Αφού οι υποψήφιοι και τα κόμματα δεν μας λένε τι θα κάνουν να μας σώσουν από τον ισλαμοφασίστα που μας απειλεί, είπα να διαβάσω όσα είπε χτες ο ειδικός του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, Τουμάζος Τσελεπής, μπας και βρω καμιά απάντηση. Διότι, οι ηγέτες μας, αυτοί που μας κυβερνούν κι αυτοί που θέλουν να μας κυβερνήσουν, κάθονται και περιμένουν τις εκλογές της Τουρκίας τον Ιούνιο, για να δουν τι θα γίνει. Δεν ασχολούνται στα σοβαρά, μόνο γενικολογίες αραδιάζουν. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, λένε, όταν σχολιάζουν τις απειλές του Ερντογάν, που μπορεί να έρθει, λέει, κάποιο βράδυ. Τι εννοούν, δεν γνωρίζουμε. Να είμαστε προσεκτικοί για να μην μας πιάσουν στον ύπνο; Για να μην εκπλαγούμε αν έρθουν ένα βράδυ; Κάνουν κάτι για να αποτρέψουν τις όποιες κακές εξελίξεις ή δεν έχουν χρόνο να ασχολούνται με τον Ερντογάν;

Ο κ. Τσελεπής, λοιπόν, εκ μέρους του μεγάλου μετώπου της αριστεράς, τα έλεγε στην ιστοσελίδα του Πολίτη. Ότι υπάρχει διέξοδος και απάντηση στη στασιμότητα, αλλά οι κυβερνώντες δεν την βλέπουν. Ποια είναι; «Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη», είπε, «και προνοεί μεταξύ πολλών άλλων, να δώσουμε καλώς νοούμενα κίνητρα, που δεν ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές μας, και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και στην Τουρκία μετά τη λύση του Κυπριακού. Και ασφαλώς προϋπόθεση είναι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και να συνεχιστούν από εκεί που έμειναν».

Ποια είναι, όμως, τα «καλώς νοούμενα κίνητρα», τα οποία μάλιστα «δεν ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές μας»; Διότι, ρεαλιστικά ομιλούντες, τις κόκκινες γραμμές μας τις έχουμε ξεπεράσει προ πολλού. Με ευθύνη, κυρίως, του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ, που έκαναν τις διαπραγματεύσεις τις τελευταίες τρεις προεδρικές θητείες. Κάθε φορά που υπάρχουν δυσκολίες οι κόκκινες γραμμές μετακινούνται και αλλάζουν χρώματα. Δεκαετίες ολόκληρες αυτό ακριβώς κάνουμε, δίνουμε «καλώς νοούμενα κίνητρα». Και το γνωρίζει ο κ. Τσελεπής, διότι συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις διαπραγματεύσεις τα τελευταία πολλά χρόνια.

Επειδή συνέχεια επικαλείται την έκθεση Γκουτέρες μετά το Κραν Μοντάνα, που έλεγε ότι «η Τουρκία ήταν συνεργάσιμη» και ότι «την αποκλειστική ευθύνη για το αδιέξοδο την έχουν οι δύο ηγέτες», όπως έλεγε και χθες, να υπενθυμίσω ότι στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι «μέχρι το τέλος της Διάσκεψης, οι πλευρές είχαν πρακτικά καταλήξει σε πλήρη συμφωνία για την ομοσπονδιακή εκτελεστική εξουσία και την αποτελεσματική συμμετοχή». Κι αυτό διότι όλα αυτά τα χρόνια διαπραγματευτήκαμε και δώσαμε «καλώς νοούμενα κίνητρα» στην Τουρκία και στους Τουρκοκύπριους σε αυτό το κεφάλαιο. Και όταν ήρθε η ώρα να πάρει η πλευρά μας τα «κίνητρα» που ανέμενε στα θέματα της ασφάλειας (στρατός κατοχής και εγγυήσεις) και στο εδαφικό, μας είπαν να μην κάνουμε όνειρα.

Γι΄ αυτό ρωτάμε, τι άλλα «καλώς νοούμενα κίνητρα» θα δώσουμε πια; Να αποδεχτούμε ότι η Κύπρος θα είναι εσαεί τουρκική κατάκτηση; Να νομιμοποιήσουμε τον ρόλο της Τουρκίας στη χώρα μας; Να δώσουμε και το φυσικό αέριο, το μόνο που μας απέμεινε για να πιέσουμε να απαλλαγούμε από την κατοχή; Άλλα κίνητρα δεν υπάρχουν, τα δώσαμε όλα μέχρι να φτάσουμε στο Κραν Μοντάνα κι εκεί, δώσαμε κι άλλα. Έδωσε ο Αναστασιάδης χειροκροτούμενος από το ΑΚΕΛ.

Το αστείο είναι ότι τα κίνητρα, λέει, θα τα δώσουμε «μετά τη λύση», και «ασφαλώς προϋπόθεση είναι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις». Δηλαδή, θα τους τάξουμε κίνητρα πριν από τις διαπραγματεύσεις (με προϋπόθεση να αρχίσουν) και θα τους τα δώσουμε μετά τη λύση; Αλήθεια, ακούνε τι λένε;

Υ.Γ. Μα, σοβαρά, Οδυσσέα Μιχαηλίδη; Χρησιμοποιούν το όνομα και το πρόσωπό σου για να χυδαιολογούν εναντίον όποιου και όποιας θεωρούν «εχθρούς» τους, ή εχθρούς του πρώην συνεργάτη σου Ανδρέα Χασαπόπουλου, και δεν έχεις τίποτα να πεις; Επειδή πιστεύεις ότι είναι πράγματι «ομάδα στήριξης του Γενικού Ελεγκτή»; Έχεις ευθύνη. Πολύ μεγαλύτερη κι από τους ανεύθυνους υβριστές κι από τον ανεξέλεγκτο ελεγκτή Χασαπόπουλο. Έχεις ευθύνη, αν μη τι άλλο, απέναντι σε όσους πίστεψαν στο έργο σου και σε στήριξαν. Διότι, είναι στο όνομά σου που κάνουν τις απαίσιες προσωπικές επιθέσεις και είναι το όνομά σου, που περιβάλλουν με λάσπη.