενδεχόμενο – αλλά η επίτευξη όσο το δυνατό περισσότερων συγκλίσεων.

Ο κ. Κούσιος μιλούσε μετά από νέα συνάντηση που είχε για το θέμα χθες με τις ηγεσίες των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ, σε συνέχεια του παρολίγο ναυαγίου που προκλήθηκε μόλις πριν από μια εβδομάδα στην κοινή συνάντηση όλων των κοινωνικών εταίρων, εξαιτίας του εγγράφου που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και προκάλεσε την έντονη αντίδραση των συντεχνιών. Έγγραφο το οποίο είναι πλέον εκτός της τράπεζας του διαλόγου, όπως επιβεβαίωσε χθες ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος αναμένεται να έχει την ερχόμενη Τρίτη νέα συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις και στις 9 Αυγούστου συνάντηση και με τις συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κλειδί για τον κατώτατο το ωράριο εργασίας

Στόχος, όπως είπε ο υπουργός Εργασίας, είναι στο τέλος Αυγούστου να παραδώσει σημείωμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τις απόψεις και εισηγήσεις του Υπουργείου Εργασίας για το θέμα. Στις δηλώσεις του, ο υπουργός είπε πως μαζί με τους συνεργάτες του προσπαθεί να σμικρύνει το χάσμα που χωρίζει τις προσεγγίσεις εργοδοτικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων για το θέμα του εθνικού κατώτατου μισθού, με στόχο να εφαρμοστεί ο θεσμός με τις λιγότερες κατά το δυνατό διαφωνίες. Αναφέροντας ότι δεν αναμένει να υπάρξει πλήρης ομοφωνία, πρόσθεσε ότι εφόσον οι συγκλίσεις είναι στο βαθμό που πρέπει «τότε θα μπορούμε όλοι με περηφάνια να δηλώνουμε ότι συμμετείχαμε στη θεσμοθέτηση και την εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού».

Ερωτηθείς για προσχέδιο εγγράφου που κατέθεσε το Υπουργείο Εργασίας για το θέμα, ανέφερε ότι δεν επρόκειτο για προσχέδιο αλλά για άτυπο έγγραφο, ώστε να καταγράφονται κάπου οι απόψεις για σκοπούς συζήτησης. Σημείωσε πως όταν διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ενστάσεις από τους κοινωνικούς εταίρους επ΄ αυτού, το υπουργείο δεν είχε κανένα πρόβλημα να το αποσύρει. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν είχε γίνει δεκτό ούτε από τη μία πλευρά ούτε από την άλλη, αφού κατέγραφε κάποιες θέσεις που είχαν εκφράσει οι εργοδοτικές οργανώσεις και κάποιες θέσεις που είχαν εκφράσεις οι συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Παρά τις διαφωνίες που υπάρχουν για το θέμα αλλά και τη δέσμευση των κοινωνικών εταίρων να μην τοποθετούνται δημόσια για το ζήτημα μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, οι πρόεδροι του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ σε χθεσινές δηλώσεις τους εμφανίστηκαν, πάντως, αισιόδοξοι για τη συνέχεια. «Το ΚΕΒΕ είναι αισιόδοξο ότι με καλή διάθεση εκ μέρους όλων θα υπάρξουν πολλές συγκλίσεις και ότι θα καταλήξουμε σε κάτι που θα είναι για όλους ανεκτό και υποφερτό», ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης.

Με τον νέο χρόνο

Πολύ αισιόδοξος, όπως είπε ο ίδιος, εμφανίστηκε χθες και ο πρόεδρος της ΟΕΒ Αντώνης Αντωνίου, συμπληρώνοντας, όμως, πως είναι άλλο θέμα «εάν θα είμαστε όλοι ικανοποιημένοι», αναφερόμενος προφανώς στην κατάληξη του διαλόγου. Όπως γράψαμε ξανά, τις δύο πλευρές χωρίζει, εκτός από το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού, η φόρμουλα πάνω στην οποία θα καθοριστεί και θα αναθεωρείται, το κάθε πότε θα αναθεωρείται, οι εξαιρέσεις που φαίνεται να προκρίνει και το Υπουργείο Εργασίας για νεαρούς σε ηλικία εργαζόμενους και το ωράριο εργασίας που θα καλύπτει ο μίνιμουμ μισθός που θα οριστεί. Το μόνο ίσως που φαίνεται να συμφωνήθηκε είναι πως με την έκδοση του σχετικού διατάγματος θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, καθώς ουδείς αναμένει το διάταγμα να μπει σε εφαρμογή τη φετινή χρονιά.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Απαιτείται πολλή δουλειά

Είναι μια κάποια θετική εξέλιξη που οι ηγέτες των δύο εργοδοτικών συνδέσμων εξήλθαν χθες της συνάντησης με τον υπουργό Εργασίας δηλώνοντας αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί κοινή συνισταμένη για τον Εθνικό Κατώτατο Μισθό. Θα είναι ακόμα πιο θετική εξέλιξη αν σε επόμενη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, δηλώσουν αισιοδοξία και οι εκπρόσωποι των εργοδοτών και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Για την ώρα, φαίνεται να αργεί αυτή η στιγμή.

Κρατάμε τη διαβεβαίωση του υπουργού Εργασίας ότι το άτυπο έγγραφο που κατέθεσε για έναρξη του διαλόγου δεν θα επανέλθει, αφού και οι συντεχνίες και το μέτωπο ΟΕΒ-ΚΕΒΕ το απέρριψαν, εντονότερα οι συνδικαλιστές. Θα χρειαστεί ο κ. Κούσιος να επιδείξει δεινή ικανότητα στη διαπραγμάτευση, για να ικανοποιήσει και τις δύο πλευρές.