Στις 14 Ιουλίου 2022 ολοκληρώθηκαν οι νομοθετικές εργασίες της πρώτης Συνόδου (2021-2022) της τρέχουσας, δωδέκατης Κοινοβουλευτικής Περιόδου (2021-2026) της Βουλής των Αντιπροσώπων. Για εμένα προσωπικώς, αυτή η πρώτη Σύνοδος ήταν και η πρώτη μου, πλήρης Σύνοδος, μετά την εκλογή μου ως βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Μάιο του 2021.

Από αυτή την πρώτη Σύνοδο ξεχωρίζω σειρά πρωτοβουλιών, γεγονότων και, ασφαλώς, μεγάλου αριθμού συνεδριάσεων, οι οποίες, πέρα από αναγκαίες, από νομοθετικής και κοινοβουλευτικής άποψης, ήταν και ιδιαιτέρως επιμορφωτικές και χρήσιμες για εμένα, προκειμένου να μπορώ να είμαι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός και πιο παραγωγικός βουλευτής, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και δυνατοτήτων μου και με σεβασμό, πάντα, στο Σύνταγμα, στον κανονισμό της Βουλής και στο κόμμα μου.

Όπως είναι γνωστό, έχω την τιμή να μετέχω σε τέσσερις κοινοβουλευτικές επιτροπές και, πιο συγκεκριμένα, ως αναπληρωτής πρόεδρος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών και στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ελέγχου και ως μέλος στην κοινοβουλευτική επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. 

147 συνεδριάσεις των τεσσάρων κοινοβουλευτικών επιτροπών στις οποίες συμμετέχω και 38 συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής, έδωσαν σε εμένα και στους συναδέλφους βουλευτές και στην συναδέλφισσα βουλεύτρια του Δημοκρατικού Κόμματος, τη δυνατότητα να μελετήσουμε και να υπερψηφίσουμε, ή να καταψηφίσουμε, κυβερνητικά Νομοσχέδια και Προτάσεις Νόμων Βουλευτών, να ασκήσουμε τον απαραίτητο κοινοβουλευτικό έλεγχο και, ασφαλώς, να προωθήσουμε και να εφαρμόσουμε, όποτε εξασφαλίσαμε στήριξη της πλειοψηφίας, τις πολιτικές προτάσεις και εισηγήσεις του Δημοκρατικού Κόμματος.  

Από τις δικές μου πρωτοβουλίες ξεχωρίζω την υπερψήφιση της πρότασης νόμου, την οποία καταθέσαμε με τη συναδέλφισσα βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με απώτερο σκοπό τη διευκόλυνση των χιλιάδων καταθετών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στη διαδικασία εκκαθάρισής της, την υπερψήφιση της πρότασης νόμου, την οποία καταθέσαμε με τον συνάδελφο βουλευτή του ΔΗΣΥ, Κυριάκο Χατζηγιάννη, για ρύθμιση της ίδρυσης και λειτουργίας Ξενώνων στην Κύπρο και την υπερψήφιση της Πρότασης Νόμου, την οποία κατέθεσα τον περασμένο Νοέμβριο, με την οποία έχει καταστεί υποχρεωτική η χρήση ποδηλατικού κράνους από τις ποδηλατίστριες και τους ποδηλατιστές, για καλύτερη προστασία τους. Ξεχωρίζω, επίσης, την υπό συζήτηση πρόταση νόμου, την οποία κατέθεσα τον περασμένο Μάιο, για «σκιαγράφηση» της αποχής, η οποία αντικρίζεται, εκ πρώτης όψεως τουλάχιστον, θετικά, από όλα τα κόμματα.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή, κοινοβουλευτική δράση μου, ξεχωρίζω τη συμμετοχή μου στις εργασίες της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, ως μέλος της τετραμελούς αντιπροσωπείας της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου είχα τη δυνατότητα να συνδράμω με προτάσεις και απόψεις στην Ομάδα Εργασίας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, αλλά και στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας, είτε μέσω διαδικτύου, είτε με φυσική παρουσία σε πέντε αποστολές στο Στρασβούργο. Ξεχωρίζω, επίσης, την ενεργό συμμετοχή μου, ως μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στη διακοινοβουλευτική διάσκεψη για τη Μετανάστευση, την οποία διοργάνωσε η Γαλλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Παρίσι, τον περασμένο Μάιο.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα, τα οποία δεν χωρούν σε ένα άρθρο, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Κοινοβουλευτική Συνεργάτιδά μου,  Άντρη Προδρόμου, καθώς και το προσωπικό της Βουλής των Αντιπροσώπων. Οφείλω δε να σημειώσω ότι η εργατικότητα, ο επαγγελματισμός, η συνέπεια, η παραγωγικότητα και η αποτελεσματικότητα των λειτουργών της Βουλής τιμούν τη Δημόσια Υπηρεσία της Κύπρου.

Σε ό,τι με αφορά, πρόθεση και φιλοδοξία μου σε αυτή την πρώτη σύνοδο, αλλά και στις επόμενες τέσσερις που ακολουθούν, ήταν και είναι η εκτέλεση των καθηκόντων μου με ήθος, σεμνότητα, ενσυναίσθηση, επαγγελματισμό, αφοσίωση και εργατικότητα.

*Βουλευτής Λευκωσίας του Δημοκρατικού Κόμματος.