Η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Η προηγούμενη έγινε το 2002, με την τότε ανάγκη της εναρμόνισης της χώρας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.  

Έκτοτε πέρασαν 20 χρόνια και πάρα πολλά πράγματα, γεγονότα και στοιχεία πείθουν πως το φοροσύστημά μας χρειάζεται ποιοτική μεταρρύθμιση.

Η Κύπρος χρειάζεται μια πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα φορολογεί τη ρύπανση και θα μειώνει το φορολογικό βάρος της εργασίας.

Για τις σωστές αλλαγές, χρειάζεται ποιοτικός κοινωνικός διάλογος που έπρεπε ήδη να είχε ξεκινήσει προ καιρού… Εύχομαι, στο τέλος της ημέρας να μην μας ξεπεράσουν τα γεγονότα και να πληρώσουμε ακριβά το κόστος της αδράνειας…

_____________________

 

Ο πληθωρισμός τρέχει με ανεξέλεγκτη ταχύτητα και στο πέρασμά του θερίζει μισθούς και εισοδήματα. Από τον Μάϊο του 2021 ανεβαίνει σκαλοπάτια και βρίσκεται πολύ κοντά σε διψήφιο αριθμό. Είναι 9.6%. Το «θηρίο» του πληθωρισμού το ταΐζουν χωρίς σταματημό τα καύσιμα και ο ηλεκτρισμός. 

Ως χώρα με αρκετή δόση πολιτικής αναβλητικότητας και ατολμίας, σήμερα πληρώνουμε την απόλυτη εξάρτησή μας από το πετρέλαιο. Έχουμε 365 μέρες δωρεάν ήλιο – δώρο από τον Θεό – και δεν βελτιωθήκαμε ενεργειακά… και ασφαλώς πληρώνουμε το τίμημα.

_____________________

 

Η εισαγωγή του Εθνικού Κατώτατου Μισθού δεν θα ενισχύσει μόνο τα εισοδήματα των χαμηλά αμειβομένων, αλλά θα προστατέψει και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των καλών εργοδοτών (υπάρχουν πολλοί τέτοιοι), που εφαρμόζουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας και οι οποίοι υφίστανται σκληρό και αθέμιτο ανταγωνισμό από εργοδότες «συναδέλφους τους» που πληρώνουν ό,τι θέλουν και όποτε θέλουν. Ο κατώτατος θα βοηθήσει και εργαζόμενους και εργοδότες. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν ακούγεται παράξενα.

_____________________

Η διάβρωση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας δεν οφείλεται ούτε στην Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), ούτε στους μισθούς. Και η ΑΤΑ και οι μισθοί για εφτά συνεχόμενα χρόνια (2011 – 2017), ήταν παγοποιημένοι. Ήταν στη σκληρή κατάψυξη και όμως η ανταγωνιστικότητα δεν βελτιώθηκε καθόλου. Αντίθετα, κατηφόρισε προς τα κάτω. 

Η γραφειοκρατία, η χαμηλή παραγωγικότητα, η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης, η διαφθορά και άλλα πολλά είναι που σκοτώνουν την ανταγωνιστικότητα και βάζουν φραγμούς στην πρόοδο, την ανάπτυξη και την ευημερία.

__________________

 

Απίστευτο, αλλά απόλυτα αληθινό. Ο Οργανισμός Χρηματοδότησης Στέγης (Ο.Χ.Σ), εδώ και μήνες, είναι ακέφαλος. Δεν έχει ούτε γενικό διευθυντή, ούτε διοικητικό συμβούλιο, αφού αδυνατεί να συνέλθει λόγω προβληματικής σύνθεσής του.

Χαιρετίσματα στον υπουργό Οικονομικών (είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του Οργανισμού) και στην Κεντρική Τράπεζα. Άφησαν τον Οργανισμό Χρηματοδότησης Στέγης στον αυτόματο πιλότο. Ξανά χαιρετίσματα…

_____________________

 

Η συνεχιζόμενη πολυετής τουρκική κατοχή και η παράνομη μετανάστευση αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για το παρόν και το μέλλον της Κύπρου και του νόμιμου πληθυσμού της.

Στη διαχείριση αυτού του κορυφαίου ζητήματος η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι πραγματικά – και όχι θεωρητικά – αρωγός, αφού τα σύνορα της Κύπρου από το 2004 αποτελούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή την ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να περάσει από τη θεωρία στην πράξη.

_____________________

 

Ενόσω η Κύπρος, ως χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας, η Ενωμένη Ευρώπη παρουσιάζει σοβαρό έλλειμμα ως προς τη συνοχή της και ως προς τη δυνατότητα να προστατεύσει τα μέλη της. Αυτή η κατάσταση όσο διαιωνίζεται μετατρέπει την Ευρώπη σε δήθεν ενωμένη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

_____________________

 

Με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τους κλυδωνισμούς που προκάλεσε στην παγκόσμια οικονομία, ο Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε πρόσφατα πως: «Παλεύουμε σε θολά νερά, γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο. Τρεις λέξεις πρέπει να χαρακτηρίζουν τις πολιτικές μας: αλληλεγγύη, βιωσιμότητα και ασφάλεια». Αυτές οι τρεις λέξεις είναι αυτές που ζητά και η Κύπρος από την Ευρώπη. Κυρίως αλληλεγγύη και ασφάλεια. Γι’ αυτό άλλωστε ενταχθήκαμε στην Ενωμένη Ευρώπη.

 

* Οικονομολόγος – Δημοσιογράφος