Με κονδύλι €3 εκατ. υποστηρίζει το υπουργείο Μεταφορών, το νέο σχέδιο απόσυρσης παλιών οχημάτων που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται η ανακοίνωση της επίσημης ημερομηνίας έναρξης του σχεδίου. 
 
Εκτιμάται ότι η επίσημη έναρξη θα είναι μετά την 1η Δεκεμβρίου, οπότε και θα τεθούν σε ισχύ και οι ρυθμίσεις για τα νέα τέλη κυκλοφορίας για νεοεγγραφόμενα οχήματα, όπως και οι μετρήσεις ρύπων για σκοπούς καθορισμού τελών κυκλοφορίας με το νέο σύστημα που καθιερώθηκε παγκόσμια.
 
Το σχέδιο θα έχει ισχύ για δύο μήνες από την ημερομηνία έναρξης του, ενώ σε περίπτωση που το κονδύλι δεν εξαντληθεί, πιθανότατα θα δοθεί και νέα περίοδος που θα ισχύει το ίδιο σχέδιο.
 
 
Το σχέδιο αφορά δύο προγράμματα επιχορήγησης – για σαλούν αυτοκίνητα (Μ1) με συμβατικούς κινητήρες, όπως και για ηλεκτρικά σαλούν (Μ1) και εμπορικά βαν (Ν1) αυτοκίνητα.
 
Στα δύο σχέδια, υπάρχουν απαιτήσεις και για το αυτοκίνητο που αποσύρεται, αλλά και για το καινούργιο αυτοκίνητο που εγγράφεται, ώστε να δοθεί η επιχορήγηση. Πρώτα απ’ όλα, το όχημα να είναι εγγεγραμμένο στο όνομα του αιτητή για την επιχορήγηση. Ο αιτητής πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο. 
 
Για απόσυρση αυτοκινήτου και αντικατάστασή του με καινούργιο σαλούν αυτοκίνητο με συμβατικό κινητήρα το ποσό της χορηγίας είναι για το σχέδιο αυτό €2.000 και το κονδύλι που αφορά σε αυτό το σχέδιο φτάνει στα €2,5 εκατ. από τα συνολικά €3 εκατ. των δύο σχεδίων. Δηλαδή προβλέπεται η επιχορήγηση για απόσυρση και αντικατάσταση συνολικά μέχρι και 1.250 αυτοκινήτων.
 
Κατ’ αρχήν, το αυτοκίνητο που θα αποσυρθεί, σαλούν ή βαν (Μ1 ή Ν1),  θα πρέπει να είναι ηλικίας μεγαλύτερης ή ίσης των δεκαπέντε ετών, τα οποία υπολογίζονται από την ημερομηνία κατά την οποία το όχημα ενεγράφη σε οποιαδήποτε χώρα ως καινούργιο μέχρι την ημερομηνία που θα ανακοινωθεί ως η ημερομηνία έναρξης αποδοχής αιτήσεων. Επίσης, πρέπει να είναι εγγεγραμμένο –να μην έχει διαγραφεί για παράδειγμα λόγω μη καταβολής τελών κυκλοφορίας– για τα τελευταία δέκα χρόνια.
 
Ακόμα το όχημα που θα αποσυρθεί, θα πρέπει για τα τελευταία δύο χρόνια να έχει σε ισχύ άδεια κυκλοφορίας ή να ήταν δηλωμένο ως ακινητοποιημένο για ένα μέρος των τελευταίων 24 μηνών αλλά για ένα οποιοδήποτε χρονικό διάστημα της ίδιας περιόδου να είχε εκδοθεί άδεια κυκλοφορίας, δηλαδή να μην ήταν πλήρως ακινητοποιημένο και τα τελευταία δύο χρόνια.
 
 
Το καινούργιο αυτοκίνητο, πρέπει να  έχει κινητήρα τύπου «Euro 6AD» ή νεότερο, ενώ ο κινητήρας του πρέπει να είναι το μέγιστο μέχρι τα 1.800 κυβικά εκατοστά. 
 
Επίσης σημαντικό, είναι ότι για να καταταχθεί στο σχέδιο επιδότησης το καινούργιο αυτοκίνητο, θα πρέπει οι ρύποι του –όπως θα μετρούνται με το νέο σύστημα μέτρησης ρύπων WLTP– να μην υπερβαίνουν τα 150 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο στις μετρήσεις συνδυασμένου κύκλου.
 
Για την επιχορήγηση αγοράς ηλεκτρικού αυτοκινήτου, το κονδύλι που διατίθεται είναι €5.000 και η ιδιαιτερότητα αυτού του σχεδίου, είναι ότι δεν θα απαιτείται η απόσυρση παλιού  αυτοκινήτου. Αν όμως ο αιτητής θέλει να δώσει παλιό όχημα προς απόσυρση, με αντικατάστασή του με ηλεκτρικό αυτοκίνητο, τότε η χορηγία θα είναι αρθριτική, δηλαδή συνολικά €7.000.
 
Το συνολικό κονδύλι που διατίθεται είναι €500.000, δηλαδή ο αριθμός χορηγιών που θα δοθούν για την κατηγορία αυτή θα είναι μέχρι 100 χορηγίες. Η βασική απαίτηση για χορηγία είναι όπως το αυτοκίνητο που θα επιχορηγηθεί να είναι καινούργιο αυθεντικά ηλεκτρικό όχημα («pure electric») κατηγορίας Μ1, εγγεγραμμένο στο όνομα του αιτητή,, νοουμένου ότι η τιμή αγοράς του καινούργιου ηλεκτρικού οχήματος χωρίς ΦΠΑ, δεν θα υπερβαίνει τα €40.000.
 
Υποβολή αιτήσεων μόνο μέσω διαδικτύου
 
Οι αιτήσεις, όταν ανακοινωθεί ότι «ανοίγει» το σχέδιο, θα υποβάλλονται μόνο μέσω ίντερνετ, δηλαδή μέσω της ιστοσελίδας που θα ανοίξει το Τμήμα Οδικών Μεταφορών για τον σκοπό αυτό. Αν κάποιος υποβάλει αίτηση για απόσυρση δύο αυτοκινήτων, θα λαμβάνεται υπόψη μόνο εκείνο που έχει μεγαλύτερη ηλικία.
 
Η έγκριση των αιτήσεων, θα γίνει όταν λήξει η δίμηνη περίοδος υποβολής αιτήσεων. 
 
Η έγκριση θα γίνει σε σχέση με την επιχορήγηση για συμβατικό αυτοκίνητο με βάση την ηλικία των οχημάτων που αποσύρονται, δηλαδή από τα πιο παλαιά σε ηλικία οχήματα που πληρούν τα κριτήρια του σχεδίου και που δηλώνονται προς απόσυρση, μέχρι που να συμπληρωθεί ο αριθμός των 1.250 οχημάτων. 
 
Για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η επιλογή θα γίνει με βάση την ημερομηνία και χρόνο (ώρα, λεπτό, δευτερόλεπτο) υποβολής της αίτησης. 
 
Η έγκριση για την καταβολή χορηγίας θα ισχύει για περίοδο 7 μηνών από την ημερομηνία έγκρισης. Μετά την περίοδο αυτή, αιτήσεις οι οποίες έχουν εγκριθεί αλλά δεν υποβλήθηκαν για την καταβολή της χορηγίας θα θεωρούνται άκυρες.
 
Τα ποσά της χορηγίας θα καταβάλλονται μέχρι και 30 μέρες μετά που ο εγκεκριμένος αιτητής θα παραδώσει το πιστοποιητικό καταστροφής του αυτοκινήτου που αποσύρθηκε. 
 
Για τις χορηγίες για ηλεκτρικό αυτοκίνητο, θα πρέπει να κατατεθούν τα στοιχεία εγγραφής του ηλεκτρικού αυτοκινήτου και το σχετικό τιμολόγιο.