Στο κατακόκκινο βρίσκονται οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης στον εβδομαδιαίο επιδημιολογικό χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την πορεία της πανδημίας στην ήπειρο. Καθώς φαίνεται, το έκτο κύμα της πανδημίας καλπάζει, την ίδια ώρα κορυφώνεται η τουριστική περίοδος. Μόνο η Δανία, η Λετονία και μία περιφέρεια στα νότια της Ισπανίας ξεφεύγουν από πανδημική όξυνση και βρίσκονται απλά στο «κόκκινο». Ωστόσο, αρκετές είναι κι εκείνες οι χώρες που έχουν καταχωρηθεί με γκρι χρώμα στον χάρτη εξαιτίας της διενέργειας λίγων τεστ ή της απουσίας σημαντικών δεδομένων για τις μελέτες του ECDC.

Την ίδια στιγμή, αναστάτωση έχει προκαλέσει για άλλη μία φορά στην επιστημονική κοινότητα η εμφάνιση της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον με το όνομα «Κένταυρος», καθώς οι πρώτοι έλεγχοι δείχνουν ότι είναι η πιο μεταδοτική που έχει εμφανισθεί μέχρι στιγμής, αρχής γενομένης από την Ινδία. Παράλληλα, ανησυχίες επικρατούν και για τη σοβαρότητα της νόσησης από τον «Κένταυρο». Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού (ΠΟΥ) δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, δήλωσε ότι «η πανδημία δεν πλησιάζει στο τέλος της» και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. 

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη βδομάδα επισήμανε ότι σήμερα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση ως προς την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά δεν μπορούμε να θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Επίσης, κάλεσε τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης όπως οι μάσκες, τα εκτεταμένα τεστ και ο καλός εξαερισμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής στο ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, αναφέρθηκε στις νέες παραλλαγές του ιού που έχουν ανησυχήσει για άλλη μία φορά τη διεθνή κοινότητα. 

«Κάθε έξι μήνες παρουσιάζεται ένα καινούργιο στέλεχος. Αυτή τη στιγμή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί δύο στελέχη τον Κένταυρο και έναν που εμφανίστηκε στη Σανγκάη», επεσήμανε. Μιλώντας για τον «Κένταυρο» τόνισε ότι «είναι πιο μεταδοτικός από το στέλεχος της Όμικρον 5, που έχει χαρακτηριστεί η χειρότερη παραλλαγή του κορωνοϊού μέχρι τώρα». Επισήμανε μάλιστα ότι ξεφεύγει από το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επιπλέον έχει χαρακτηριστεί παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία. Σύμφωνα με τον ειδικό όλες οι παραλλαγές φτάνουν στην κορύφωσή τους σε περίπου δύο μήνες.