Σημαντική είναι η αύξηση που καταγράφηκε το 2021 στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων στην Κύπρο, αφού καταναλώθηκαν συνολικά 140 εκατ. παράνομα τσιγάρα, αριθμός ο οποίος αντιστοιχεί σε ποσοστό παράνομων τσιγάρων ύψους 14,4% επί της συνολικής κατανάλωσης. Παράλληλα, τα χαμένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία το 2021 αγγίζουν τα 24 εκατ. ευρώ, με την παράνομη αγορά τσιγάρων να στερεί γενικότερα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. σημαντικά έσοδα, πέραν του ότι ζημιώνει τις νόμιμες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας ανεξάρτητης Έκθεσης της KPMG σχετικά με το παράνομο εμπόριο τσιγάρων στην Κύπρο, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της Philip Morris International, σε επίπεδο Ε.Ε. η κατανάλωση παράνομων τσιγάρων αυξήθηκε κατά 3,9% το 2021, φτάνοντας τα 35,5 δισ. τσιγάρα (1,3 δισ. περισσότερα παράνομα τσιγάρα συγκριτικά με το 2020). Την πρώτη θέση στη σχετική κατηγορία διατηρεί η Γαλλία, η οποία καταγράφει σημαντική αύξηση στην κατανάλωση παράνομων τσιγάρων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντου σε εννέα εταιρείες τούβλων από ΕΠΑ

Χάθηκαν 10,4 δισ. ευρώ

Συνολικά, το 2021 τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχασαν έσοδα ύψους 10,4 δισ. ευρώ εξαιτίας του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, με το ποσοστό των παράνομων τσιγάρων στην Ε.Ε. να ανέρχεται στο 8,1% της συνολικής κατανάλωσης τσιγάρων. 

Η παράνομη αγορά στην Ε.Ε. ενισχύθηκε κυρίως από τα παραποιημένα τσιγάρα, η κατανάλωση των οποίων σημείωσε αύξηση 19% το 2021, φτάνοντας τα 12,3 δισ. τσιγάρα. Ειδικότερα, η αύξηση στην αγορά παράνομων τσιγάρων στην Ευρώπη, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην άνοδο κατά 33% που σημείωσε η κατανάλωση παραποιημένων τσιγάρων στη Γαλλία.