Ραγδαίες αλλαγές στο οδικό δίκτυο της Λεμεσού και στον τρόπο διακίνησης των δημοτών αναμένεται να φέρει η εφαρμογή του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας Λεμεσού (ΣΒΑΚ). Οι αλλαγές αναμένεται να αρχίσουν να γίνονται ορατές στους κατοίκους της πόλης μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς το Σχέδιο, με φορέα υλοποίησης το Τμήμα Δημοσίων Έργων, έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2030.

Βασικός στόχος των μέτρων που θα υλοποιηθούν σταδιακά, όπως δήλωσε στο philenews, ο συγκοινωνιολόγος και υπεύθυνος συντονιστής του ΣΒΑΚ Λεμεσού, Δημήτρης Δημητρίου, είναι ο περιορισμός της χρήσης του ιδιωτικού οχήματος από τους πολίτες και η ενθάρρυνση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς. Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ανάμεσα στα μέτρα που περιλαμβάνει το εν λόγω Σχέδιο, ειδικότερα όσον αφορά στην πολιτική στάθμευσης, είναι και η αύξηση των τελών στους χώρους στάθμευσης του κέντρου της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αειφόρος τουριστική ανάπτυξη στη Λεμεσό

Η φιλοσοφία του Σχεδίου – Αλλαγή του προτύπου 

Η προσέγγιση της εν λόγω μελέτης αφορά την πρόκληση μιας θεμελιώδους αλλαγής του παρόντος προτύπου, μεταβάλλοντας αρχικά τις προτεραιότητες στην ανάπτυξη των μεταφορών, οδηγώντας έτσι στην αλλαγή της στάσης ζωής, των αντιλήψεων και των συμπεριφορών στη Λεμεσό.

Το αυτοκίνητο θεωρείται επί του παρόντος ως το μόνο κατάλληλο μέσο μεταφοράς, με τους άλλους τρόπους, δηλαδή τους  μη μηχανοκίνητους τρόπους, την πεζή μετακίνηση και την ποδηλασία, καθώς και τις δημόσιες συγκοινωνίες, να έχουν πολύ χαμηλά μερίδια του συνολικού αριθμού μετακινήσεων.

Συγκεκριμένα το μερίδιο των μετακινήσεων με αυτοκίνητο είναι 91,8%, με το λεωφορείο μόνο 1,8%, αφήνοντας 5,7% για περπάτημα και 0,7% για ποδήλατο.

Όπως επισημαίνεται, αν δεν αλλάξει τίποτα στη νοοτροπία των δημοτών, τότε προβλέπεται επιδείνωση σε πολλούς τομείς, όπως τα ατυχήματα και η έλλειψη ασφάλειας, η κυκλοφοριακή συμφόρηση, η απώλεια παραγωγικού χρόνου, η εκπομπή ρύπων, ο θόρυβος κλπ, καθώς ο πληθυσμός  και η κινητικότητα θα αυξάνονται,  αλλά ο χώρος για την κυκλοφορία θα παραμένει περιορισμένος.

Το προτιμώμενο σενάριο κινητικότητας για τη Λεμεσό περιλάμβανει ένα μίγμα επιλεγμένων παρεμβάσεων όπως:

  • Σύστημα μονοδρομήσεων -Η λεωφόρος Αγίας Φυλάξεως μονοδρομείται νοτίως της Μακαρίου, μετατρεπόμενη σε ρεύμα ανόδου προς την Μακαρίου, όπως και η λεωφόρος Λεοντίου, με κατεύθυνση από το παλιό νοσοκομείο προς τα φώτα Πολεμιδιών. Μονοδρομούνται επίσης η οδός Γλάδστωνος και η 16ης Ιουνίου 1943 από τον Πεντάδρομο μέχρι την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού και η οδός Ναβαρίνου, στην αντίθετη κατεύθυνση προς την Τζαμούδα. 
  • Εκτεταμένες πεζοδρομήσεις στην κεντρική εμπορική περιοχή της πόλης, μεταξύ των οποίων και η οδός Ανεξαρτησίας
  • Οδικό δίκτυο μόνο για λεωφορεία για να φιλοξενήσει την κυκλοφορία λεωφορείων από και προς τον κεντρικό σταθμό λεωφορείων επί της οδού Αντρέα Θεμιστοκλέους.
  • Ζώνες χαμηλής ταχύτητας (< 30kph) για τις κατοικημένες περιοχές
  • Αναδιάρθρωση του δικτύου Δημοσίων Συγκοινωνιών σε επίπεδο δικτύου, καθώς και το επίπεδο ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών (συχνότητες, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας). Συγκεκριμένα αυξάνεται η συχνότητα των δρομολογίων – κάθε δέκα λεπτά τουλάχιστον – ειδικά στους κάθετους άξονες προς το κέντρο και επεκτείνονται οι ώρες λειτουργίας των λεωφορείων από τις 05:30 μέχρι τις 12 τα μεσάνυκτα και στον παραλιακό ακόμη και μέχρι τη 01:30 π.μ.

Επισημαίνεται ότι το κοινό που επιθυμεί να μεταβεί στο κέντρο θα μπορεί να σταθμεύει το όχημα του στους πέντε σταθμούς park-and-ride που προγραμματίζεται να δημιουργηθούν βόρεια, ανατολικά και δυτικά του κέντρου, ενώ σημειώνεται ότι το κόστος αυτών των έργων αναμένεται να είναι μεγάλο, καθώς απαιτούνται να γίνουν απαλλοτριώσεις για εξασφάλιση των απαραίτητων τεμαχίων γης.  
 
Πολιτική στάθμευσης
 
Όσον αφορά στο ζήτημα των χώρων στάθμευσης, το οποίο – με βάση την παρούσα νοοτροπία- απασχολεί έντονα τους πολίτες, όπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου, όχι μόνο δεν προβλέπεται η δημιουργία νέων χώρων στάθμευσης, αλλά εφόσον το Σχέδιο προωθεί τη μείωση χρήσης του αυτοκινήτου και την αύξηση χρήσης των λεωφορείων, προνοεί μεταξύ άλλων την αύξηση του τέλους στους υφιστάμενους χώρους στάθμευσης, δύο ως και τρείς φορές επιπλέον από την υφιστάμενη, με αναγκαία την επιστροφή μέρους των εσόδων αυτών στην τοπική κοινότητα. Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του Σχεδίου, όσο πιο κοντά στο κέντρο βρίσκεται ένας χώρος στάθμευσης τόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι και το τέλος που πρέπει να καταβάλλεται. 

Συγκεκριμένα οι βασικές αρχές της προτεινόμενης πολιτικής στάθμευσης για τη Λεμεσό είναι οι εξής:

  •  Χώρος στάθμευσης για κατοίκους, για όσους ήδη ζουν στις κεντρικές περιοχές της Λεμεσού, εξασφαλίζοντας τουλάχιστον έναν  χώρο στάθμευσης ανά νοικοκυριό
  •  Κατοχυρωμένοι χώροι στάθμευσης για άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες ειδικές κατηγορίες χρηστών (π.χ. τράπεζες, δημόσιες αρχές κ.λπ.)
  •   Επαρκείς χώροι στάθμευσης για φόρτωση / εκφόρτωση για καταστήματα λιανικής πώλησης, εστιατόρια κλπ
  • Επί πληρωμή θέσεις στάθμευσης επί της οδού για το κοινό, που θα πρέπει να είναι επαρκώς τιμολογημένες για τα επόμενα χρόνια ώστε να επιτρέπεται η σταδιακή εγκατάλειψη του ιδιωτικού αυτοκινήτου.
  •  Επί πληρωμή θέσεις στάθμευσης εκτός της οδού, οι οποίες πρέπει να είναι ορθολογικές και πλήρως ελεγχόμενες, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο αντίκτυπος από τις επενδύσεις σε στάθμευση εκτός της οδού είναι μόνιμος και ιδιαίτερα δαπανηρός.
  •  Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ σαφών καθορισμένων νόμιμων επιλογών στάθμευσης και αποτελεσματικής επιβολής είναι ένας κρίσιμος στόχος. Η επιστροφή μέρους των εσόδων αυτών στην τοπική κοινότητα μπορεί/θα αυξήσει τα επίπεδα κοινωνικής αποδοχής και συνοχής.
  •  Οι πολιτικές χρήσης γης, όπως οι ελάχιστες απαιτήσεις στάθμευσης, έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην προσφορά στάθμευσης και πρέπει να αναθεωρηθούν και να ανασχεδιαστούν για την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας.
  • Οι δημόσιες μεταφορές, το Park & Ride, καθώς και τα ειδικά κίνητρα για τη διευκόλυνση της μεταστροφής των μετακινήσεων και οι υπηρεσίες υψηλής ποιότητας θεωρούνται απαραίτητες και θα πρέπει να συντονίζονται στενά με κεντρικό τρόπο.

Σημειώνεται καταληκτικά ότι το έργο «Συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ανάπτυξη Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την ευρύτερη αστική περιοχή της πόλης της Λεμεσού» ανατέθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων (ΤΔΕ) του Υπουργείου Μεταφορών της Κύπρου, που συγχρηματοδοτήθηκε από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ – το Επιχειρησιακό πρόγραμμα 2014-2020 για την ανταγωνιστικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη. Το έργο επίσημα ξεκίνησε στις 13 Μαρτίου 2017 και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 13 Ιουνίου 2019.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΝΟΙΕΣ