Τα επιτελεία πολλών κυβερνήσεων αλλά και τοπικών παραγόντων έχουν πέσει με τα μούτρα στη μελέτη προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν πώς θα ανοίξουν ξανά τις οικονομίες τους, χωρίς να διακινδυνεύσουν ένα δεύτερο κύμα επανεμφάνισης της πανδημίας. Καταλήγουν σε μέτρα, βρίσκουν ποιο δρόμο θα ακολουθήσουν και συνεχώς προειδοποιούν πως ένα πισωγύρισμα στις μέρες του lockdown είναι πιθανόν αν αυτό καταστεί ανάγκη.
Στη Γερμανία, όπου τα κρατίδια έχουν μεγάλο μερίδιο στη χάραξη της πολιτικής για την επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός Μπόντο Ράμελο, που προέρχεται από το κόμμα της Αριστεράς έχει μια διαφορετική προσέγγιση. Σχεδιάζει γενική άρση των μέτρων περιορισμού, ακόμη και κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και της τήρησης αποστάσεων από τις 6 Ιουνίου, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η πρόταση, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό αντιδράσεις και αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να χαρακτηρίσουν τον Μπόντο Ράμελο εντελώς ανεύθυνο.
Ο ίδιος βέβαια, διαφωνεί και θεωρεί πως είναι καιρός να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων τους οι ίδιοι οι πολίτες. Ενδεχομένως να έχει δίκαιο. Όλο αυτό το διάστημα που είμαστε αντιμέτωποι με την Covid-19 είδαμε και ακούσαμε τις πιο τρελές και παλαβές θεωρίες. Ότι ο κίνδυνος είναι ανύπαρκτος και πως γίνονται υπερβολές για να κερδοσκοπήσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες, ότι ο ιός είναι κατασκευασμένος για να μας εμφυτέψουν μικροτσίπ και να μας ελέγχουν ή ότι είναι ένα οργανωμένο σχέδιο από την Κίνα για να κυριαρχήσει στον κόσμο.
Μέχρι τώρα τα μέτρα προστασίας έσωσαν την κατάσταση. Λίγο τα αυστηρότατα πρόστιμα, λίγο ο φόβος έπεισαν τους περισσότερους να κάνουν το σωστό, δηλαδή να περιοριστούν και να προσέχουν την προσωπική τους υγιεινή. Ίσως όμως είναι καιρός να αλλάξει η κατάσταση. Τόσο καιρό πιπιλούμε την ιδέα της ατομικής ευθύνης και ότι πρέπει ο καθένας μας να συμπεριφέρεται υπεύθυνα. Έφτασε ο καιρός να την βάλουμε στην πράξη.
Με την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση της Θουριγγίας κλείνει το μάτι σε όλους όσοι το παίζουν τσάμπα μάγκες. Αν πιστεύετε, τους λέει πως είστε ασφαλείς, συνεχίστε να ζείτε λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Αν πάλι έχετε ανησυχίες προστατέψτε τον εαυτό σας. Πλέον ξέρουμε τι θα συμβεί στην περίπτωση που η πανδημία αναζωπυρωθεί. Γεμάτα νοσοκομεία, όπου οι γιατροί δεν θα μπορούν να σώζουν όλους τους ασθενείς. Επομένως, ο καθένας παίρνει τις αποφάσεις του και ζει ή πεθαίνει με αυτές. 

[email protected]