Η κατακλείδα της ομιλίας του Προέδρου Αναστασιάδη στο φιλανθρωπικό δείπνο του Μελάθρου Αγωνιστών την περασμένη Παρασκευή το βράδυ, περί των τριών συνεργατών του υποψηφίων, έσπειρε αρκετά ζιζάνια. Προκάλεσε πονοκεφάλους, εκνευρισμό αλλά και αμηχανία στα επιτελεία των τριών κύριων υποψηφίων. Στον καθένα βέβαια για διαφορετικούς λόγους. Και αυτός ήταν και ο λόγος που αντίδραση υπήρξε μόνο από πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, θέλει και δηλώνει στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη ως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, αλλά σίγουρα στην Πινδάρου, δεν αρέσει η ιδέα ότι στο ίδιο καλάθι των συνεργατών μπορεί να μπαίνει και ο Νίκος Χριστοδουλίδης, τον οποίο θέλουν να παρουσιάσουν ως υποψήφιο κομμάτων της αντιπολίτευσης και ενάντια στην κυβέρνηση που υπηρέτησε. Όπως και αντίστοιχα στην περίπτωση του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος θέλει για τους συναγερμικούς ψηφοφόρους να είναι ο στενός συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη, αλλά την ίδια ώρα, δεν θέλει για όλους τους υπόλοιπους ψηφοφόρους των κομμάτων που τον στηρίζουν και ιδιαίτερα των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, να ταυτίζεται με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος για πολλούς αποτελεί «κόκκινο πανί». Όχι μόνο σε σχέση με τις διαχρονικές διαφωνίες σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αλλά και σε ό,τι αφορά θέματα διαφθοράς.

Ο Νίκος Αναστασιάδης έκανε αναφορά για συνεργάτες του υποψήφιους, αφήνοντας να νοηθεί πως όποιος από τους τρεις και να εκλεγεί, θα μπορεί να έχει επιρροή σε αυτόν. «Θέλω να σας βεβαιώσω ότι ανεξάρτητα του ποιος θα είναι ο Πρόεδρος, δεδομένου ότι όπως διαφαίνεται θα είναι ένας εκ των τριών συνεργατών μου, θα έχω την επιρροή έτσι ώστε αυτή η αγάπη να μεταλαμπαδευτεί και να συνεχίσει κατά τον ίδιο τρόπο η κρατική συμπαράσταση», ανέφερε απευθυνόμενος στο ΔΣ του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ στην Παλώδια. Μια αναφορά, οποία δεν μπορούσε να περάσει ασχολίαστη. Το ότι και οι τρεις κύριοι υποψήφιοι συνδέονται με κάποιο τρόπο με τον Νίκο Αναστασιάδη, είναι ένα ζήτημα το οποίο επισημαίνεται καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής. Όταν όμως δηλώνεται και επίσημα από τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη, αυτό λαμβάνει άλλες διαστάσεις. 

Από το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη υπήρξε έντονη αντίδραση, με τον ίδιο να σπεύδει με γραπτή δήλωση του να απαντήσει στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. «Στις εκλογές αυτές, κατέρχομαι ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Ούτε ως συνεργάτης ούτε και ως δεκανίκι κανενός. Κατέρχομαι με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας και των ανθρώπων του», ανέφερε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαυρογιάννης: Κατέρχομαι ως ανεξάρτητος, δεκανίκι κανενός

Τόνισε μάλιστα πως το χρέος του προς τον τόπο είναι και το μοναδικό που του ασκεί επιρροή και κανένας άλλος. «Χρέος για να υπηρετήσω την πραγματική, προοδευτική αλλαγή», σημείωνε, καταλήγοντας πως «η θητεία του Προέδρου Αναστασιάδη, λήγει τον Φεβρουάριο και δεν χωρούν υπονοούμενα και υποσχέσεις εξ ονόματος τρίτων, εκτός και αν αναφέρεται αποκλειστικά στους δύο συνεχιστές της πολιτικής του». Δήλωση μέσα από την οποία φαίνεται και η ενόχληση τόσο του επιτελείου όσο και του υποψηφίου, αλλά ταυτόχρονα τονίζεται ξανά και η προσπάθεια διαφοροποίησης της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη από τις άλλες δύο. Ένα θέμα για το οποίο είχε και έχει να απαντά συχνά το ΑΚΕΛ για την επιλογή του. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου δεν θέλουν να αιωρείται ούτε ως σκέψη, ούτε ως σκιά το θέμα, ότι ο Ανδρέας Μαυρογιάννη υπήρξε συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη, καθώς αυτό δυσχεραίνει την προσπάθεια συσπείρωσης και ταυτόχρονα, λειτουργεί και απενοχοποιητικά για ψήφους αριστερών προς άλλους υποψηφίους και πιο συγκεκριμένα στον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Προτιμούν τη σιωπή

Από πλευράς Πινδάρου και επιτελείου Νίκου Χριστοδουλίδη δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Υπό άλλες συνθήκες, οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη θα θεωρούνταν ως ένα «σπρώξιμο» ή καλύτερα ως ένα άδειασμα του υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, μάλλον βάζει δύσκολα σε όλες τις πλευρές. Διότι ούτε η Πινδάρου, ούτε το επιτελείο Νίκου Χριστοδουλίδη μπορούν να δώσουν συνέχεια στις δηλώσεις Νίκου Αναστασιάδη. Να πουν τι, άλλωστε, χωρίς η όποια δήλωση τους να μην έχει κόστος και προς τους ίδιους…