Με την απουσία ποσοστού μαθητών που κυμαίνεται μεταξύ 8%-10% άρχισαν χθες οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου για τη Β’ και Γ’ Λυκείου/Τεχνικών Σχολών καθώς οι μαθητές της Α’ τάξης αρχίζουν τις εξετάσεις τη Δευτέρα. Οι λόγοι απουσίας μαθητών από την εξεταστική διαδικασία είναι διάφοροι αν και η πλειοψηφία είναι δηλωμένα κρούσματα κορωνοϊού και στενές επαφές κρουσμάτων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, οι μαθητές που απουσιάζουν από τις εξετάσεις, θα έχουν την ευκαιρία να παρακαθήσουν στη δεύτερη σειρά εξετάσεων που θα διεξαχθεί μετά το πέρας της πρώτης, δηλαδή αμέσως μετά τις 28 Ιανουαρίου. Το υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να σχεδιάσει και να υλοποιήσει και τρίτη σειρά εξετάσεων εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέψει την επιδημιολογική εικόνα κατά τη διάρκεια της δεύτερης σειράς εξετάσεων, κάτι το οποίο ίσως δεν επιτρέψει και πάλι σε μαθητές να είναι παρόντες στη διαδικασία.

Πάντως, το θέμα απασχόλησε και την επιτροπή Παιδείας της Βουλής, με τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστο Χριστοφίδη να θέτει θέμα ισονομίας μεταξύ των μαθητών καθώς όπως είπε, κάποια παιδιά πήγαν αυτή την εβδομάδα στο σχολείο, αλλά δεν έκαναν μάθημα με τον καθηγητή τους, αφού απουσίαζε, παράλληλα δεν έγιναν αντικαταστάσεις όπως θα έπρεπε, ενώ παιδιά υποχρεώθηκαν να μείνουν στο σπίτι, χωρίς να παρακολουθήσουν μαθήματα. Το θέμα της ισονομίας έθιξε και ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, σημειώνοντας ότι τίθενται σοβαρότατα ερωτήματα κατά πόσο διασφαλίζεται αυτή αλλά και το αδιάβλητο των εξετάσεων. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Από πλευράς του ο κ. Προδρόμου απέρριψε τα πιο πάνω, λέγοντας ότι όλοι οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να αξιολογηθούν ισότιμα. Μιλώντας στον «Φ» ο υπουργός Παιδείας επεσήμανε ότι η διαδικασία διεκπεραίωσης των εξετάσεων εκτυλίχθηκε ομαλά, περιλαμβανομένης και της θεματοθέτησης, χωρίς προβλήματα, ενώ παράλληλα γίνεται αμερόληπτα και αδιάβλητα. 

Αναφορικά με τον προβληματισμό που διατυπώνεται για τον χρόνο διεξαγωγής της δεύτερης σειράς εξετάσεων, καθώς φορείς θεωρούν ότι θα αξιοποιηθεί χρόνος από τη διδασκαλία του δεύτερου τετραμήνου, ο κ. Προδρόμου διαβεβαίωσε ότι δεν θα χαθεί διδακτικός χρόνος και πως υπάρχει δυνατότητα να ρυθμιστεί η διαδικασία. 

Όσον αφορά στο εξεταστικό κομμάτι της διαδικασίας, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, ανέφερε στον «Φ» ότι αρκετοί μαθητές έκαναν λόγο για αυξημένο βαθμό δυσκολίας στο δοκίμιο των Νέων Ελληνικών.

Σχετικά με τη διαδικασία εξέτασης και τη διοργάνωσή της δεν διατυπώθηκαν παράπονα, ενώ γνωστοποιήθηκε περίπτωση μαθήτριας, η οποία ξέχασε το SafePass της και το σχολείο της, της επέτρεψε να παρακαθήσει στην εξέταση σε άλλη αίθουσα και όχι με τους υπόλοιπους μαθητές, μη στερώντας της το δικαίωμα να συμμετάσχει στην εξέταση.