Ακόμα μία τρύπα που επιτρέπει σε εισαγωγείς μεταχειρισμένων κτυπημένων αυτοκινήτων να τα επιδιορθώνουν και να τα πουλούν χωρίς οι αγοραστές να γνωρίζουν την προηγούμενη κατάσταση του αυτοκινήτου που αγοράζουν, βάζουν ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος και ο αν. διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών Γιάννης Νικολαϊδης.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι μετά την καθιέρωση της αναφοράς στο κοτσιάνι, όταν εισάγονται κτυπημένα τα αυτοκίνητα, οι εισαγωγής πολλαπλασίασαν τις αιτήσεις τους στο ΤΟΜ για έκδοση τίτλου ιδιοκτησίας στην Κύπρο στη βάση στοιχείων που έδιναν, επειδή, όπως ισχυρίζονται, χάθηκαν οι τίτλοι ιδιοκτησίας των οχημάτων αυτών στη Βρετανία.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια, το ΤΟΜ είχε καθιερώσει τέτοια διαδικασία, για να εξυπηρετεί εισαγωγείς μεταχειρισμένων, σε περιπτώσεις που τα έγγραφα ενός οχήματος που εισαγόταν, χάνονταν στη διαδικασία εισαγωγής σε κάποιο γραφείο, στο πλοίο, το τελωνείο κ.τ.λ. Ωστόσο, ιδιαίτερα μετά την καθιέρωση διαδικασίας για να εγγράφεται και στα κυπριακά κοτσάνια η κατάσταση των κτυπημένων αυτοκινήτων, αυξήθηκαν κάθετα οι αιτήσεις για έκδοση κοτσανιών, με το αιτιολογικό ότι κατά την αγορά των οχημάτων στην Αγγλία δεν υπήρχαν κοτσάνια – στα οποία αναγράφεται η κατάσταση όταν είναι κτυπημένα από δυστύχημα, πλημύρες, χαλάζι κ.τ.λ. 

Για τον λόγο αυτό Τμήμα Οδικών Μεταφορών, επικοινώνησε με τους ομολόγους του στην Αγγλία, οι οποίοι εξήγησαν ότι πλέον δεν εκδίδουν πιστοποιητικά εξαγωγής («Export Certificate»), αλλά ούτε και νέο πιστοποιητικό εγγραφής (V5C) για όχημα που πωλείται και αποστέλλεται εκτός Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά και τις συνεννοήσεις με τις Αρχές της Αγγλίας, το υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε ότι δεν θα εκδίδει τίτλο ιδιοκτησίας για όχημα που εισάγεται ή μεταφέρεται μεταχειρισμένο στην Κυπριακή Δημοκρατία από το εξωτερικό. Γι’ αυτό, απαιτείται η προσκόμιση αυθεντικού πιστοποιητικού εγγραφής του οχήματος που εκδόθηκε από την αρμόδια Αρχή Εγγραφής οχημάτων της χώρας στην οποία αυτό ήταν εγγεγραμμένο. 

Τα οχήματα που εισάγονται ή μεταφέρονται μεταχειρισμένα στην Κυπριακή Δημοκρατία από  1/9/2020 και μετά, τα οποία δεν συνοδεύονται με το αυθεντικό πιστοποιητικό εγγραφής τους δεν θα γίνονται αποδεκτά για εγγραφή από το ΤΟΜ.

Για οχήματα που θα έχουν εισαχθεί μεταχειρισμένα στην Κύπρο μέχρι την 1/9/2020 χωρίς αυθεντικό πιστοποιητικό εγγραφής, θα πρέπει να αποσταλεί επιστολή από τον εισαγωγέα προς το ΤΟΜ μέχρι τις 30/9/2020, με όλα τα υπάρχοντα στοιχεία για το όχημα (τιμολόγιο και άλλα τεκμήρια αγοράς, έγγραφα φόρτωσης και εκτελώνισης, έγγραφα ελέγχων), ώστε αυτά να ελεγχθούν για να κριθεί κατά πόσο και με ποια διαδικασία θα είναι δυνατό να εγγραφούν