Σε ολονύκτιο θρίλερ εξελίχθηκε η συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα δύο προσχέδια που κατέθεσε μέχρι τα μεσάνυκτα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, δεν ικανοποιούσαν ούτε το μίνιμουμ των απαιτήσεων που έθεταν τόσο η Ελλάδα όσο και η Κύπρος. Πρόταση που κατέθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός βρήκε την έντονη αντίθεση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία σε καμία περίπτωση δεν ήθελε τη λήψη σκληρών μέτρων κατά της Τουρκίας. Προσέγγιση που επιτρέπει στον Ερντογάν να συνεχίζει την πολιτική του. 

Λίγο πριν από τα μεσάνυκτα ο Σαρλ Μισέλ είχε παρουσιάσει στους 27 ηγέτες της ΕΕ ένα νέο προσχέδιο, αφού το πρώτο δεν κρίθηκε αποδεκτό. Το νέο κείμενο βασίζεται στο προηγούμενο και προσθέτει την έντονη καταδίκη της ΕΕ για τις παράνομες τουρκικές  γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνει ότι η ΕΕ «είναι πλήρως δεσμευμένη στην επίλυση του Κυπριακού», διατηρεί τη φράση για «χρήση όλων των μέσων» σε περίπτωση μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, δεσμεύει το Συμβούλιο για αποφάσεις ώς τον Δεκέμβρη και περιλαμβάνει την ελληνική φράση για «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών».

Οι πληροφορίες μετά τα μεσάνυκτα ήταν πως και το νέο κείμενο έφερε την αντίδραση της Κύπρου και της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να αρχίσει ένας νέος κύκλος διαβουλεύσεων προκειμένου ο Σαρλ Μισέλ να επανέλθει με διαφοροποιημένο κείμενο συμπερασμάτων. Στο προσχέδιο που παρουσίασε ο Σαρλ Μισέλ πριν τα μεσάνυκτα γινόταν, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, και αναφορά στο θέμα του διαμοιρασμού των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων αναμένεται να υπάρχει και αναφορά στις εξελίξεις στο Κυπριακό. Σύμφωνα με το αρχικό προσχέδιο: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει την ταχεία επανάληψη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επίτευξη συμφωνίας για την ίδρυση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα. Πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν ζητήματα μετανάστευσης, καθώς και κατανομή εσόδων από πόρους υδρογονανθράκων. Η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, μεταξύ άλλων διορίζοντας, μετά την επανάληψη (των συζητήσεων), έναν εκπρόσωπο στην αποστολή του ΟΗΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ