Η σημερινή σύγχρονη γυναίκα δεν ζει στον κόσμο που ζούσαν οι μητέρες ή οι γιαγιάδες τους, που οι επιλογές σταδιοδρομίας για τις γυναίκες ήταν περιορισμένες. Στην εποχή που ζούμε, με έντονα τα στοιχεία της παγκοσμιοποίησης, διαπιστώνουμε σημαντικές αλλαγές νέων προτύπων, καθώς και ραγδαίες εξελίξεις στην τεχνολογία και σε όλους τους τομείς του επιχειρείν.

Σε αυτό το συνεχώς διαμορφούμενο περιβάλλον, η γυναικεία επιχειρηματικότητα θα πρέπει να διαμορφωθεί με τον ανάλογο και σωστό χαρακτήρα, έτσι που οι γυναίκες επιχειρηματίες να μπορούν να ανταποκρίνονται στις νέες τάσεις και αλλαγές. 

Δεν θα είναι υπερβολή αν λεχθεί -και αυτό ενισχύεται από μελέτες- ότι σε επιχειρήσεις που γυναίκες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή διαπιστώνεται ότι η δημιουργικότητα είναι εμφανής, η παραγωγικότητα αυξάνεται και τα οικονομικά αποτελέσματά τους συνεχώς βελτιώνονται.

Παρά τις σημαντικές επιτυχίες που οι γυναίκες επιχειρηματίες έχουν σημειώσει στη διεθνή σκηνή, συνεχίζουν εντούτοις να υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης και για τον λόγο αυτό εξακολουθούν να αγωνίζονται, για να πετύχουν να ξεπεράσουν τις αντιλήψεις και προκαταλήψεις, που για όλα αυτά τα χρόνια αποτελούν εμπόδιο για την ανέλιξη και τη σταδιοδρομία τους.

Οι γυναίκες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν επισφαλή εργασιακό περιβάλλον, με χαμηλότερους μισθούς, χωρίς να υπάρχει η ισότητα συμμετοχής στα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και ίδιες ευκαιρίες που υπάρχουν για τους άντρες εργαζόμενους. Υπάρχει ακόμα δρόμος για την εξάλειψη των στερεότυπων και των προκαταλήψεων, για να μπορέσουν να εδραιώσουν τις θέσεις τους σαν επιχειρηματίες και σαν εργαζόμενες και ταυτόχρονα να διατηρήσουν την ισορροπημένη οικογενειακή ζωή, σε συσχετισμό με τις ευθύνες που προκύπτουν από τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Για το ΚΕΒΕ, η ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που εμπίπτει στις στοχεύσεις που τίθενται για τους ευρύτερους αναπτυξιακούς στόχους που αφορούν το επιχειρείν της χωράς μας και γενικά της οικονομίας του τόπου. Για τον λόγο αυτό, αποτελεί πάγια πεποίθησή του ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη, την καινοτομία και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Για τον λόγο αυτό, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών, που ανήκει στη δύναμη του ΚΕΒΕ, στηρίζει και προωθεί συστηματικά τη γυναικεία επιχειρηματικότητα με διάφορους τρόπους, όπως ακριβώς πράττει και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον τομέα του τουρισμού, ο ρόλος της γυναίκας εργαζόμενης είναι ιδιαίτερα αισθητός. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η γυναικεία παρουσίαση στον ζωτικό αυτό τομέα είναι κυρίαρχη. Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού οι γυναίκες εργαζόμενες στον τουρισμό αντιπροσωπεύουν το 54% και εργοδοτούνται κυρίως σε ταξιδιωτικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες και ξενοδοχεία, όμως την ίδια στιγμή διαπιστώνεται μέσα από έρευνες ότι οι περισσότερες κατέχουν χαμηλόβαθμες θέσεις και αυτό τις στερεί για ίσες ευκαιρίες και απολαβές σε σύγκριση με τους άντρες.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, συνάγεται το συμπέρασμα ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελεί μια δίοδο για ουσιαστική ανέλιξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας και εργοδότησης, τόσο στη γενική του μορφή, όσο και στις αγροτικές περιοχές, με την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και άλλων επαγγελματικών δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την παράδοση του τόπου. Με τον τρόπο αυτό, τους προσφέρονται ευκαιρίες εργασίας, καθιστώντας τες οικονομικά ανεξάρτητες, αλλά ταυτόχρονα αναβαθμίζοντας τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της οικονομίας του τόπου με τη δημιουργία νεοσύστατων και νεοφυών επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΚΕΒΕ ανέλαβε την πρωτοβουλία και ίδρυσε τον «Σύνδεσμο Γυναικών στον Τουρισμό», στοχεύοντας στην αναβάθμιση περαιτέρω του ρόλου της στον ζωτικό αυτό τομέα της οικονομίας.

Η στήριξη και η συνεχής αναβάθμιση του ρόλου της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς είναι απαραίτητη και για τη στήριξη αυτή ο ρόλος και η συμβολή του κράτους είναι βασικότατα στοιχεία.

Νομοθετικές κατοχυρώσεις που αφορούν θεσμούς, όπως είναι η άδεια μητρότητας,  επιδόματα μητρότητας και σχέδια επιδοτήσεων για στήριξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας, πρέπει πάντοτε να αποτελούν μέρος της πάγιας κοινωνικής πολιτικής του κράτους και συνεχώς να ενισχύονται και αναβαθμίζονται.

* Διευθυντής Υπηρεσιών, Εμπορίου και Ψηφιοποίησης