Όσο πλησιάζει η ημερομηνία για το πολυπόθητο ταξίδι του καλοκαιριού, τόσο η αγωνία των ταξιδιωτών ανεβαίνει, γιατί πολλοί δεν ξέρουν τι τους περιμένει στο αεροδρόμιο, αν η αεροπορική εταιρεία που έχουν επιλέξει θα πραγματοποιήσει τελικά την πτήση, έστω και με καθυστέρηση, ή αν θα την ακυρώσει. Σε πολλές περιπτώσεις, υπάρχουν ατελείωτες ώρες καθυστέρησης στα αεροδρόμια, περιμένοντας την ώρα της πτήσης. Και το δράμα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο όταν χρειάζεται δεύτερη πτήση για να φθάσει κανείς στον τελικό προορισμό. Αυτό σημαίνει νέα ταλαιπωρία, γκρίνια, σπάσιμο νεύρων, μέχρι να ξεκαθαρίσει πότε θα φθάσει εκεί που έχει επιλέξει, για να αρχίσουν οι διακοπές.

Η ταλαιπωρία χτυπάει κόκκινο όταν ταξιδεύει η οικογένεια, υπάρχουν μικρά παιδιά που δυσανασχετούν σ’ ένα αεροδρόμιο, περιμένοντας ώρες για να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο ή ακόμη αν οι ταξιδιώτες έχουν κατοικίδια, τα οποία βρίσκονται εγκλωβισμένα σε κλουβιά. Σε κάποιες περιπτώσεις κάποιοι επιβάτες είναι… τυχεροί και έχουν έγκαιρη ενημέρωση από την αεροπορική εταιρεία πότε θα είναι η ώρα της νέας πτήσης ή τους έρχεται μήνυμα στο κινητό μια μέρα πριν πότε θα είναι η νέα ώρα αναχώρησης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ειδοποιήσεις το ξενοδοχείο ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην άφιξη και οπλίζεσαι με υπομονή για το ταξίδι της ταλαιπωρίας. 

Κατώτερες των περιστάσεων αποδείχθηκαν γνωστά ονόματα αεροπορικών εταιρειών και μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, λες και έχουν βάλει στόχο να περάσουν τους ταξιδιώτες από τεστ για γερά νεύρα.

Ο κλάδος των αερομεταφορών φαίνεται ότι έχει αποτύχει στο ξεκίνημα της πρώτης μετά το 2019 θερινής σεζόν χωρίς πανδημία. Ο λόγος είναι απλός, υπάρχει έλλειψη προσωπικού, από τον έλεγχο των επιβατών και τη διαχείριση επιβατών έως τους αεροσυνοδούς και το προσωπικό καμπίνας. Παντού λείπουν άνθρωποι, γιατί κατά τη διάρκεια της πανδημίας απολύθηκαν ή αναζήτησαν απασχόληση αλλού. Αλλά γνωστές αεροπορικές εταιρείες, τον καιρό της πανδημίας, με μεγάλη ευκολία ζητούσαν κρατικές ενισχύσεις για να μην κλείσουν. Δυστυχώς μόνο ζητούσαν και ούτε καν έκαναν τον στοιχειώδη προγραμματισμό. Από την αρχή του καλοκαιριού είναι δύσκολο να βρεθεί προσωπικό να εκπαιδευτεί κατάλληλα, για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις για ταξίδια. Παρά το γεγονός ότι όλες οι εκτιμήσεις ανά το παγκόσμιο ήταν ότι ο κόσμος θα ταξιδεύσει το καλοκαίρι του 2022, μετά από δυο χρόνια περιορισμών και δυσκολιών λόγω COVID, εντούτοις τις προβλέψεις κάποιες αεροπορικές εταιρείες τις έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και δεν προχώρησαν σε προσλήψεις. 

Η είδηση κάθε ημέρας σχεδόν σε όλο τον ξένο Τύπο είναι οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις πτήσεις και οι ατελείωτες ουρές στα αεροδρόμια. Ευτυχώς, τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα στα κυπριακά και ελληνικά αεροδρόμια και η ταλαιπωρία όσων τα χρησιμοποιούν είναι μικρότερη έως ανεπαίσθητη.

Αντί όμως να κερδίζει καθημερινά έδαφος, η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία παραπαίει, μη μπορώντας να ικανοποιήσει τη ζήτηση και τα ταξίδια ρουτίνας μετατρέπονται σε «οδύσσεια». Δυστυχώς, η τσιγγουνιά αεροπορικών εταιρειών έκανε για εκατομμύρια ταξιδιώτες το ταξίδι από ένα ευχάριστο γεγονός σε μια απέραντη ταλαιπωρία, την ώρα μάλιστα που τα αεροπορικά εισιτήρια είναι στα ύψη, λόγω της ακρίβειας στα καύσιμα. Οι εργαζόμενοι, τουλάχιστον όπως αναφέρουν τα ξένα πρακτορεία, είναι εξαντλημένοι και παλεύουν για να ξεκουραστούν, για να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στο χάος των αεροδρομίων και των αεροπορικών εταιρειών. Όσοι εργάζονται για αεροπορικές εταιρείες, σε γη και αέρα, ζητούν αυξήσεις και μάλιστα στις αρχές του καλοκαιριού έγιναν απεργίες σε γνωστές εταιρείες. Θα περίμενε κάποιος για την ασφάλεια και την απουσία ταλαιπωρίας στους ταξιδιώτες οι αεροπορικές να ξόδευαν και όχι να έκαναν περικοπές, τόσο σε αριθμό εργαζομένων όσο και σε μισθούς. Αυτά όμως φαίνεται ότι είναι ψιλά γράμματα. Δεν ενδιαφέρει κάποιες εταιρείες αν οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν, αν αμείβονται χαμηλά και αν οι ταξιδιώτες ταλαιπωρούνται.