Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

«Προτεραιότητα η επιμόρφωση των επενδυτών και του κοινού»

1. Τι ακριβώς είναι η Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή; Είναι μια πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Επιτροπών Κινητών Αξιών (IOSCO), με στόχο να συμβάλει στην παγκόσμια κινητοποίηση για τη σωστή εκπαίδευση και προστασία των επενδυτών και ευρύτερα του κοινού. Η φετινή World Investor Week 2019 (WIW) άρχισε στις 30 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι το ερχόμενο Σάββατο, 5 Οκτωβρίου.

2. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου συμμετέχει πρώτη φορά φέτος; Ναι. Σκοπός μας, μέσα από αυτή τη συμμετοχή, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού και η ανάδειξη της ανάγκης για επιμόρφωση σε βασικές χρηματοοικονομικές γνώσεις, με στόχο την ορθή διαχείριση των οικονομικών και των επενδύσεών του και την προστασία του από κινδύνους και απειλές. 

3. Με ποιους τρόπους θα προωθήσετε αυτούς τους σκοπούς; Στην ιστοσελίδα μας είναι αναρτημένο το λογότυπο της WIW, το οποίο παραπέμπει τον επισκέπτη στην ειδική ιστοσελίδα της διοργάνωσης, ενώ σε καθημερινή βάση αναρτούμε στον λογαριασμό μας στο Twitter μίαν επενδυτική συμβουλή. Επίσης μέσα από συνεντεύξεις και αρθρογραφία αναδεικνύουμε τη σημασία της συνεχούς χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης και ενημέρωσης του κοινού και των επενδυτών.

4. Με ποιους άλλους τρόπους ενημερώνετε το κοινό; Παρακολουθούμε την αγορά και όταν κρίνουμε ότι πρέπει, παρεμβαίνουμε για προστασία του κοινού. Πρόσφατα εκδώσαμε προειδοποίηση για τους κινδύνους που μπορεί να υπάρξουν λόγω των ιστορικά χαμηλών καταθετικών ή ακόμη και αρνητικών τραπεζικών επιτοκίων. Το εν λόγω περιβάλλον δημιουργεί γόνιμο έδαφος σε διάφορες οντότητες να εκμεταλλευτούν την αναζήτηση του κοινού για υψηλότερες αποδόσεις. 

5. Είναι σε καλό επίπεδο οι γνώσεις των Κύπριων; Πιστεύουμε πως όχι, γι’ αυτό, αφού μελετήσαμε παραδείγματα άλλων χωρών, υποβάλαμε συγκεκριμένες εισηγήσεις. Ενδεικτικά, το 2016 προτείναμε στον υπουργό Παιδείας την εισαγωγή μαθήματος κοινού κορμού στο Λύκειο με αντικείμενο βασικές οικονομικές και χρηματοοικονομικές γνώσεις και το 2018 υποβάλαμε πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διαμόρφωση ευρύτερης πολιτικής για αντιμετώπιση του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού και αύξηση των γνώσεων του κοινού, ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων.