Οι δημόσιες καταγγελίες της διευθύντριας των Κεντρικών Φυλακών εναντίον του διοικητή της ΥΚΑΝ έγιναν την περασμένη Παρασκευή. Πέρασαν έξι ολόκληρες μέρες μέχρι να ληφθεί η απόφαση να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ο ίδιος δεν αισθάνθηκε την ευθιξία να παραιτηθεί και φαίνεται πως δεν ένιωσε και καμία πίεση από ψηλά για να το πράξει.

Αντιθέτως… Από τη στιγμή που καταχωρήθηκε η υπόθεση μεσολάβησαν 60 ώρες μέχρι η υπουργός Δικαιοσύνης να τον θέσει τελικά σε διαθεσιμότητα. Και αναρωτιόμαστε, τι θα μπορούσε να κάνει κανείς σε αυτό το διάστημα; Αν ήθελε, για παράδειγμα, προλάβαινε με άνεση να στολίσει με χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια ολόκληρο το κτήριο της ΥΚΑΝ και να τραγουδήσει πενήντα φορές τα κάλαντα.

Θα μπορούσε να φορέσει μια αποκριάτικη στολή και να πετάει χαρτοπόλεμο φτιαγμένο από τα έγγραφα της υπηρεσίας από τα παράθυρα. Είχε όλο τον χρόνο επίσης να επικοινωνήσει με κάθε πληροφοριοδότη και σύνδεσμο για να του ευχηθεί καλές διακοπές. Ελπίζουμε μόνο να μην έριξε κατά λάθος και τον καφέ του στον σκληρό δίσκο ή στον πύργο του κομπιούτερ και να χάθηκαν πολύτιμα τεκμήρια για αυτήν ή άλλες υποθέσεις… 

Όταν ένας απλός αστυνομικός πιάστηκε για λαθρεμπόριο από τα κατεχόμενα -τρεις κούτες τσιγάρα όλες κι όλες μη φανταστείτε- τέθηκε την ίδια στιγμή σε διαθεσιμότητα. Με βάση τους κανονισμούς, ο απλός αστυνομικός τίθεται σε διαθεσιμότητα με ένα απλό οκ από τον Αρχηγό Αστυνομίας. Αν όμως πρόκειται για υπαστυνόμο ή ανώτερο αξιωματικό, τότε η διαδικασία γίνεται χρονοβόρα και για να επικυρωθεί χρειάζεται απόφαση από την υπουργό Δικαιοσύνης.

Το ίδιο το σύστημα δηλαδή είναι κομμένο και ραμμένο για να προστατεύει την ηγετική πυραμίδα της Αστυνομίας, ή αν μη τι άλλο να της δίνει αρκετό χρόνο για να προλαβαίνει να στολίζει Χριστουγεννιάτικα τα γραφεία της πριν τα εγκαταλείψει. Το νόημα της διαθεσιμότητας, όπως μας το εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, σε παλαιότερη δήλωση, «είναι να μην βρίσκεται στον χώρο εργασίας του ο υπό διερεύνηση αστυνομικός, ώστε να μην μπορεί να επηρεάζει το ανακριτικό έργο». Μπορεί ο απλός αστυνομικός να επηρεάσει το ανακριτικό έργο αλλά δεν μπορεί ο διευθυντής της ΥΚΑΝ;

Είναι κοινό μυστικό ότι τα έντιμα μέλη της αστυνομικής Δύναμης βρίσκονται μονίμως εκτεθειμένα σε πιθανό “πόλεμο” και “αντίποινα” από διεφθαρμένους ανωτέρους τους. Γνωρίζουμε επίσης, ότι τα κριτήρια προαγωγών και μεταθέσεων στην Αστυνομία περνούν από κομματικά κόσκινα και πολιτικές παρεμβάσεις, με αποτέλεσμα να μην βρίσκονται τα καταλληλότερα άτομα σε κάθε πόστο. Τώρα βρισκόμαστε ενώπιον μιας σοβαρής υπόθεσης διαφθοράς και βλέπουμε μια χλιαρή, αργή και μουδιασμένη αντίδραση, ακόμη και από τον ίδιο τον Αρχηγό Αστυνομίας. Καταλαβαίνουμε ότι είναι δύσκολο να τα βάλεις με ένα ολόκληρο σύστημα. 

Απ’ την άλλη βέβαια, η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών, Άννα Αριστοτέλους, παρέλαβε ένα σαδιστικό και απάνθρωπο σωφρονιστικό σύστημα στο οποίο βασίλευε η διαφθορά και το μετέτρεψε σε ένα διεθνές πρότυπο. Ίσως επειδή, ακόμη και το δυσκολότερο εγχείρημα, καμιά φορά, είναι απλά θέμα βούλησης. Και ενός ανθρώπου που έχει το όραμα και τα κότσια να το κάνει.