Σε «έξυπνη πόλη» φιλοδοξεί να μετατρέψει την πρωτεύουσα ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Μιλώντας στο philenews, με αφορμή τις κάμερες τελευταίας τεχνολογίας που έχει εγκαταστήσει ο Δήμος επί των λεωφόρων Κυριάκου Μάτση, Στασικράτους και Μακαρίου, ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε ότι η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, προκειμένου να διευκολυνθεί η ζωή των συμπολιτών μας, αλλά και η λειτουργικότητα της πόλης.

«Στη Λευκωσία τα έργα μας είναι smart by design», ανέφερε ο κ. Γιωρκάτζης, εξηγώντας πως προηγμένοι αισθητήρες που θα είναι συνδεδεμένοι σε ολοκληρωμένα δίκτυα, θα συλλέγουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για υπηρεσίες που οι πολίτες χρησιμοποιούν καθημερινά (δημόσιες συγκοινωνίες, στάθμευση, υδατοπρομήθεια, διαχείριση ενέργειας και απορριμμάτων, οδικός φωτισμός κ.ά.).

Επιπρόσθετα, ο κ. Γιωρκάτζης ανέφερε πως στον Δήμο Λευκωσίας όλα τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα, έχουν ως στόχο να μεταμορφώσουν κεντρικές περιοχές πρωταρχικής σημασίας, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά, αλλά και να τις συνδέσουν με τρόπο που δεν είχε επιχειρηθεί ποτέ πριν σε πόλη της Κύπρου.

Παράλληλα επεσήμανε πως σε πρώτο επίπεδο επιχειρείται η δημιουργία ενός αισθητικά αναβαθμισμένου, διευρυμένου, ανοιχτού, ασφαλούς και προσβάσιμου για όλους χώρου, ο οποίος θα δίνει την ευκαιρία για επιχειρηματική και οικιστική ανάπτυξη και θα ωφελήσει, ώστε το κέντρο της πόλης να μετατραπεί σε πεδίο οικονομικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής δραστηριότητας, στα πρότυπα της σύγχρονης περιβαλλοντικής φιλοσοφίας, που συναντούμε σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο πρωτεύουσες.

Όπως τόνισε ο κ. Γιωρκάτζης το δεύτερο επίπεδο αφορά στη συνδεσιμότητα, η οποία προς το παρόν δεν είναι εμφανής στους συμπολίτες μας και αφορά στο μετασχηματισμό της Λευκωσίας σε μία «έξυπνη πόλη».

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Λευκωσίας επεσήμανε πως όταν το σύστημα αυτό ολοκληρωθεί, θα επιτρέπει στο Δήμο να λειτουργεί την πόλη πιο αποτελεσματικά και πιο ανθρώπινα. Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η διόρθωση προβλημάτων και βλαβών και η προσφορά καλύτερης ποιότητας ζωής στον κόσμο, που θα έχει πλέον πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο, από εφαρμογές, σχετικά με καθυστερήσεις στην κυκλοφορία, διαθέσιμους χώρους στάθμευσης, ειδοποιήσεις δημόσιας ασφάλειας, ακόμη και για δεδομένα ποιότητας περιβάλλοντος.