Παθιασμένα νεαρά ταλέντα με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου σε κονσέρτο στις 3 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλο.
 
 Έχοντας τρεις περίπου δεκαετίες καλλιτεχνικής δραστηριότητας στο ενεργητικό της, η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου καλλιεργεί τα όνειρα παθιασμένων νεαρών ταλέντων που επιλέγουν να εκφράζονται μέσα από τη μαγευτική γλώσσα της μουσικής. 
 
Με την έναρξη της καλλιτεχνικής σεζόν η αφρόκρεμα νεαρών μουσικών της Κύπρου, παρουσιάζει μία συναρπαστική συναυλία. H δωδεκάχρονη ταλαντούχα βιολινίστα Έλα Καλλίδη, μέλος της Σ.Ο.Ν.Κ. κάνει το σολιστικό της ντεμπούτο στο υψηλά δεξιοτεχνικό και υπέροχα εκφραστικό 2ο Κοντσέρτο για βιολί του Η. Wieniawski, με την 5η Συμφωνία του P. I. Tchaikovsky, να ολοκληρώνει τον απόλυτα ρομαντικό τόνο της βραδιάς. «Ένα εκπληκτικό έργο» που «μοιάζει να πηγάζει από κάποια σκοτεινή πνευματική εμπειρία» γράφει για τη συμφωνία αυτή ο Ρώσος κριτικός και συνθέτης Berezovsky.
 
Μια γοητευτική ορχήστρα, με μαέστρο τον Γιώργο Κουντούρη, μία νεαρή βιρτουόζος, και το πάθος που τους ενώνει και τους οδηγεί συνδυάζονται για ένα αξέχαστο βράδυ. Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει: M. Glinka: Εισαγωγή από την όπερα Ρουσλάνος και Λουντμίλα, H. Wieniawski: Κοντσέρτο για βιολί αρ. 2 σε Ρε ελάσονα, έργο 22, P. I. Tchaikovsky: Συµφωνία αρ. 5 σε Μι ελάσονα, έργο 64.
Η εκδήλωση οργανώνεται την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, στις  20:30, σε συνεργασία με το Ρωσικό Πολιτιστικό και Επιστημονικό Κέντρο στη Λευκωσία και τον οργανισμό “Art for all times” Fund. Τιμές εισιτηρίων: €12, €7 (18-26 ετών, συνταξιούχοι), €5 (κάτω των 18). Εισιτήρια διατίθενται: Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου (Λεωφόρος Στροβόλου 100, 2020 Στρόβολος). Aπό την ιστοσελίδα www.cyso.org.cy . Ταμείο Θεάτρου Παλλάς (Γωνία Ρηγαίνης και Αρσινόης, Λευκωσία 1010, 22 410181), Τετ 16:00-19:00. Ταμείο Δημοτικού Θεάτρου Στροβόλου, 2 ώρες πριν την έναρξη. Πληροφορίες: 22 463144, www.cyso.org.cy  
Η Έλα Καλλίδη στην ομάδα των πρώτων βιολιών
Η Έλα Καλλίδη γεννήθηκε στο Lodz της Πολωνίας την 1η Αυγούστου του 2007. Από τριών μηνών βρίσκεται στην Κύπρο με τους γονείς της. Η ενασχόληση της με το βιολί άρχισε στα έξι της χρόνια όταν ξεκίνησε ατομικά μαθήματα με την Irina Goubler, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 2014, η Έλα έγινε υπότροφος της Ακαδημίας της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου (Σ.Ο.Ν.Κ.). Ο ενθουσιασμός και η αφοσίωσή της στη μουσική ενισχύθηκαν όταν το 2017 εντάχθηκε στα πρώτα βιολιά της Σ.Ο.Ν.Κ., υπό την επίβλεψη του μαέστρου Γιώργου Κουντούρη.
«Είναι με μεγάλη χαρά που προσεγγίζω ένα τόσο δεξιοτεχνικό έργο όπως το 2ο κοντσέρτο για βιολί του Wieniawski και νιώθω ότι η κάθε νότα που παίζω έχει νόημα και με γεμίζει. Πραγματικά νιώθω πανευτυχής και ευγνώμων απέναντι στην καθηγήτρια μου, τον μαέστρο και τους γονείς μου για την πίστη τους σε μένα» λέει η ίδια.  Η Έλα πιστεύει πως η μοναδικότητα του κοντσέρτου αυτού βρίσκεται στις εναλλαγές διαθέσεων που περιέχει, οι οποίες εκφράζονται με μια ποικιλία τεχνικών. «Κάθε συναίσθημα είναι απόλυτα αισθητό και ο βιολινίστας οφείλει να το κατακτήσει τεχνικά, έτσι ώστε να το μεταδώσει όπως πρέπει στους ακροατές, και να απολαμβάνει το κοντσέρτο στο έπακρο καθώς παίζει».
 
Πώς είναι όμως η ζωή και οι εμπειρίες ενός παιδιού 11 ετών στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου; «Θυμάμαι πολύ έντονα τη μέρα που έδωσα την ακρόαση για εισδοχή στη Μουσική Σχολή και έγινα αποδεκτή. Αληθινά πετούσα από χαρά. Με την ολοκλήρωση του πρώτου έτους στη Σχολή, έπαιξα το πρώτο μου σόλο, την Romance της H. Baklanova. Ήταν καταπληκτική εμπειρία. Η χαρά μου μεγάλωσε όταν δυο χρόνια αργότερα εισήχθηκα στην Σ.Ο.Ν.Κ. στην ομάδα των πρώτων βιολιών. Ήμουν σχεδόν 9 ετών αλλά σκέφτηκα «Μπορείς να τα καταφέρεις». Στην πρώτη συναυλία παίξαμε την Οβερτούρα Candide του L. Bernstein. Αυτό ήταν ένα αρκετά δύσκολο κομμάτι για μένα τότε, αλλά δεν τα έβαλα κάτω και όσο περισσότερο το έπαιζα, τόσο περισσότερο το κατανοούσα και το απολάμβανα. Όσο περνούσε ο καιρός, δεν έβλεπα πια κάθε επόμενη συναυλία ως μια δοκιμασία, αλλά ως ένα είδος ευχαρίστησης, αφού ένιωθα πως ανήκω σε μια οικογένεια της οποίας η φροντίδα και το γέλιο με κάνουν ευτυχισμένη. Αυτή τη στιγμή νιώθω πως το να παίζω με τη Σ.Ο.Ν.Κ. είναι μέρος της ζωής μου. Χάρη στη Σ.Ο.Ν.Κ., την καθηγήτρια μου και τον μαέστρο μας, νιώθω πως είμαι πια μία μικρή μουσικός και το λατρεύω».