Στις δύσκολες στιγμές καταφέρνει να παραμένει ψύχραιμη. Αυτό φάνηκε και στην αξιολόγηση των ακροάσεων των Ευρωπαίων Επιτρόπων στην οποία κατατάγηκε τρίτη. Η σωστή προετοιμασία, όπως λέει, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας.

Η Στέλλα Κυριακίδου, η υποψήφια Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, σχολιάζοντας τα διάφορα δημοσιεύματα που είχαν προηγηθεί, αποκαλύπτει πως την είχαν περισσότερο στεναχωρήσει παρά δυσκολέψει, διότι πιστεύει πως η δουλειά και το έργο σου πρέπει να είναι αυτό που σε αντιπροσωπεύει και όχι οι ψίθυροι. Από το νέο της πόστο, όπως τονίζει, θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει τις αρχές για τις οποίες πάλεψε όλη της τη ζωή, ώστε να βελτιωθεί η δημόσια Υγεία και να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για την Ευρώπη.

-Συμβολική ημέρα, 1η Οκτωβρίου, ημέρα της ανεξαρτησίας της Κύπρου η ακρόασή σας στο Ευρωκοινοβούλιο. 
-Αυτό ακριβώς σκέφτηκα μόλις πληροφορήθηκα την ημερομηνία. Πέραν όμως από τους συμβολισμούς, οι οποίοι αν κάποιος τους ψάχνει υπάρχουν παντού στη ζωή μας, αυτή ήταν μια καλή ημερομηνία, διότι ήταν μόλις η δεύτερη μέρα των ακροάσεων και είχε συνεπώς κατ’ εμένα το πλεονέκτημα ότι θα περνούσα νωρίς από τη διαδικασία. Για άλλους βέβαια θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως μειονέκτημα, μια που ο χρόνος προετοιμασίας ήταν λιγότερος. Η αλήθεια είναι ότι προσωπικά αισθανόμουν έτοιμη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η Στέλλα Κυριακίδου κέρδισε τις εντυπώσεις

-Πώς ήταν η διαδικασία προετοιμασίας; 
-Ήταν μια επίπονη προσπάθεια, με ατέλειωτες ώρες μελέτης και συνεχούς ενημέρωσης από τους ανθρώπους που έχουν εξειδίκευση στα θέματα του χαρτοφυλακίου για το οποίο θα κρινόμουν, πολιτικών επαφών με όλες τις ομάδες και ανταλλαγής απόψεων σε ό,τι αφορά στην πολιτική που θα ακολουθήσει το επόμενο Κολλέγιο των Επιτρόπων. Όσες εκατοντάδες σελίδες κι αν κατάφερνες να διαβάσεις, την επόμενη στιγμή υπήρχαν άλλες τόσες που σε ανέμεναν. Μιλώντας με φίλους μου, είχα πει χαρακτηριστικά ότι ένιωσα να επιστρέφω ξανά στα φοιτητικά μου χρόνια. 

-Στις 23 Οκτωβρίου θα γίνει η επιβεβαίωση στην Ολομέλεια του Στρασβούργου; 
-Η επιβεβαίωση μεταφέρεται σε ημερομηνία που σε αυτό το στάδιο ακόμη δεν έχει καθοριστεί. Όπως γνωρίζετε τρεις υποψήφιοι δεν έλαβαν την υποστήριξη της πλειοψηφίας των αρμόδιων επιτροπών του Κοινοβουλίου. Ως εκ τούτου, μέχρις ότου η διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί και για τις υποψηφιότητες της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Γαλλίας, η επιβεβαίωση όλων βρίσκεται σε αναμονή.

-Καταγράψατε μια πειστική επίδοση κατά την ακρόαση, παρόλο που κανείς δεν σας χαρίστηκε. 
-Όπως είχα πει και τη μέρα εκείνη στο κλείσιμο της ακρόασης που είχε διάρκεια πέραν των 3,5 ωρών, η διαδικασία δεν ήταν περίπατος. Οι ερωτήσεις κυμαίνονταν από αυστηρές μέχρι ιδιαίτερα απαιτητικές. Δεν ήταν κάτι όμως που με έπιασε εξ απροόπτου, αντίθετα το ανέμενα. Τώρα εκ των υστέρων, μπορώ να πω ότι τα μέλη των δυο κοινοβουλευτικών Επιτροπών, της Επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI) και των μελών της Επιτροπής Γεωργίας (AGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ορθώς λειτούργησαν με τον τρόπο που το έκαναν, ακριβώς γιατί ο δικός τους ρόλος αυτό απαιτεί. Μην ξεχνάτε ότι προέρχομαι από το κοινοβουλευτικό Σώμα, συνεπώς έχω επίγνωση του ρόλου των Βουλευτών/των Ευρωβουλευτών, στη συγκεκριμένη περίπτωση. 

-Ποια σκέψη κυριάρχησε μπαίνοντας στην αίθουσα, ποιο συναίσθημα;

-Μεγάλης αγωνίας, όπως ήταν φυσικό, αλλά και ευχάριστης αναμονής ταυτόχρονα. Χαιρόμουν που βρισκόμουν εκεί και θα είχα την ευκαιρία να αναπτύξω το όραμά μου για την ευρωπαϊκή Υγεία, πόσο δε μάλλον για το γεγονός ότι η νέα πολιτική της Κομισιόν έχει θέσει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση του καρκίνου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Για μένα είναι ταυτόχρονα μεγάλη τιμή και πρόκληση το γεγονός ότι έχω επιλεγεί να φέρω εις πέρας αυτό που θα χαρακτήριζα ως χρέος μας προς τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη. Να καταφέρουμε να νικήσουμε τον καρκίνο.  

-Υπήρχαν στιγμές που νιώσατε πίεση; 
-Ναι, ειδικότερα στην αρχή της διαδικασίας, μια που δεν ήξερα τι θα αντιμετώπιζα. Όταν πέρασαν τα πρώτα ας πούμε 10’ και συνειδητοποίησα ότι εύκολες ερωτήσεις δεν υπήρχαν, προσαρμόστηκα και ήμουν έτοιμη να απαντήσω σε ό,τι και αν με ρωτούσαν. Ίσως δεν είναι γνωστό ότι υπάρχει και η δυνατότητα να μην δώσεις άμεση απάντηση, σε κάποια θέματα. Μπορείς να επανέλθεις επί κάποιων θεμάτων. Μια που όσο καλά και αν προετοιμαστείς, υπάρχουν θέματα για τα οποία δεν έχεις τον χρόνο να ενημερωθείς επαρκώς. Ας μην ξεχνάμε ότι ο χρόνος προετοιμασίας μας δεν ήταν καν ολόκληρος μήνας. Σ’ αυτό το πλαίσιο λοιπόν, έχοντας υπόψη ότι θα μπορούσα σε κάποιες περιπτώσεις να αναφέρω ότι θα επανέλθω, θεωρώ ότι τα κατάφερα αρκετά καλά, υπό την έννοια ότι δεν χρειάστηκε να επικαλεστώ τη δυνατότητα αυτή που είχα. Είναι απόλυτα ανθρώπινο σε τέτοιες δύσκολες στιγμές να νιώσει κανείς πιεσμένος. Το αντίθετο θα ήταν μάλλον περίεργο θα έλεγα. 

-Σε τέτοιες στιγμές, πώς καταφέρνετε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας; 
-Διατηρώντας την ψυχραιμία μου. (γέλια) Είναι θέμα χαρακτήρα αυτό, αλλά και δουλειάς με τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι που με γνωρίζουν καλά, οι φίλοι, αλλά και οι συνεργάτες μου θα σας πουν ότι η στάση αυτή με χαρακτηρίζει. Στις δύσκολες στιγμές, δηλαδή, καταφέρνω να παραμένω ψύχραιμη. Αυτό με βοηθά να λύσω προβλήματα ή να αντιμετωπίσω δύσκολες καταστάσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στην πολιτική. 

-Το μυαλό πώς λειτουργεί σε ερωτήσεις – παγίδα; 
-Τρέχοντας με χίλια… (γέλια) Πρέπει να είσαι απόλυτα συγκεντρωμένος κατ’ αρχάς. Η σωστή προετοιμασία είναι επίσης αναπόσπαστο κομμάτι της επιτυχίας. Δεν υπάρχει αντικατάστατο της σκληρής δουλειάς. Η εμπειρία επίσης βοηθά, αλλά το πιο σημαντικό είναι να παραμένεις ειλικρινής. Δεν υπάρχουν ερωτήσεις – παγίδα αν είσαι ειλικρινής και αν πιστεύεις αυτό που λες. 

-Οι προηγούμενες εμπειρίες σας ως Πρόεδρος Europa Donna Ευρώπης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Συμβουλίου Ευρώπης σας είχαν προετοιμάσει; 
-Σίγουρα κάθε εμπειρία είναι εφόδιο για παρακάτω στη ζωή μας. Στην Προεδρία της Europa Donna Ευρώπης ήρθα αντιμέτωπη με δύσκολες καταστάσεις. Χρειάστηκε να διεκδικήσουμε, να παλέψουμε, να επιμένουμε, να γίνουμε αν θέλετε κουραστικές μέχρι να επιτύχουμε κάποια πράγματα. Χρειάστηκε να επιστρατεύσουμε την υπομονή μας, τη διάθεση για διαβούλευση. Ως αρχή, έχω την άποψη ότι τις μάχες τις κερδίζεις όταν έχεις καλή διάθεση να δεις την άλλη πλευρά, να την κατανοήσεις, ώστε να προχωρήσεις, να επιτύχεις αποτέλεσμα. Δεν είμαι της «κατά μέτωπο επίθεσης» συνήθως.

-Και η Προεδρία στην ΚΣΕΕ, τι σας άφησε; 
-Ήταν επίσης πολύ μεγάλη εμπειρία για μένα. Είχα αναλάβει σε μια μεταβατική και ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, γιατί το Σώμα είχε υποστεί πλήγμα λόγω κατηγοριών διαφθοράς. Στην Κύπρο δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστό το έργο που επιτύχαμε, ίσως γιατί αφορούσε ένα σύντομο χρονικό διάστημα ή ίσως γιατί βλέπουμε τα ευρωπαϊκά ζητήματα, δυστυχώς, από κάποια απόσταση. Όμως ήταν ιδιαίτερα σημαντικό, μια που στη διάρκεια της Προεδρίας μας κληθήκαμε να απαλλαγούμε από τη διαφθορά, η οποία υπήρξε και το μείζον θέμα. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν ήταν εύκολο εγχείρημα, μια που αυτό ερχόταν σε σύγκρουση με μεγάλα συμφέροντα.  

-Περιμένατε τις ερωτήσεις ή κάποιες σας ξάφνιασαν; 
-Όσο καλά και αν προετοιμαστεί κάποιος θα ήταν ψέμα να πει ότι μπορεί να υπολογίσει τις ερωτήσεις επακριβώς. Ας πούμε λοιπόν ότι ανέμενα κάποιες που δεν μου έγιναν τελικά και κάποιες άλλες ερωτήσεις δεν τις ανέμενα καθόλου. 

-Τον καταιγισμό ερωτήσεων που δεχτήκατε για τα φυτοφάρμακα και τις μέλισσες; 
-Γνώριζα ότι από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για τα δυο αυτά θέματα, κάτι που βεβαίως αντανακλά πλήρως τις ευαισθησίες των πολιτών μας και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο και εγώ τα θεωρώ επίσης πολύ σημαντικά. Δεν τα θεωρώ δευτερεύοντα σε σχέση με το άλλο κομμάτι του χαρτοφυλακίου μου, αυτού της Δημόσιας Υγείας, αλλά απόλυτα αλληλένδετα, για λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Αν δεν τρεφόμαστε σωστά, αν δεν είμαστε προνοητικοί σε σχέση με τη διατροφή μας ή το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, όσες εκστρατείες κατά του καρκίνου ή των άλλων ασθενειών και αν κάνουμε, δεν θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Επιστρέφοντας λοιπόν στο ερώτημά σας, λέω πως ναι ανέμενα ότι μεγάλο μέρος των ερωτήσεων θα αφορούσε στα θέματα αυτά. 

-Τα διάφορα δημοσιεύματα ή ψίθυροι που είχαν προηγηθεί σας είχαν δυσκολέψει; 
-Με είχαν περισσότερο στεναχωρήσει, παρά δυσκολέψει. Η δουλειά και το έργο σου πρέπει να είναι αυτό που σε αντιπροσωπεύει και όχι οι ψίθυροι, πιστεύω. 

-Ιδανικό για σας είναι το χαρτοφυλάκιο της Υγείας. 
-Βεβαιότατα. Στην πρώτη συνάντηση όμως που είχα με την Πρόεδρο της Κομισιόν, στη διάρκεια της οποίας μου δόθηκε η ευκαιρία να της μιλήσω για τη μέχρι τώρα δράση μου, που σαφώς έκλεινε προς το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, της είχα αναφέρει ότι εξίσου με το ίδιο πάθος θα αφοσιωνόμουν σε όποιο άλλο χαρτοφυλάκιο κι αν η ίδια θεωρούσε ορθό να με τοποθετήσει. 

-Πώς ήταν η πρώτη σας επαφή με την Πρόεδρο της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν; 
-Ήταν μια εξαιρετική πρώτη συνάντηση, σίγουρα. Μου έδωσε την ευκαιρία, όπως σας ανέφερα και πιο πάνω, να της αναλύσω το δικό μου όραμα σε σχέση με την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ισότητα. Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Κομισιόν είναι ένας ζεστός άνθρωπος, με εμπειρία, δυναμισμό, γνώσεις, αλλά κυρίως με όραμα για το μέλλον της Ευρώπης. Για μένα είναι χαρά και τιμή να υπηρετήσω δίπλα της.

-Ποιες οι προκλήσεις του χαρτοφυλακίου σας; 
-Είναι πολλές και πολυεπίπεδες. Τα θέματα υγείας αγγίζουν άμεσα την καθημερινότητα κάθε Ευρωπαίου πολίτη. Το γεγονός αυτό θα αποτελέσει για μένα την πυξίδα που θα με καθοδηγεί κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Επίτροπος. Πρωταρχικός μου στόχος είναι να καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθηση της ευημερίας των πολιτών, συνδυάζοντας την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και των φυτών σε μια ολιστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση. Τα τρόφιμα, η υγεία και το περιβάλλον είναι αλληλένδετα και αναμένω ότι η συνεισφορά μου στην «Πράσινη Συμφωνία» θα είναι ουσιαστικής σημασίας μέσω της νέας στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο». Πέραν τούτου, η καταπολέμηση του καρκίνου είναι μια άλλη ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση. 

Ξεκάθαρη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο

-Ποιο το δικό σας όραμα; 
-Όντας Επίτροπος Υγείας θα έχω θεωρώ την ευκαιρία να προωθήσω αρχές, στις οποίες πιστεύω και έχω παλέψει όλη μου τη ζωή. Θα εργαστώ μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τις κυβερνήσεις των χωρών – μελών, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, αλλά και τους συναδέλφους μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να βελτιώσουμε μαζί τη δημόσια Υγεία και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την Ευρώπη. 

-Η εκπόνηση ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον καρκίνο είναι ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για σας; 
-Για την καταπολέμηση του καρκίνου απαιτείται μια πραγματικά οριζόντια προσέγγιση που θα έχει ενσωματώσει την υγεία σε όλες τις πολιτικές. Για να στεφθεί με επιτυχία πρέπει να είναι ολιστική, από πολλαπλές οπτικές γωνίες, με τη συμμετοχή πολλών ενδιαφερόμενων μερών στο πλαίσιο μιας πραγματικής εταιρικής σχέσης σε όλα τα επίπεδα. Για την καταπολέμηση του καρκίνου έχουν μεγάλη σημασία τα πάντα στα οποία έχουμε πρόσβαση, από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε έως τον τρόπο ζωής μας, τα φάρμακα, την περίθαλψη και την τεχνολογία. Οι ασθενείς έχουν το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση σε οικονομικώς προσιτά φάρμακα για την κάλυψη των αναγκών τους και πρέπει να ενθαρρύνουμε τη βιομηχανία να εξακολουθήσει να πρωτοστατεί παγκοσμίως στην καινοτομία. Η έρευνα, η πρόληψη, η διάγνωση, η θεραπεία, τα ζητήματα επιβίωσης και η παρηγορητική φροντίδα αποτελούν, στο σύνολό τους, απαραίτητα στοιχεία του ίδιου παζλ και της ίδιας διαδρομής που ακολουθεί κάθε καρκινοπαθής. Το δικό μου στοίχημα είναι τα κομμάτια αυτού του παζλ να λειτουργήσουν όσο πιο σωστά γίνεται για να έχουμε μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον καρκίνο, που να εξυπηρετεί στο μέγιστο τον κάθε Ευρωπαίο πολίτη που μπορεί να έρθει αντιμέτωπος με τον καρκίνο. 

Στοίχημα τα υγιεινότερα και πιο πράσινα τρόφιμα

-Πόσο σας ανησυχούν τα θέματα όπως των τιμών και της διαθεσιμότητας των φαρμάκων, της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών, της χρήσης φυτοφαρμάκων, της διαφάνειας στη δράση, αλλά και της διαφύλαξης του περιβάλλοντος, της ασφάλειας τροφίμων, της καλής διαβίωσης των ζώων και της υγείας των φυτών. 
-Τα θεωρώ όλα εξίσου μεγάλης σημασίας. Πιστεύω ότι μπορούμε να μειώσουμε τη χρήση των φυτοφαρμάκων στην ΕΕ και ότι οι γεωργοί θα πρέπει να είναι σε θέση να επιλέγουν τις χαμηλότερου ρίσκου επιλογές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Θα εγκύψουμε λοιπόν ξανά στο πρώτο στάδιο της τροφικής αλυσίδας, την παραγωγή τροφίμων, και θα επιχειρήσουμε να συμβάλουμε στην επίτευξη του στόχου της μηδενικής ρύπανσης. 

-Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα, τις τιμές, την πρόσβαση; 
-Θέλω να εξασφαλίσω την πρόσβαση όλων των ασθενών σε οικονομικά προσιτά φάρμακα, όπου κι αν διαμένουν στην ΕΕ, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο ή το κοινωνικοοικονομικό τους υπόβαθρο. Η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν είναι προνόμιο. Συμβαδίζει με την ανάγκη για μια προσέγγιση πιο επικεντρωμένη στον ασθενή με βάση τις ανάγκες των ανθρώπων. 

-Το πράσινο Deal αποτελεί μια ευκαιρία για την ολιστική αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων; 
-Σίγουρα ναι. Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το πρόγραμμα «Green Deal» για την Ευρώπη βρίσκεται στους στόχους των πρώτων 100 ημερών της θητείας μας. 

-Πώς θα αντιμετωπίσετε τις εθνικές κυβερνήσεις; 
-Μέσω της συνεργασίας, της αλλληλοκατανόησης και της καλής θέλησης. Η εμπιστοσύνη κτίζεται και είναι απαραίτητη αν θέλεις να επιτύχεις. Η διαφάνεια και η ειλικρίνεια πρέπει να είναι το σημείο εκκίνησής μας. Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει στην ομιλία της ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «από τη Ρίγα έως τη Λευκωσία και από την Αθήνα έως τη Λισαβόνα ζουν σήμερα 500 εκατομμύρια Ευρωπαίοι και Ευρωπαίες σε έναν χώρο ευημερίας και ελευθερίας».

-Ποιο στίγμα θέλετε να αφήσετε; 
-Δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις. Θέλω μόνο να πω ότι θα προσπαθήσω με όλες μου τις δυνάμεις να βάλω ένα λιθαράκι σε ένα καλύτερο παρόν, σε ένα ευοίωνο μέλλον, κοινής ευρωπαϊκής πορείας. Θέλω μετά από πέντε χρόνια να κοιτάξουμε πίσω και να πούμε ότι καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας ένα φιλόδοξο σχέδιο για τον καρκίνο και ότι έχουμε μειώσει την ταλαιπωρία που σήμερα τον συνοδεύει. Ότι παρέχουμε πια υγιεινότερα και πιο πράσινα τρόφιμα στους πολίτες μας. Ότι βελτιώσαμε τη δημόσια υγεία και την πρόσβαση των ασθενών στην υγειονομική περίθαλψη. Θέλω να γίνουν βήματα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση και των άλλων ασθενειών. 

Πιστεύω στην ομαδική δουλειά και προσπάθεια

-Ποια η σχέση σας με την Πρόεδρο της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και πώς θα λειτουργείτε στο Κολλέγιο των Επιτρόπων; 
-Θα συνεργαζόμαστε στενά, ήδη βρισκόμαστε σε διαρκή συνεννόηση όπως εξάλλου και με τους υπόλοιπους ορισθέντες Επίτροπους, ώστε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας.  

-Ποιο το δικό σας όραμα για την Ευρώπη; 
-Να εξαλείψουμε τις ανισότητες, να οδηγήσουμε την Ευρώπη σε ένα καλύτερο μέλλον. Για τη δική μας γενιά η Ευρώπη ήταν ένα στοίχημα που αφορούσε στην ασφάλεια, την ενότητα, την ανάπτυξη. Για την επόμενη γενιά των παιδιών μας, η Ευρώπη πρέπει να γίνει πολύ περισσότερα. Δυνατά και ξεκάθαρα τα μηνύματα της νέας γενιάς, λένε ότι θέλουν να ζήσουν σε ένα υγιές και ασφαλές περιβάλλον, σε μια ήπειρο, η οποία εξασφαλίζει την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

-Ποια τα μεγάλα ευρωπαϊκά ζητήματα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ; 
-Η εσωστρέφεια και ο λαϊκισμός είναι σίγουρα δυο μεγάλα ζητήματα, πάνω στα οποία πρέπει να δουλέψουμε θεωρώ, αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Η στενότερη επαφή με τους Ευρωπαίους πολίτες επίσης, το να ακούμε καλύτερα τις καθημερινές τους ανησυχίες. Η οικονομική σταθερότητα, το μεταναστευτικό και η ασφάλεια, καθώς και οι κοινωνικές ανισότητες θα είναι σίγουρα επίσης θέματα πρώτης γραμμής. 

-Ποια θα είναι η σχέση σας με την Κύπρο; 
-Έχω σκοπό να συνεχίσω να είμαι ενεργή και παρούσα στον τόπο μου, αλλά και να παραμένω ενήμερη σε όλα τα θέματα. Έχω κάποιες σκέψεις το πώς θα εφαρμόσω την επαφή μου με τους Κύπριους πολίτες, τις οποίες θα ανακοινώσω όταν αναλάβω και επίσημα καθήκοντα. 

-Θα κρατήσετε την αντιπροεδρία στον ΔΗΣΥ; 
-Είχα πει ότι θα παρέδιδα τη θέση σε περίπτωση που αναλάμβανα ως Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

-Τι είδους Επίτροπος θέλετε να είστε; 
-Κατ’ αρχάς θέλω να συνεχίσω να είμαι η Στέλλα. (γέλια) Ακριβώς όπως λειτούργησα και ενόσω ήμουν βουλευτής. Δηλαδή ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει επαφή με την καθημερινότητα και τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Με τον ίδιο τρόπο σκοπεύω να πορευθώ και στην Ευρώπη. 

-Ποια η μεγαλύτερή σας ανησυχία; 
-Ο χρόνος είναι η μεγαλύτερη μου ανησυχία. Ο χρόνος ώστε να προλάβω να επιτύχω όσα έχουμε θέσει ως στόχους. 

-Ο Καζαντζάκης έλεγε: «Να αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γη. Αν δεν σωθεί εγώ φταίω». Έτσι είναι;  
-Έτσι, ναι. Παρ’ όλο που το «μονάχος μου» δεν με αντιπροσωπεύει απόλυτα. Πιστεύω στην ομαδική δουλειά και προσπάθεια. Πιστεύω ότι κανείς χωρίς τη συμπαράσταση ή την στήριξη των άλλων ανθρώπων, είτε αυτοί λέγονται οικογένεια, φίλοι ή συνεργάτες, δεν μπορεί να επιτύχει πολλά. Έχω μάθει να βασίζομαι και να στηρίζομαι πάντα σε όλους αυτούς, κάθε φορά που μια καινούργια πρόκληση εμφανίζεται μπροστά μου. Προσωπικά πορεύομαι και πορεύτηκα με αυτό το χρέος που αναφέρει ο Καζαντζάκης. Το οποίο πιστεύω αγγίζει τα πάντα. Δηλαδή το «να σώσω τη γη», αναφέρεται και στον κόσμο ολόκληρο, αλλά και στον κάθε συνάνθρωπό μας.