Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η εξωτερική πολιτική της Κύπρου, τα ενεργειακά, η ισλαμοποίηση των κατεχομένων, το θέμα των αγνοουμένων καθώς και θέματα επενδύσεων, έρευνας και καινοτομίας θα συζητηθούν, στο πλαίσιο του 20ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς (ΠΟΜΑΚ-ΠΣΕΚΑ-ΝΕΠΟΜΑΚ) που πραγματοποιείται στη Λευκωσία στις 27-30 Αυγούστου. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στις 7 απόψε, στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία”.

Το πρόγραμμα του συνεδρίου δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Κατά το συνέδριό θα γίνει ενημέρωση των συνέδρων σε κλειστές συνεδρίες, από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη για θέματα εξωτερικής πολιτικής και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και από τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, για το θέμα των υδρογονανθράκων και της ενεργειακής πολιτικής.

Το Κεντρικό Συμβούλιο των οργανώσεων των αποδήμων θα γίνει δεκτό στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο θα τύχει ενημέρωσης για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Οι σύνεδροι θα τύχουν, επίσης, ενημέρωσης από τον Επίτροπο Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, και τον εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ Λεωνίδα Παντελίδη για θέματα των αγνοουμένων.

Περαιτέρω, στο πλαίσιο των εργασιών θα πραγματοποιηθούν παρουσίαση του Οδηγού Κυπρίων Διασποράς και Επαναπατρισθέντων, παρουσίαση για θέματα επενδυτικών ευκαιριών στην Κύπρο, καθώς και συζήτηση επί του θέματος της ισλαμοποίησης και αλλοίωσης του δημογραφικού χαρακτήρα και της καταστροφής της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας στα κατεχόμενα. Επιπρόσθετα, θα γίνει ενημέρωση για το πρόγραμμα «Υιοθετήστε ένα αθλητή στο δρόμο για το Τόκιο 2020».

Οι σύνεδροι θα έχουν, παράλληλα, την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε συζήτηση με αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Στο συνέδριο θα παρευρεθούν ο Isaac Herzog, Πρόεδρος του Jewish Agency for Israel, ο Zareh John Sinanyan, Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διασποράς της Αρμενίας, η  Natalia Elena Intotero, Υπουργός Διασποράς της Ρουμανίας και ο Nemanja Stevanovic, Υφυπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Παράλληλα, στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία (αίθουσα Μόρφου) θα πραγματοποιούνται και οι εργασίες του Τριμερούς Συνεδρίου των Νέων Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, στα πλαίσια της τριμερούς συνεργασίας με το Ισραήλ και την Ελλάδα για θέματα διασποράς.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου εκπρόσωποι των ομογενειακών οργανώσεων θα προβούν σε απολογισμό του έργου τους. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, θα εγκριθούν ψηφίσματα και την Παρασκευή στις 1040 πμ θα δοθεί συνέντευξη Τύπου των Προέδρων της ΝΕΠΟΜΑΚ, ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ, με τη συμμετοχή του Προεδρικού Επιτρόπου.

Αύριο Τετάρτη, μεταξύ άλλων, στις 8.30 το πρωί, ο Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει τους συνέδρους για την εξωτερική πολιτική της Κύπρου και τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίας.

Εξάλλου στις 12 το μεσημέρι θα απευθύνουν χαιρετισμούς αρχηγοί ή εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Στις 1530 θα διεξαχθεί συζήτηση του Επιτρόπου Προεδρίας, Φώτη Φωτίου, με τις Ομοσπονδίες Κυπρίων της Διασποράς, ενώ μια ώρα αργότερα θα γίνει παρουσίαση του Οδηγού Κυπρίων Διασποράς και Επαναπατρισθέντων από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Στις 1700 θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ “Αιχμάλωτοι μιας προδοσίας” του Συνδέσμου Αιχμαλώτων Πολέμου 1974 για τους αιχμαλώτους πολέμου και τους αγνοούμενους του 1974.

Στις 1845 το Κεντρικό Συμβούλιο θα τύχει ενημέρωσης στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει δεξίωση που θα παραθέσουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Πρώτη Κυρία προς τιμή των συνέδρων. Επίσης θα τιμηθούν καταξιωμένοι Κύπριοι της διασποράς από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Την Πέμπτη, μεταξύ άλλων, στις 10 θα γίνει ενημέρωση κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίας για το θέμα των υδρογονανθράκων και την ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη.

Στις 1115 θα γίνει ενημέρωση για θέματα αγνοουμένων από τον Επίτροπο Φωτίου και τον εκπρόσωπο της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Λεωνίδα Παντελίδη, στην παρουσία των οργανώσεων συγγενών αγνοουμένων. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Η συνεδρία θα είναι κλειστή.

Θα ακολουθήσει στις 12 το μεσημέρι συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με χαιρετισμούς από τους Πρέσβεις ή εκπροσώπους των πρεσβειών ΗΠΑ, Ελλάδας, Γαλλίας, Ισραήλ και Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο.

Στις 1530 θα γίνει ενημέρωση για θέματα αμυντικής διπλωματίας, κατά τη διάρκεια κλειστής συνεδρίας, από τον Αρχηγό Εθνικής Φρουράς Ηλία Λεοντάρη.

Στις 1615 θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα “Ισλαμοποίηση – Αλλοίωση Δημογραφικού Χαρακτήρα Κατεχόμενων Εδαφών” με παρεμβάσεις από τον Α` Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Πέτρο Καρεκλά, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων Μιχάλη Τζιώρτα, τη συγγραφέα του βιβλίου “Icon Hunter” Τασούλα Γεωργίου Χατζητοφή και τον συγγραφέα βιβλίου «Ισλαμοποίηση της Κατεχόμενης Κύπρου» Πέτρο Σαββίδη.

Θα ακολουθήσει εκπόνηση και έγκριση ψηφισμάτων.

Την Παρασκευή στις 9 το πρωί θα γίνει παρουσίαση από τον Πρόεδρο του CIPA Μιχάλη Μιχαήλ για θέματα επενδύσεων και τον Επικεφαλής Επιστήμονα για την Έρευνα και την Καινοτομία Κυριάκο Κόκκινο για θέματα έρευνας και καινοτομίας.

Στις 0940 θα γίνει ενημέρωση για το πρόγραμμα “Υιοθετήστε έναν αθλητή στον δρόμο για το Τόκιο 2020” από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντίνο Μιχαηλίδη.

Στις 1010 θα υπάρξει ενημέρωση από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, ενώ στις 1040 θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τους Προέδρους ΠΟΜΑΚ, ΠΕΚΑ και ΝΕΠΟΜΑΚ και τον Επίτροπο Προεδρίας.

Αργότερα θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Το συνέδριο θα λήξει στις 1630 στο Συνεδριακό Κέντρο “Φιλοξενία”.

 
Πηγή: philenews/KYΠΕ