Από βδομάδας αναμένεται το Υπουργείο Εργασίας να έχει πλήρη εικόνα για τις ομαδικές συνεντεύξεις που άρχισαν χθες και συνεχίζονται σήμερα σε Λεμεσό και Πάφο, σε μια προσπάθεια σύζευξης εγγεγραμμένων ανέργων με εργοδότες που κοινοποίησαν κενές θέσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Η χθεσινή πρεμιέρα της διαδικασίας σε κεντρικά ξενοδοχεία των δύο επαρχιών κύλησε ομαλά, με χαμηλή, όμως, προσέλευση από πλευράς ανέργων και με λίγες προσλήψεις, που αφορούσαν κυρίως την επαρχία Λεμεσού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όπως ανέφερε στον «Φ» ο διευθυντής του Τμήματος Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Αλέξανδρος Αλεξάνδρου, από χθες το πρωί υπήρξαν πολλά τηλεφωνήματα στο Τμήμα από ανέργους, που ειδοποιήθηκαν μέσω γραπτών μηνυμάτων sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι δεν μπορούσαν να παρευρεθούν στις συνεντεύξεις, είτε γιατί είναι θετικοί στον κορωνοϊό, είτε γιατί είναι στενές επαφές. Όπως είπε ο κ. Αλεξάνδρου, από τους ανέργους θα ζητηθούν αποδεικτικά στοιχεία και σχετική τεκμηρίωση για την απουσία τους, εφόσον δεν παρουσιάστηκαν στις συνεντεύξεις, και σε περίπτωση που δεν παρουσιαστούν ικανοποιητικά δικαιολογητικά θα αφαιρεθούν από το μητρώο ανέργων.

Ο ίδιος είπε, πάντως, πως η προσέλευση στην Πάφο ήταν σαφώς καλύτερη σε σχέση με αυτήν που υπήρξε στη Λεμεσό. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξάνδρου, στις συνεντεύξεις που έγιναν στην Πάφο παρέστησαν γύρω στους 200 ανέργους, ενώ στη Λεμεσό γύρω στους 80. Αρκετοί άνεργοι που παρουσιάστηκαν στις ομαδικές συνεντεύξεις στην Πάφο κλήθηκαν από επιχειρήσεις και για δεύτερη συνέντευξη, ενώ στη Λεμεσό έγιναν αρκετές προσλήψεις, όπως μας ανέφερε.

Σημειώνεται ότι στις ομαδικές συνεντεύξεις της Λεμεσού κλήθηκαν, το διήμερο που ολοκληρώνεται σήμερα, γύρω στους 650 άνεργους και στην Πάφο περίπου 1000. Ο κ. Αλεξάνδρου είπε πως λειτουργοί του Τμήματος Εργασίας ήταν παρόντες στη χθεσινή διαδικασία και πως θα βρίσκονται και σήμερα, καταγράφοντας όλα όσα έγιναν, προκειμένου να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα, η οποία θα τεθεί ενώπιον και της υπουργού Εργασίας.

Και συντεχνιακοί

Παρόντες στη διαδικασία που άρχισε χθες σε Λεμεσό και Πάφο και αναμένεται να συνεχιστεί από εβδομάδας στην Αμμόχωστο, ήταν και εκπρόσωποι των συντεχνιών αλλά και των συνδέσμων ξενοδόχων. Μιλώντας στον «Φ», ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης επιβεβαίωσε τη χαμηλή προσέλευση που υπήρξε χθες, εκτιμώντας ότι αυτή περιορίστηκε στο 30% της αναμενόμενης, βάσει των μηνυμάτων που έστειλε το Υπουργείο Εργασίας, αλλά και ότι έγιναν κάποιες προσλήψεις, γύρω στις 50 περίπου, στο πλαίσιο της διαδικασίας. Ο ίδιος ανέφερε πως η χθεσινή διαδικασία δεν επεφύλασσε δυστυχώς οποιεσδήποτε ευχάριστες εκπλήξεις, εκτιμώντας πως η τρύπα όσον αφορά την έλλειψη εργατικού δυναμικού στην ξενοδοχειακή βιομηχανία δεν μπορεί να καλυφθεί από την ντόπια αγορά. Η πιο άμεση λύση για αντιμετώπιση του προβλήματος, είπε ο κ. Ρουσουνίδης, είναι η αδειοδότηση ξένου εργατικού δυναμικού.

Ενημέρωση για λίγες προσλήψεις από συναδέλφους του είχε χθες και ο γ.γ. της ΣΥΞΣΚΑ – ΠΕΟ Νεόφυτος Τίμηνης, επιβεβαιώνοντας επίσης πως η προσέλευση ανέργων στην Πάφο ήταν μεγαλύτερη συγκριτικά με αυτήν που αναμενόταν στη Λεμεσό. Για τις προσλήψεις που έγιναν, είπε, η ΣΥΞΣΚΑ – ΠΕΟ θα επιχειρήσει να διασφαλίσει πως αυτές είναι σύμφωνες με τις συλλογικές συμβάσεις στον κλάδο. Ο ίδιος είπε πως για το θέμα αλλά και για αρκετές παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης στον κλάδο η συντεχνία βρίσκεται σε επαφή με την αντίστοιχη συντεχνία ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ και πως η προσπάθεια που γίνεται για εισαγωγή προσωπικού από τρίτες χώρες παρακολουθείται στενά.