Σοβαρό κενό στη διοικητική πυραμίδα της Αστυνομίας Κύπρου, με την υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δράκου να καλείται να δώσει λύση στο ζήτημα.

Λόγω δικαστικής απόφασης που εδράζεται σε προαγωγές του 2011, καθώς και άλλων συναφών ζητημάτων, επηρεάζονται οι διαδικασίες για τις αξιολογήσεις και κατ’ επέκταση τις προαγωγές των αξιωματικών, οι οποίοι θα συμπληρώσουν την τετράδα των Βοηθών Αρχηγών Αστυνομίας (Εκπαίδευσης, Διοίκησης, Υποστήριξης, Επιχειρήσεων). Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας βοηθός αρχηγός, ο Χριστόφορος Μαυρομμάτης, ενώ πιθανόν να προκύπτει κώλυμα ακόμη και με τη θέση αυτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», από την ηγεσία της Αστυνομίας έχει διαπιστωθεί το αδιέξοδο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία της Αστυνομίας έχει διαβιβάσει φάκελο με όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για τους λόγους που προέκυψε «εμπλοκή». Στα σχετικά έγγραφα περιλαμβάνεται δικαστική απόφαση, γνωματεύσεις και άλλα στοιχεία, τα οποία δίδουν πλήρη εικόνα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με άλλα λόγια, η υπουργός καλείται να εξετάσει τα δεδομένα και να δώσει έγκριση για τη μετέπειτα διαδικασία των αξιολογήσεων για τις θέσεις των Βοηθών Αρχηγών. Η πολιτική προϊστάμενος της Αστυνομίας, φέρεται να διεμήνυσε ότι θα αξιολογήσει εντός του διημέρου τα δεδομένα και αρχές της εβδομάδας θα λάβει τις αποφάσεις της.

Η απόφαση

Με βάση τα όσα εγκύρως πληροφορούμαστε, αλλά και τα όσα σημειώσαμε, βασικό μέρος του προβλήματος φαίνεται να είναι η απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου στις 13 Μαΐου (2022), που έχει τη βάση της στο… μακρινό 2011. Η εν λόγω απόφαση επηρεάζει και προαγωγή του μοναδικού για την ώρα Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας, Χριστόφορου Μαυρομμάτη. Ο τελευταίος κανονικά θα έπρεπε να συμμετάσχει στη διαδικασία αξιολόγησης ως ο τρίτος τη τάξει στη διοικητική πυραμίδα της Αστυνομίας. Ωστόσο, η επίμαχη απόφαση αμφισβητεί τη θέση που κατέχει. Αυτή είναι μία παράμετρος που θα αξιολογήσει η κα Δράκου.

Σε ό,τι αφορά την απόφαση στις 13/5/2022, το Διοικητικό Δικαστήριο είχε δικαιώσει οκτώ αξιωματικούς. Οι τελευταίοι είχαν προσφύγει εναντίον των προαγωγών πέντε συναδέλφων τους στη θέση του Αστυνόμου Β’, κατά τον Οκτώβριο του 2016.

Η δικαστής Α. Ευσταθίου Νικολεττοπούλου που είχε εκδώσει την απόφαση υπέρ των αιτητών, στην ετυμηγορία της αναφερόταν και στην προϊστορία του επίδικου ζητήματος. Σημείωνε ότι και τον Νοέμβριο του 2011 οι προαγωγές για τις ίδιες θέσεις ανώτερων αξιωματικών, είχαν επίσης «πέσει» δικαστικώς. Μέσα σε μία πενταετία, δηλαδή και σε δύο περιπτώσεις, όταν διαφορετικά πρόσωπα βρίσκονταν στη θέση του αρχηγού Αστυνομίας και του υπουργού Δικαιοσύνης, οι προαγωγές κρίθηκαν άκυρες.

Οι οκτώ αξιωματικοί που προσέφυγαν τότε στο Διοικητικό Δικαστήριο και δικαιώθηκαν είναι οι Ν. Θεοδώρου, Γ. Χινινός, Α. Αντωνίου, Σ. Σπύρου, Μ. Κατσουνωτός, Γ. Γεωργίου, Σ. Ποταμάρης και Κ. Θεοδώρου. Είχαν προσβάλει τη νομιμότητα της απόφασης των προϊστάμενών τους κατά τον Οκτώβριο του 2016 να προάξουν αναδρομικά (από τις 8/11/2011) στη θέση του Αστυνόμου Β’, τους Νικολάου, Χριστοδούλου, Παπαδημητρίου, Μαυρομμάτη και Χριστοφίδη.

Το δικαστήριο σημείωνε στην απόφασή του ότι είχαν τηρηθεί δύο μέτρα και δύο σταθμά. Επεξηγείτο ότι σε περιπτώσεις υποψηφίων που υστερούσαν σε αρχαιότητα, ο πολιτικός προϊστάμενος ανέδειξε τα προσόντα τους ως το αποφασιστικό κριτήριο επιλογής τους, ενώ «όπου υποψήφιοι υπερείχαν σε προσόντα, η αρχαιότητα όσων πήραν τελικά προαγωγή ήταν το αποφασιστικό κριτήριο επιλογής τους».

Δεσμευτικότητα αποφάσεων

Πάντως, η δεσμευτικότητα των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου είναι ένα υπαρκτό ζήτημα, που ήδη φαίνεται να έχει απασχολήσει την υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Στέφη Δράκου.

Ως γνωστόν, έχει διαπιστωθεί πως παρατηρείται αδυναμία συμμόρφωσης με σωρεία δικαστικών αποφάσεων.

Μάλιστα, δικαιωθέντες καταλογίζουν «απροθυμία» στις αρμόδιες Αρχές.

Θα πρέπει να σημειώσουμε, βέβαια, πως ήδη έχει καταρτιστεί σχετικό νομοσχέδιο, προκειμένου να γίνονται σεβαστές οι δικαστικές αποφάσεις, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως από το υπουργείο γίνονται επιπλέον ενέργειες.

Το κενό και η διαδικασία

Κενό με τις τέσσερις θέσεις βοηθών αρχηγών Αστυνομίας προέκυψε από τις αρχές του έτους (16/2) όταν αφυπηρέτησε ο υπαρχηγός Αστυνομίας Χρ. Μαυρής και προήχθη στη θέση του ο τότε βοηθός αρχηγός Δημήτρης Δημητρίου. Ακολούθησαν οι αφυπηρετήσεις των βοηθών αρχηγών Π. Αντωνίου (Μάιος) και Γ. Φράγκου (22/07). Πλέον απέμεινε ένας (Χριστόφορος Μαυρομμάτης). Η απόφαση για τις προαγωγές των βοηθών αρχηγών γίνονται από τον/την εκάστοτε υπουργό Δικαιοσύνης. Βάσει των κανονισμών, ένας βοηθός αρχηγός Αστυνομίας θα προτείνει τους υποψήφιους ανώτερους αστυνόμους σε τριμελή επιτροπή που θα αποτελείται από τον υπαρχηγό Αστυνομίας, Δ. Δημητρίου και δύο στελέχη της Νομικής Υπηρεσίας. Η επιτροπή θα ετοιμάσει έκθεση και θα την υποβάλει στον αρχηγό Αστυνομίας. Ο τελευταίος με τη σειρά του θα τη διαβιβάσει μαζί με εισηγήσεις στην υπουργό, η οποία θα έχει τον τελευταίο λόγο.