ΤΟ γεωτρητικό πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ, που έχει τους τελευταίους μήνες «παγώσει», θα ξεκινήσει ξανά το δεύτερο μισό του 2021 ενώ οι σχεδιασμοί για το πρώτο αέριο από το θαλασσοτεμάχιο «Αφροδίτη», παραμένει το 2025. Η αναστολή των εργασιών έχει, ως γνωστό, αποδοθεί στην πανδημία του κορωνοϊού. Η αρμόδια υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου,  ανέφερε προ ημερών ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε ανοικτή επαφή και συνεργάζεται με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ μας, «ευελπιστώντας ότι το γεωτρητικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί με ασφάλεια». Η τελευταία αναφορά για την ασφάλεια αφορά προφανώς τις παράνομες, επιθετικές, επεκτατικές ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας. 

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ της γαλλικής ΤΟΤΑL στη Βόρειο Αφρική, Ρομαρίκ Ροϊνιάν, ανέφερε πρόσφατα ότι η εταιρεία του παραμένει δεσμευμένη στην Ανατολική Μεσόγειο. «Πριν έξι μήνες αναγκαστήκαμε να πάρουμε μια δύσκολη απόφαση να σταματήσουμε και είπαμε ότι θα επανέλθουμε μετά από έξι μήνες με έναν νέο σχεδιασμό, αλλά με το δεύτερο κύμα (του κορωνοϊού) σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο», είπε. Πρόσθεσε ότι σε συνεννόηση με την (ιταλική) ΕΝΙ και γενικότερα με τη βιομηχανία, καθώς στις συγκεκριμένες συνθήκες είναι δύσκολο να κτιστεί η ικανότητα για τη διενέργεια γεώτρησης. Η εκτίμηση της ΤΟΤΑL και όχι μόνο αυτής, είναι πως η περιοχή είναι πλούσια σε φυσικό αέριο καθώς υπήρξαν τρεις ανακαλύψεις φυσικού αερίου, το «Αφροδίτη», η «Καλυψώ» και ο «Γλαύκος», συλλογικά διαθέτουν μια εκτιμώμενη ποσότητα 17 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου.

ΘΕΛΟΥΜΕ να πιστεύουμε ότι όλα όσα έχουν αναφερθεί σε σχέση με τη συνέχεια του προγράμματος θα ισχύσουν. Μόλις ξεπερασθούν οι δυσκολίες, περιορισθεί σημαντικά ή εκριζωθεί η πανδημία του κορωνοϊού, θα πρέπει απαραιτήτως να ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι αυτή την περίοδο στην κυπριακή ΑΟΖ δραστηριοποιείται παράνομα με σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις μόνο η κατοχική Τουρκία. Και μάλιστα η Άγκυρα δραστηριοποιείται παράνομα ανενόχλητα, χωρίς οποιοδήποτε κόστος. 

ΘΑ πρέπει να επισημάνουμε πως οι εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ  έχοντας εξασφαλίσει αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο, δεν αντέδρασαν στις τουρκικές παράνομες ενέργειες. Ακόμη και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η Άγκυρα έστειλε σκάφος, για έρευνες ή γεωτρήσεις, σε δικό τους θαλασσοτεμάχιο. Θα θέλαμε μια διαφορετική στάση, όχι τόσο από τις εταιρείες όσο από τις χώρες από τις οποίες προέρχονται.

ΤΟ ενεργειακό πρόγραμμα θα πρέπει να προχωρήσει κανονικά, όπως σχεδιάσθηκε καθώς αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κάθε άλλη απόφαση, μια διαφορετική πορεία, που θα είναι αποτέλεσμα της τουρκικής συμπεριφοράς, θα συνιστά υπαναχώρηση. Θα συνιστά εκχώρηση κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων στην κατοχική Τουρκία.

ΠΟΛΛΟΙ υποστηρίζουν πως χωρίς τη συναίνεση της Άγκυρας φυσικό αέριο δεν πρόκειται να αξιοποιηθεί. Για να δώσει η κατοχική Τουρκία τη συναίνεσή της, θα πρέπει, με βάση τις αξιώσεις που προβάλλει, να έχει τον πρώτο λόγο. Δηλαδή, με την τακτική του ετσιθελισμού, της επιβολής, να υφαρπάξουν το αέριο. Εάν η Τουρκία θέλει συνεργασία, θα πρέπει να ακολουθήσει τη διεθνή πρακτική και όχι την επιδρομική. Από εκεί και πέρα, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει άλλη επιλογή από αυτή της συνέχισης και ολοκλήρωσης του ενεργειακού της προγράμματος.