Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντε Λάιεν, στη Βηρυτό στέλνει πολλά μηνύματα. Το πρώτο μήνυμα συνδέεται με το γεγονός η κοινή επίσκεψη στη λιβανική πρωτεύουσα εκφράζει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τόσο προς το Λίβανο όσο, όμως, και προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Το κράτος- μέλος δέχεται πίεση από μεταναστευτικές ροές και η Ευρωπαϊκή Ένωση προβαίνει σε μια κίνηση στήριξης. Πώς; Με το μεγάλο κονδύλι προς το Λίβανο για να συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές. Ένα δις ευρώ είναι προφανώς ένα ισχυρό κίνητρο.

ΤΟ πακέτο στήριξης για Λίβανο ύψους 1 δισ. ευρώ για την περίοδο 2024-2027, έχει ως στόχο να υποστηριχθεί η σταθερότητα στη χώρα  και η ικανότητά  της  να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις που θα βάλουν τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Επίσης, το πακέτο στήριξης προβλέπει μια  σταδιακή προσέγγιση  ως προς την οικονομική ενίσχυση, που  θα  παρέχεται σε  βάθος  τετραετίας. Κι αυτό θα γίνει μέσα  από  την  παραχώρηση  κινήτρων  και υλικοτεχνικής υποστήριξης ως προς την υλοποίηση των απαιτούμενων υποδομών/μεταρρυθμίσεων. Οι πέντε πυλώνες τους οποίους αφορά το πακέτο είναι οι εξής: 1. Στήριξη της οικονομίας του Λιβάνου, 2. Ενίσχυση των υποδομών της χώρας, 3. Ενίσχυση των δυνατοτήτων της χώρας για συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών, 4. Επιτήρηση συνόρων, και 5. Καταπολέμηση διακίνησης μεταναστών και δικτύων διακινητών.

ΤΟ δεύτερο μήνυμα αφορά τις δυνατότητες που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση στο σύνολο της έδωσαν μάχες ώστε να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τη στήριξη της Ένωσης σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια της Λευκωσίας να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές. Ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο όπου οι ροές ήταν ενισχυμένες. Οι ροές ήταν τόσες, που η χώρα μας δεν μπορούσε να αντέξει τέτοιους αριθμούς.

ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ πως στις διεθνείς σχέσεις, στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν γένει, τίποτε δεν είναι δεδομένο. Δεν θεωρείται, για παράδειγμα, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αυτονόητη. Για να την κερδίσεις χρειάζονται μεγάλες, πολλές φορές και τιτάνιες προσπάθειες και πάλι δεν μπορείς να την εξασφαλίσεις.

ΓΙ΄ αυτό και θα πρέπει οι τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό και η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο υψηλότερο επίπεδο να σημειωθεί ως μια θετική εξέλιξη καθώς και προφανώς δεν πρόκειται για ένα εύκολο εγχείρημα. Γι αυτό και πρέπει- το επαναλαμβάνουμε- να σημειωθεί η σημασία της εξέλιξης αυτής.