Φοβερά και τρομερά έλεγε χτες ο Ερσίν Τατάρ. Μας τρόμαξε. Θέλουμε να τους σφάξουμε και δεν το ξέρουμε; Έδωσε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα “Τουρκίγε”, και είπε ότι κάποιοι έδωσαν στους Ελληνοκύπριους επιθετικά όπλα €300 εκατομμυρίων και «προσπαθούν να χύσουν αίμα». Οι Ελληνοκύπριοι! Που καταργούν φυλάκια και στήνουν εικονικές σκοπιές! «Παλαιότερα», έλεγε, «οι Ελληνοκύπριοι ήταν οπλισμένοι για αμυντικούς λόγους. Αυτή τη στιγμή, η γενική ιδέα έχει αλλάξει και 300 εκατ. ευρώ επιθετικά όπλα έχουν δοθεί στη νότια Κύπρο το τελευταίο διάστημα. Οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να χύσουν αίμα και να σύρουν την Κύπρο πίσω στο χάος πριν το 1974».

Ήθελα νάξερα, όλοι αυτοί οι ούτως ειπείν «χρήσιμοι ηλίθιοι», που συνεχίζουν να κατηγορούν τους Ελληνοκύπριους για εθνικισμό και ξεσηκώνεται ο παγκοσμιοποιημένος εαυτός τους όταν πάει ένας περίεργος τύπος και γράψει ένα σύνθημα στον τοίχο τζαμιού, δεν έχουν λέξη να πουν για τον Τατάρ και τις ανοησίες του; Για το μίσος που εργολαβικά σπέρνει; Δεν τους ακούσαμε να ανησυχούν για όσα αραδιάζει κάθε μέρα. Δεν έκαναν καμιά διαδήλωση στα οδοφράγματα με πανό να γράφουν ότι είναι διχοτομιστής, όπως έκαναν του Αναστασιάδη. Τι στο καλό, βούλωσαν τα αυτιά τους από τη σκόνη;

Μας δόθηκαν, λέει, επιθετικά όπλα (από ποιους;) και θέλουμε να χύσουμε αίμα. Όχι, δεν το λέει επειδή είναι απλώς ταραμένος, και, ναι, πρέπει να ανησυχήσουμε. Διότι, δημιουργεί προϋποθέσεις, στήνει προπαγάνδα και συνθήκες ώστε όταν έρθει η ώρα να δικαιολογήσει την όποια στρατιωτική επίθεση εναντίον μας. Δεν είναι η πρώτη φορά, που το κάνει. Τον περασμένο Ιανουάριο καλούσε τους Ελληνοκύπριους να λογικευτούν, διότι όπως έλεγε, παρακολουθεί «με μεγάλη ενόχληση και ανησυχία» τις πληροφορίες για ενίσχυση του πυραυλικού συστήματος της Εθνικής Φρουράς. Τώρα ανακάλυψε επιθετικά όπλα €300 εκατομμυρίων. Δεν είναι τυχαίες αυτές οι δηλώσεις και πρέπει να έχουν το νου τους οι αρχηγοί μας. Να ασχοληθούν σοβαρά, αν ευκαιρήσουν, δηλαδή.

Να θυμίσουμε, όμως, ότι υπάρχει έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, που αναφέρει ότι τα κατεχόμενα είναι τα πλέον στρατιωτικοποιημένα εδάφη του κόσμου. Και, για να ξέρουμε τι μας γίνεται, σύμφωνα με την έκδοση Στρατιωτική Ισορροπία 2022 του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (ευχαριστώ τον ειδικό δρα Πέτρο Σαββίδη, που μου έστειλε τα στοιχεία), στην κατεχόμενη Κύπρο υπάρχουν 290 άρματα μάχης, 700 ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα διαφόρων τύπων, πάνω από 250 πυροβόλα (περισσότερα αυτοκινούμενα 155 χιλ.), 18 ρουκετοβόλα, 250 εκτοξευτές αντιαρματικών πυραύλων και 33.000 άνδρες. Εκτός, δηλαδή, από το ότι τα αεροπλάνα της Τουρκίας μπορεί να είναι στην Κύπρο και να βομβαρδίζουν μέσα σε μερικά λεπτά. Και θέλουμε εμείς να χύσουμε αίμα; Έχασε και η ντροπή το νόημά της.

Πού βρήκε, όμως, τα €300 εκατομμύρια ο Τατάρ για να στήσει την γκεμπελική προπαγάνδα του; Ιδού: Μέχρι το 2019 και για δεκαπέντε χρόνια, οι κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, πάγωσαν κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα της Εθνικής Φρουράς. Ενέκριναν ετήσιους προϋπολογισμούς των 20 εκατομμυρίων, μόλις για να μπορούν να βάζουν οι στρατιώτες καύσιμα στα αυτοκίνητα. Ούτε για σφαίρες δεν αρκούσαν. Μετά το 2019 ο ετήσιος προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας έγινε καμιά εκατοστή εκατομμύρια. Διότι, έπρεπε, επιτέλους, να ξεκινήσουν να συντηρούν κάποια οπλικά συστήματα και να εκσυγχρονίσουν κάπως την αμυντική θωράκιση. Έκανε, λοιπόν, την αριθμητική ο Τατάρ και οι Γκρίζοι Λύκοι του, κι έβγαλαν τα €300 εκατομμύρια.

Σε ένα κράτος, με τα μισά εδάφη του κατεχόμενα και τα υπόλοιπα απειλούμενα, με ετήσιο προϋπολογισμό δαπανών εφτά δισεκατομμυρίων (σχεδόν τα μισά είναι μισθοί) να έχεις €100 εκατομμύρια για την άμυνα είναι αν μη τι άλλο μια μεγάλη αυταπάτη. Να έχεις και τον Τατάρ να ενημερώνει τους Τούρκους ότι θέλουμε να χύσουμε αίμα και να σύρουμε την Κύπρο στο χάος είναι μια σχιζοφρένεια, που δεν μπορεί να οδηγήσει παρά μόνο σε περιπέτειες.

Έχει στη διάθεση του 290 άρματα μάχης και 700 ερπυστριοφόρα και θα σύρουμε εμείς την Κύπρο στο χάος επειδή έχουμε καμιά ογδονταριά ρωσικά άρματα μάχης Τ80, τα οποία δεν μπορούμε ούτε να συντηρήσουμε πια!

[email protected]