ΤΩΡΑ είναι η ώρα της αλήθειας και των πολιτών. Διανύσαμε μια μακρά προεκλογική περίοδο. Μια περίοδο εντάσεων και αντιπαραθέσεων. Τo κλίμα πολώθηκε, υπήρξε ένταση και πολλές αντιπαραθέσεις. Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως θέματα που αφορούν την Ευρώπη δεν έχουν ποσώς συζητηθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Σε λίγες περιπτώσεις οι δημόσιες συζητήσεις ασχολήθηκαν με ευρωπαϊκά προβλήματα. Πότε συζητήθηκε για παράδειγμα το μεταναστευτικό; Δεν ενδιαφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία το θέμα αυτό; Ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, μιλώντας πρόσφατα στην εκδήλωση «Μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές στην Ευρώπη», που διοργάνωσε το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ανέφερε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο οι αιτητές ασύλου στην Κύπρο ξεπέρασαν τις 4.500, γεγονός που σημαίνει αύξηση κατά 140% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, το οποίο συνολικά έκλεισε με 7.800 αιτητές ασύλου. Το 2017 οι αιτητές ήταν 4.500. 
ΣΥΝΕΠΩΣ, μας ενδιαφέρει. Τούτο, όμως, μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο μέσω της ΕΕ. Επηρεάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία από την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ; Ασφαλώς. Ενδεχομένως να επηρεάζεται περισσότερο από όλες τις άλλες χώρες της Ένωσης. Πώς θα αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα; Μόνο μέσω της ΕΕ.
ΓΙΑ τα πιο πάνω, αλλά και μια σειρά από άλλα ζητήματα, επιβάλλεται να συμμετάσχουν οι πολίτες στις σημερινές εκλογές ψηφίζοντας. Η καθημερινότητα μας επηρεάζεται περισσότερο από την ΕΕ, γι’ αυτό και πρέπει να έχουμε και λόγο και ρόλο. 
ΠΟΛΛΟΙ υποστηρίζουν πως οι ευρωεκλογές δεν είναι υψίστης σημασίας, πως δεν επηρεάζουν την καθημερινότητά μας. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Καταρχήν, όλες οι εκλογές σε μια δημοκρατική χώρα, έχουν τη σημασία τους. Όλες οι εκλογές είναι σημαντικές κι αυτό πρέπει άπαντες να το συνειδητοποιήσουν και να σταματήσουν να αντιδρούν διά της αποχής. Είμαστε της άποψης πως οι ευρωεκλογές είναι εξίσου σημαντικές με όλες τις άλλες εκλογές, γιατί ακριβώς οι αποφάσεις του οργάνου αυτού, του Ευρωκοινοβουλίου, όπως και οποιουδήποτε άλλου ευρωπαϊκού θεσμού επηρεάζουν τη ζωή μας, το παρόν και το μέλλον μας. Η αποχή και η αδιαφορία των πολιτών, ιδιαίτερα των νέων ψηφοφόρων είναι πλήγμα για τη δημοκρατία και την κοινωνία.
ΘΕΛΟΥΝ να αλλάξουν οι πολίτες τα όσα κακώς έχοντα υπάρχουν; Η συνταγή είναι η συμμετοχή στις εκλογές. Όλοι μιλούν για την απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Πώς μπορεί να αλλάξει τούτο; Με την αποχή; Με την αδράνεια; Με την απάθεια; 
ΟΙ πολίτες απέδειξαν ότι έχουν και όραμα και δυνατότητες. Το αποδεικνύουν στην καθημερινότητα τους και στις επιδόσεις τους σε διάφορα πεδία της κοινωνίας. Μπορούν να εμβολιάσουν το πολιτικό σύστημα; Μπορούν. Το θέμα, βέβαια, είναι πως η τάση που υπάρχει στην κοινωνία είναι να απομακρύνονται οι πολίτες από την πολιτική, κι αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις συμπεριφορές τμήματος του πολιτικού προσωπικού. Σήμερα είναι η ημέρα των πολιτών και της δημοκρατίας. Να την αξιοποιήσουμε προς όφελος της χώρας μας.