Μια κρύο και μια ζέστη από την ανάδοχο εταιρεία για τη μεγάλη επένδυση σε λιμάνι και μαρίνα Λάρνακας, η οποία πλέον όχι μόνο κινδυνεύει να καταρρεύσει, αλλά εξελίσσεται σε θρίλερ που ενδεχομένως να οδηγήσει το κράτος σε μια ατέρμονη διαδικασία δικαστικών διαδικασιών.

Η Kition Ocean Holdings, που τήρησε στάση σιωπής τις τελευταίες ημέρες, επέλεξε να τοποθετηθεί δημόσια την ημέρα που έληξε το τελεσίγραφο που της είχε δοθεί για την ανανέωση της εγγυητικής για το λιμάνι και αφότου ο υπουργός Μεταφορών ανακοίνωσε πως απευθύνθηκε στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες.

Η ανάδοχος εταιρεία, κύριος μέτοχος της οποίας είναι ο ευρωπαϊκός κολοσσός ακινήτων Aroundtown, έριξε για άλλη μια φορά ευθύνες στην κυβέρνηση για το αδιέξοδο, ανοίγοντας, μάλιστα, μέτωπο με τον υπουργό Μεταφορών και προειδοποίησε πως θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 15 Απριλίου σε συνάντηση αξιωματούχων της Kition στο Προεδρικό υπήρξε δέσμευση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας για καταβολή ποσού €4,2 εκατ. για την εγγυητική (σ.σ. το κράτος ζητά €10 εκατ.) και αποφασίστηκε παραπομπή του θέματος σε διαδικασία ταχείας επίλυσης διαφορών. Γι’ αυτή τη διαφορά, εν τω μεταξύ, η ανάδοχος εταιρεία έχει ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη, εξασφαλίζοντας μονομερές διάταγμα ώστε να μην μπορεί να κράτος να εισπράξει τα ποσά από άλλες δύο εγγυητικές που είναι σε ισχύ. Σημειώνεται πως η εγγυητική, που έχει λήξει από τον περασμένο Ιανουάριο, αποτελεί ουσιώδη όρο της σύμβασης, κατά τη Νομική Υπηρεσία και η απουσία του δεν επιτρέπει στο κράτος να παρακαθίσει σε συζητήσεις με την εταιρεία, που ζητά αλλαγές στον σχεδιασμό ώστε να δοθεί προτεραιότητα σε έργα ανάπτυξης γης. 

Δικαιολογώντας την απόφασή της για μη καταβολή της εγγυητικής, η Kition Οcean Holdings στη χθεσινή της ανακοίνωσή ανέφερε πως βρίσκεται αντιμέτωπη «με προκλήσεις». Υποστηρίζοντας πως είναι έτοιμη να υποβάλει το ποσό της εγγυητικής και να ξεκινήσει αμέσως εργασίες για την επένδυση, σημείωσε πως το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να συναντηθεί μαζί της για να συζητήσει το ποσό της εγγυητικής. 

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημειώνει η εταιρεία, συμφώνησε με τα αιτήματα της κυβέρνησης, ωστόσο, τόνισε ότι οι συζητήσεις με το κράτος πρέπει ν’ ακολουθήσουν τα χρονοδιαγράμματα της διαδικασίας επίλυσης διαφορών της Σύμβασης Παραχώρησης. Αναφέρει ακόμη πως ζητήθηκε επιβεβαίωση για όσα υποστηρίζει πως συμφωνήθηκαν στο Προεδρικό, ωστόσο, το υπουργείο Μεταφορών, αρνήθηκε. «Δυστυχώς, η κυβέρνηση δεν είναι πρόθυμη να δεσμευτεί σ’ ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα συζητήσεων καλής πίστης», σημειώνει η Kition.

Αίσθηση προκαλεί και η επίθεση της εταιρείας προς τον υπουργό Μεταφορών, τον οποίο κατηγόρησε για απειλές εναντίον της. «Με έκπληξη είδαμε ότι ο υπουργός είχε ξεκινήσει τις “συζητήσεις” στα μέσα ενημέρωσης, αποκλείοντάς μας από τον διάλογο. Δυστυχώς, επανειλημμένα βρεθήκαμε να μαθαίνουμε για πρώτη φορά τη θέση του Υπουργείου μέσω των ΜΜΕ. Για παράδειγμα, κανένα χρονικό πλαίσιο σχετικά με την εγγυητική δεν είχε επικοινωνηθεί ως προϋπόθεση κατά τη διάρκεια ή μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό. Αντιθέτως, μάθαμε από τον Τύπο για τις αυθαίρετες προθεσμίες και τις απειλές του Υπουργού», αναφέρει η εταιρεία καλώντας την κυβέρνηση ν’ αλλάξει την προσέγγισή της.

Καταλήγοντας, η ανάδοχος εταιρεία υποστηρίζει πως ακολουθεί πάντα διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες για την επίλυση των όποιων διαφορών, προειδοποιώντας πως «εάν αυτό δεν είναι εφικτό, το ζήτημα θα πρέπει ν’ αποφασιστεί από τα κυπριακά Δικαστήρια».