Την πρώτη εφαρμογή ολοήμερου προγράμματος σε Γυμνάσιο, για το οποίο επιλέχθηκε το ιστορικό Παγκύπριο, παρουσίασε χθες σε τελετή στη Σεβέρειο Βιβλιοθήκη ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου. Όπως υπογράμμισε, το εν λόγω πρόγραμμα ξεκίνησε τη λειτουργία του κατά τη φετινή σχολική χρονιά στην Α’ τάξη, ενώ με τη νέα χρονιά θα επεκταθεί και στη Β’ τάξη. Παράλληλα, ανέφερε ότι από την ερχόμενη χρονιά μεταφέρεται στο Παγκύπριο το Μουσικό Γυμνάσιο. Επιπλέον, ότι σε λίγες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η τρίτη φάση της κτηριολογικής αναβάθμισης και ανακαίνισης των χώρων του σχολείου και της Σεβερείου Βιβλιοθήκης, η οποία εξελίσσεται τα τελευταία έξι χρόνια. Εκφράστηκε, ακόμη, η επιθυμία να λειτουργήσει ένα Κέντρο Κλασικών Σπουδών και Ελληνικής Γλώσσας για τις ηλικίες του Λυκείου.

Ειδικότερα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το ολοήμερο πρόγραμμα ξεκίνησε φέτος με τη συμμετοχή στην Α’ τάξη 34 μαθητών που προέρχονταν από διάφορα Δημοτικά της Λευκωσίας. Με τη νέα χρονιά θα επεκταθεί και στη Β’ τάξη, ενώ στόχος της πιλοτικής του εφαρμογής είναι να μελετηθούν οι δυνατότητες σταδιακής επέκτασής του και σε άλλα Γυμνάσια. Πρόκειται για μια προσπάθεια αναβάθμισης του σχολείου, είπε, μαζί με την ειλημμένη απόφαση για τη λειτουργία του ως εξατάξιου σχολείου, χωρίς γεωγραφική περιφέρεια. Η δημιουργία του Προγράμματος, εγκρίθηκε πέρσι τον Μάρτιο από το Υπουργικό Συμβούλιο και είναι ανεξάρτητο από το ωρολόγιο πρόγραμμα των πρωινών μαθημάτων. Εδράζεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά τη μεθοδολογία STEΑM και ο δεύτερος τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας και του Ελληνικού Πολιτισμού. 

«Η διεύρυνση της λειτουργίας του Ολοήμερου Γυμνασίου στη Β’ τάξη συμπίπτει με τη μεταφορά στο Παγκύπριο Γυμνάσιο του Μουσικού Γυμνασίου από το Γυμνάσιο Ακροπόλεως. Το γεγονός αυτό θα δώσει στους νεαρούς μουσικούς μας τη δυνατότητα για εξαετή φοίτηση στον ίδιο χώρο, με αποτέλεσμα την πληρέστερη ανάπτυξη των μουσικών τους σπουδών» είπε και πρόσθεσε: «Η εφαρμογή των νέων αυτών πολιτικών στο Παγκύπριο είναι άμεσα συνυφασμένη με την ολοκλήρωση -που αναμένεται να γίνει εντός ολίγων εβδομάδων- της τρίτης φάσης της κτηριολογικής αναβάθμισης και ανακαίνισης των χώρων του σχολείου και της Σεβερείου Βιβλιοθήκης. Με την αποπεράτωση των εργασιών, που είναι σε εξέλιξη τα τελευταία έξι χρόνια, το Παγκύπριο Γυμνάσιο επεκτείνεται, εκσυγχρονίζεται και αποκτά ό,τι καλύτερο από πλευράς εγκαταστάσεων και τεχνολογικού εξοπλισμού, εφάμιλλο της ιστορικής του πορείας και της μεγάλης του προσφοράς στα ελληνικά γράμματα και την ελληνική παιδεία της Κύπρου».

Αναφέρθηκε ακόμη στον προγραμματισμό δημιουργίας και λειτουργίας ενός Κέντρου Κλασσικών Σπουδών και Ελληνικής Γλώσσας για τις ηλικίες του Λυκείου, που θα εδρεύει στο Παγκύπριο και στη Σεβέρειο, αλλά θα απευθύνεται σε όλα τα λύκεια της περιφέρειας Λευκωσίας.