Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας «Πουρνάρα», συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών, Νίκο Νουρή, δήλωσε πως «θα βρούμε τρόπο να καταστήσουμε την τ/κ ηγεσία υπεύθυνη για τον περιορισμό των ροών, ενώ θα βοηθήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία να οργανώσει την παρουσία της στην πράσινη γραμμή». Ταυτόχρονα, ο κ. Σχοινάς είπε ότι η πράσινη γραμμή, την οποία επισκέφθηκε τον Φεβρουάριο, «είναι μία ιδιαίτερη κατάσταση που έχουμε στην ΕΕ που αφορά άμεσα τη διαχείριση του μεταναστευτικού». Πρόκειται για μία πολύ σημαντική τοποθέτηση που γίνεται από ανώτατο αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς για πρώτη φορά σημειώνεται ότι ευθύνες έχει και το κατοχικό καθεστώς. Ευθύνες έχει, όμως, πρωτίστως η κατοχική δύναμη, στην οποία δεν αναφέρθηκε ο κ. Σχοινάς. Όπως είναι γνωστό, οι εγκάθετοι της Άγκυρας εφαρμόζοντας τις οδηγίες της κατοχικής δύναμης, μεθοδεύουν συστηματικά τη διοχέτευση παράτυπων μεταναστών από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Αλλά ευθύνη υπάρχει και για την προώθηση μέσω θαλάσσης πλοιαρίων με διακινητές σε περιοχές, που ελέγχει το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ευθύνη, επαναλαμβάνουμε ανήκει στην Τουρκία και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στραφεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κατοχικό καθεστώς εκτελεί οδηγίες. 

ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ πως ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν εννοεί πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να συνεννοείται με το κατοχικό καθεστώς, το ψευδοκράτος, για το θέμα των παράτυπων μεταναστών. Γιατί κάτι τέτοιο στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις. Θέλουμε να πιστεύουμε πως ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς εννοεί πως το κατοχικό καθεστώς θα έχει κόστος εάν συνεχίσει να υλοποιεί τις πολιτικές στην Άγκυρα στο ζήτημα αυτό. Και αυτό το κόστος αφορά πρωτίστως την αποκοπή κοινοτικών κονδυλίων. Αυτό δημιουργεί πραγματικό κόστος και προφανώς θα οδηγήσει την τουρκική πλευρά να κάνει δεύτερες σκέψεις. Όσο θα συνεχίζονται οι μεταναστευτικές ροές από τα κατεχόμενα, μέσω της νεκρής ζώνης στις ελεύθερες περιοχές δεν θα δίνεται ούτε ευρώ στο κατοχικό καθεστώς. Αυτό σημαίνει πως θα αξιοποιηθεί ένα σημαντικό εργαλείο, που είναι οικονομικό, που είναι ικανό να λειτουργήσει αποτρεπτικά. 

ΤΟ πρόβλημα  με τις μεταναστευτικές ροές δεν είναι κυπριακό, αλλά ευρωπαϊκό και έτσι μόνο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Αυτή η προσέγγιση «κατανέμει»  και το βάρος που επωμίζεται μόνη της η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευθύνη να ενισχύει το κράτος-μέλος και παράλληλα να αξιοποιεί εργαλεία, που διαθέτει ώστε να αναγκάσει την τουρκική πλευρά να εγκαταλείψει αυτή την παράνομη τακτική, που στόχο έχει να δημιουργήσει ασφυκτικό κλοιό γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία. Στόχο, που θεωρεί η κατοχική Τουρκία ότι μπορεί να πετύχει διοχετεύοντας παράτυπους μετανάστες. Κι αυτό το κάνει συστηματικά και μεθοδικά. Το λένε οι άνθρωποι, τους οποίους εργαλειοποιεί για να προωθήσει και υλοποιήσει τις επεκτατικές της πολιτικές. Η Ένωση δεν έχει ενώπιόν της πολλές επιλογές. Ο κ. Σχοινάς, που γνωρίζει καλά και το Κυπριακό, θεωρούμε πως θα λειτουργήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Να στραφεί προς την Τουρκία.