Σχεδόν όλοι οι πολίτες επισκέφθηκαν τον προσωπικό τους γιατρό, πέραν του μισού εκατομμυρίου εξασφάλισαν τα φάρμακα τους μέσω του Γενικού Συστήματος Υγείας, γύρω στο μισό εκατομμύριο, υπεβλήθησαν σε εργαστηριακές εξετάσεις σε διάστημα 18 μηνών ενώ δεκάδες χιλιάδες έλαβαν, σε έξι μόνο μήνες, ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. 

«Η αξία του ΓεΣΥ, αποδείχθηκε περίτρανα αυτό το διάστημα κατά το οποίο, λόγω της πανδημίας, τα δημόσια νοσηλευτήρια, προσηλώθηκαν, επί το πλείστον στην φροντίδα των ασθενών με κορωνοϊό αλλά την ίδια ώρα, ο ιδιωτικός τομέας ήταν έτοιμος και εξυπηρέτησε και συνεχίζει να εξυπηρετεί τους Κύπριους πολίτες για όλα τα υπόλοιπα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν», ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «και η συμβολή των γιατρών μας και κυρίως των προσωπικών γιατρών στην διαχείριση της πανδημίας και συγκεκριμένα στην παρακολούθηση των δικαιούχων τους που μολύνονται από τον κορωνοϊό, αποδεικνύεται πολύτιμη για την όλη προσπάθεια». 

Τα στατιστικά δεδομένα που καταγράφονται στο λογισμικό του ΓεΣΥ, «αποδεικνύουν αυτά που λέμε», είπε ο διευθυντής του ΟΑΥ, τονίζοντας πως «μέσα σε έξι μόνο μήνες, από την ημέρα ένταξης της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στο Σύστημα, μέχρι και το τέλος του χρόνου, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας έχουν λάβει σχετικές υπηρεσίες». 

Οι αριθμοί αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, αφού κατά τους πρώτους 18 μήνες εφαρμογής του Συστήματος: 

• 853.422 πολίτες, ολόκληρος σχεδόν ο πληθυσμός της Κύπρου, έκαναν την εγγραφή τους στο ΓεΣΥ και εντάχθηκαν σε καταλόγους προσωπικών γιατρών. 

• 754.440 δικαιούχοι, επισκέφθηκαν τουλάχιστον μια φορά τον προσωπικό τους γιατρό. 

• 574.007 δικαιούχοι, επισκέφθηκαν και έλαβαν υπηρεσίες από τους ειδικούς γιατρούς του Συστήματος.

• 333.080 δικαιούχοι υποβλήθηκαν σε διαγνωστικές εξετάσεις.

• 606.083 δικαιούχοι, εξασφάλισαν τα φάρμακα τους μέσω του ΓεΣΥ.

• 523.679 δικαιούχοι υποβλήθηκαν σε εργαστηριακές εξετάσεις. 

• 43.448 δικαιούχοι, έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας από τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ (από την 1η Ιουνίου 2020). 

Οι υπηρεσίες του ΓεΣΥ, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «ως γνωστό έχουν τώρα επεκταθεί αφού από την 1η Δεκεμβρίου, στο Σύστημα έχουν ενταχθεί οι οδοντίατροι μας, νοσηλευτές γενικής νοσηλευτικής και νοσηλευτικής ψυχικής υγείας και οι άλλοι επαγγελματίες». Ο ρυθμός με τον οποίο γίνονται οι εγγραφές των επαγγελματιών στο σύστημα αλλά και ο ρυθμός με τον οποίο προωθούνται οι διαδικασίες για την ένταξη τους στο ΓεΣΥ, «είναι ομολογουμένως αργός. Ωστόσο φαίνεται ότι έχουμε ενδιαφέρον από όλες τις επαγγελματικές ομάδες και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι δικαιούχοι μας θα έχουν περισσότερες επιλογές στη διάθεση τους». 

Το ΓεΣΥ, διαθέτει 2.482 γιατρούς 

Δεκαοκτώ μήνες μετά την εφαρμογή του, και παρά το αρνητικό κλίμα που επικράτησε στην προ ΓεΣΥ εποχή, εξαιτίας κυρίως της αρνητικής στάσης που τηρούσε ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, στο ΓεΣΥ έχει ενταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των γιατρών της Κύπρου. 

Το Σύστημα, διαθέτει αυτή τη στιγμή 2.482 γιατρούς, εκ των οποίων οι 1.745 ειδικοί γιατροί όλων των ιατρικών ειδικοτήτων, οι 541 προσωπικοί γιατροί για ενήλικες και οι υπόλοιποι 196 προσωπικοί γιατροί για παιδιά (παιδίατροι). 

Ταυτόχρονα, το ΓεΣΥ προσφέρει υπηρεσίες μέσω 147 εργαστηρίων, 534 φαρμακείων και 54 ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, σε παγκύπρια κλίμακα. 

Υποβλήθηκαν 1408 αιτήσεις, ολοκληρώθηκε η διαδικασία για 849

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΥ, μέχρι την περασμένη Δευτέρα, είχαν ενταχθεί στο Σύστημα και άρχισαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους δικαιούχους του Γενικού Συστήματος Υγείας, 849 συνολικά επαγγελματίες, όλων των επαγγελματικών ομάδων. 

– Συνολικά από κλινικούς ψυχολόγους, παραλήφθηκαν 65 αιτήσεις, και ολοκληρώθηκε η διαδικασία για 22.

– Από κλινικούς διαιτολόγους, υπεβλήθησαν 111 αιτήσεις, και ολοκληρώθηκαν 47.

– 32 αιτήσεις υποβλήθηκαν από εργοθεραπευτές, χωρίς όμως να ολοκληρωθεί η διαδικασία για καμία από αυτές αφού πρόκειται για εργαζόμενους στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας και η ένταξή τους θα γίνει μέσω του ίδιου του Οργανισμού. 

– Φυσιοθεραπευτές, υπέβαλαν αίτηση 565 άτομα και ολοκληρώθηκε η διαδικασία για 402.

– Από λογοπαθολόγους, υποβλήθηκαν μόνο 4 αιτήσεις εκ των οποίων έχουν εγκριθεί οι δύο.

– Αίτηση για ένταξη στο ΓεΣΥ υπέβαλαν 97 νοσηλευτές και ολοκληρώθηκε η διαδικασία για 50.

– Αιτήσεις υπέβαλαν 534 οδοντίατροι και ολοκληρώθηκε η διαδικασία για τους 326.

Ο μειωμένος σχετικά αριθμός επαγγελματιών, για τους οποίους οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι, παρόλο που οι σχετικοί κατάλογοι «άνοιξαν» για εγγραφές από τον Νοέμβριο, στην πράξη, το ενδιαφέρον άρχισε να εκδηλώνεται επίσημα στις αρχές Δεκεμβρίου. Αυτό επειδή, οι διαπραγματεύσεις των φορέων που εκπροσωπούν τους συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους, συνεχίζονταν μέχρι και την τελευταία στιγμή. Μάλιστα, σε εκκρεμότητα εξακολουθούν να βρίσκονται οι διαβουλεύσεις, μεταξύ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας και των φορέων που εκπροσωπούν, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές και μαίες. Για αυτό άλλωστε και οι αριθμοί, στις συγκεκριμένες τρεις ειδικότητες είναι πολύ μειωμένος. Στην περίπτωση των μαιών μάλιστα, εκκρεμούν κάποιες τελικές αποφάσεις και ανακοινώσεις ως προς το τελικό πακέτο υπηρεσιών τους. 

Επιπρόσθετα, ο ρυθμός ολοκλήρωσης των διαδικασιών, επιβραδύνεται και εξαιτίας του ότι αρκετοί επαγγελματίες υγείας υποβάλλουν ημιτελείς τις αιτήσεις τους, οδηγεί σε μεγαλύτερες καθυστερήσεις. 

Συνολικά, στην Κύπρο, δραστηριοποιούνται γύρω στους 3.000 επαγγελματίες των επτά συγκεκριμένων ειδικοτήτων, γεγονός που κάνει το έργο του ΟΑΥ ακόμα πιο δύσκολο. 

Τον Απρίλιο, οι αλλαγές για προσωπικούς γιατρούς

Ο προϋπολογισμός, δεν μειώνεται αλλά παραμένει σταθερός

Η εφαρμογή των οποιωνδήποτε αλλαγών προκύψουν, ύστερα από διαβούλευση με τις εμπλεκόμενες επιστημονικές εταιρείες και θα αφορούν τον τρόπο λειτουργίας των προσωπικών γιατρών εντός του ΓεΣΥ αλλά και τον τρόπο αποζημίωσης τους, θα εφαρμοστούν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, τον Απρίλιο. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, «πρόκειται για ρυθμίσεις που στόχο έχουν την ανακατανομή των πόρων με ποιοτικότερα κριτήρια από αυτά που είχαν αποφασιστεί αρχικά.

Ο προϋπολογισμός για τις αμοιβές των προσωπικών γιατρών, τόνισε «παραμένει ο ίδιος», ωστόσο,  «η ανακατανομή που προωθείται, εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενίσχυση του θεσμού του προσωπικού γιατρού».

Αρχικά, εξήγησε, «είχαμε συμφωνήσει κατά κεφαλή αμοιβή. Δηλαδή αν αμείβεται ένας γιατρός για κάθε ασθενή 100 ευρώ αυτά τα 100 θα τα παίρνει γιατί ο ασθενής είναι γραμμένος στον κατάλογο του και όχι στη βάση των οποιωνδήποτε άλλων κριτηρίων. Τώρα με τις αλλαγές που προωθούνται, και τονίζω ότι αυτές οι αλλαγές είναι βασισμένες στον αρχικό σχεδιασμό του ΓεΣΥ ο οποίος στην πορεία είχε αλλάξει, τα 70 ευρώ θα τα παίρνει ο γιατρός για τον ίδιο λόγο, δηλαδή ανάλογα με τον αριθμό των δικαιούχων που έχει στον κατάλογο του, και τα υπόλοιπα στη βάση ποιοτικών κριτηρίων». 

Αυτά τα ποιοτικά, κριτήρια, πρόσθεσε, «ως περίγραμμα έχουν καθοριστεί αλλά ακόμα βρισκόμαστε στο στάδιο της πιο λεπτομερούς επεξεργασίας τους». Λέγοντας «ποιοτικά κριτήρια, εννοούμε για παράδειγμα, την «συμπεριφορά» του γιατρού εντός του Συστήματος. Αν η συμπεριφορά του, οι παραπομπές του είναι στα αποδεκτά ποσοστά τότε θα παίρνει και 30 ή και 40 ευρώ ανά ασθενή. Αν έχει αρνητική απόκλιση τότε θα πάρει 20 ευρώ».

Από την εμπειρία των τελευταίων μηνών, είπε, «και ύστερα από κάποιες ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί και είχαν στόχο τη μείωση των παραπεμπτικών που εκδίδουν οι προσωπικοί μας γιατροί προς ειδικούς γιατρούς, διαπιστώνουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας». Αυτό επειδή, «ενώ αρχικά διαπιστώσαμε, μέσα από το σύστημα ότι οι προσωπικοί μας γιατροί εξέδιδαν παραπεμπτικά για το 70% περίπου των δικαιούχων τους, στη συνέχεια το ποσοστό αυτό έπεσε σημαντικά και τώρα βλέπουμε ότι οι γιατροί μας παραπέμπουν μόνο τους 4 στους 10 δικαιούχους τους σε ειδικούς γιατρούς και όχι τους 6 ή 8 όπως συνήθιζαν στο παρελθόν». 

Αυτή η διαπίστωση, είπε καταλήγοντας, «είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για αυτό καθαυτό το ΓεΣΥ όσο και για τους ίδιους τους γιατρούς μας οι οποίοι συχνά, το προηγούμενο διάστημα δέχονταν πυρά από κάποιους οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεν δουλεύουν και απλώς εκδίδουν παραπεμπτικά. Με τη βελτίωση που ήδη φαίνεται, δίνεται και απάντηση σε όσους δεν αναγνώριζαν το έργο των προσωπικών μας γιατρών, κάτι το οποίο ικανοποιεί και τους ίδιους τους γιατρούς του ΓεΣΥ».