To Top
06:58 Δευτέρα
18 Ιουνίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
ΠτΔ: Υπέβαλα μια δημιουργική πρόταση όσον αφορά τη μεθοδολογία
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠτΔ: Υπέβαλα μια δημιουργική πρόταση όσον αφορά τη μεθοδολογία
Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μαΐου 2017, 9:02 μμ

Οι προσπάθειες της Κυπριακής Προεδρίας απέδωσαν καρπούς με το άνοιγμα για υπογραφή, στη Λευκωσία, της Σύμβασης για τα Αδικήματα που σχετίζονται με τα Πολιτιστικά Αγαθά, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με δεδομένο την καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου λόγω της τουρκικής εισβολής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της 127ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, την Παρασκευή το πρωί, στο συνεδριακό κέντρο Φιλοξενία, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Κύπρος αποδίδει επίσης τεράστια σημασία στην ιδιότητα του ΕΔΑΔ ως ο θεματοφύλακας της Συνθήκης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας ότι το γεγονός πως η εφαρμογή των αποφάσεων του δικαστηρίου είναι υποχρεωτική ενισχύει την ενδυνάμωση της δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «εξήρε τον ρόλο, το έργο και τη σκληρή δουλειά της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και ιδιαίτερα του Υπουργού Εξωτερικών κ. Ιωάννη Κασουλίδη, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει ψηλά στις προτεραιότητες της την έννοια του ενεργού πολίτη με έμφαση στον ρόλο της εκπαίδευσης».

Ανέφερε ακόμη ότι «οι προσπάθειες της Κυπριακής Προεδρίας απέδωσαν καρπούς με το άνοιγμα για υπογραφή, στη Λευκωσία, της Σύμβασης για τα Αδικήματα που σχετίζονται με τα Πολιτιστικά Αγαθά, ένα νομικό εργαλείο που θα στηρίξει τις συλλογικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας μέσω της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών», επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς με δεδομένο την καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς της νήσου λόγω της τουρκικής εισβολής.

Σε αναφορά του στο Κυπριακό, το οποίο, όπως είπε, είναι και πρόβλημα της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη σε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, σημειώνοντας ότι «έχουμε φτάσει σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αφού γίνονται συζητήσεις για τα επόμενα βήματα».

«Έχω κατ΄ επανάληψη και ξεκάθαρα στείλει το μήνυμα σε όλους τους εμπλεκόμενους ότι λαμβάνοντας υπόψη τα πολλά θέματα που εκκρεμούν και τις σημαντικές διαφορές μεταξύ των πλευρών σε αριθμό ουσιωδών θεμάτων ακολουθώντας πρακτικές του παρελθόντος όπως οι συναντήσεις στο Μοντ Πελεράν και τη Γενεύη, θα καταδικάσουν μια νέα διάσκεψη σε αποτυχία», επισήμανε.

Την ίδια ώρα, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «έχω υποβάλει μια δημιουργική πρόταση όσον αφορά τη μεθοδολογία που θα μπορούσαμε να υιοθετήσουμε που θα μας επιτρέπει να σπάσουμε επιτέλους το σημερινό αδιέξοδο, να γεφυρώσουμε τις διαφορές και να εδραιώσουμε νέες παραμέτρους» για μια προσέγγιση εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι μια επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες για όλους τους Κυπρίους θα έχει επίσης θετική επίδραση στην περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα και θα συμβάλει στη δημοκρατική ασφάλεια στην Ευρώπη.

«Η Κύπρος είναι και θα παραμείνει κράτος μέλος της ΕΕ μετά την επανένωση και είναι ακριβώς η ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους που παρέχει την καλύτερη εγγύηση και ασφάλεια για το μελλοντικό επανενωμένο κράτος», ανέφερε.

Ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη Δημοκρατία της Τσεχίας για την επικείμενη Προεδρία της και διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι και θα παραμείνει ένα ενεργό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.